Gi en gave
Meny
Foto: Ingvald A. Frøyen (illustrasjonsbilde) Last ned
Gi en gave

Når målgruppen også blir fiende

- De siste ukene har jeg måttet ta inn over meg en kjensgjerning jeg i det lengste har forsøkt å fornekte, forteller Ingvald A. Frøyen, pendlermisjonær til Mali. - Fulaniene er i ferd med selv å bli sin egen verste fiende, og også en trussel for kirken.
Tilbake

Hva er det som får meg til å si dette?
Selv om fulaniene, som alle folk i Mali, lider under en statsmakt som både nasjonalt og lokalt har kollapset, så gjør de det hele mye verre for seg selv ved at et betydelig antall unge voksne menn fra fulanifolket har knyttet seg til militante grupper, som ikke bare driver bandittvirksomhet, men som har et radikalt jihadistisk program og en brutal fremferd.
I samtale med enkeltpersoner jeg kjenner har jeg fått disse enkle «vitnesbyrdene» som bekrefter utviklingen. Alle de som har fortalt meg disse historiene er selv fulanier og er førstehåndskilder. To av dem er kristne og to av dem er muslimer.

Hva skal de gjøre? Dette skjer ikke langt borte et sted, men rett utenfor hjemmene der de bor, og de som truer dem er folk fra deres eget folk som snakker samme språk og som de kanskje til og med kjenner. Derfor blir sorgen så stor og frykten vanskelig å forholde seg til; for nå kan hvem som helst være en angiver eller en overfallsmann. De spises opp innenfra. Så sent som desember 2016 dukket det opp åtti væpnede islamister på markedsdagen i Djalloube, en by inne i Mopti-deltaet. De var kledd i sort og kjørte rundt på motorsykler utelukkende for å spre frykt. Så forsvant de, like fort som de kom.

For oss som en kristen misjon med hovedfokus på fulanitalende i Mali er dette en meget stor utfordring og det påhviler oss et stort ansvar. Endringen i konflikten har allerede fått store konsekvenser for hvor vi kan jobbe, men nå også for hvordan vi jobber. Det utfordrer oss også i forhold til folks rettigheter og frihet. Mali i 2017 og Mali i 1987 er som to ulike univers. Å stake ut kursen videre for NMS i Mali blir en krevende oppgave.

Tekst: Ingvald Andersen Frøyen

Mann (25) er universitetsstudent i Bamako.

Jeg møter ham hjemme hos hans onkel, som jeg kjenner godt, og når vi kommer inn på dagens situasjon i Mali forteller han: «Jeg så selv min egen far bli skutt hjemme i Youwarou for to år siden. Mennene, alle unge fulanier, stormet inn, skjøt ham og forsvant. De stjal ingenting. De kom for å drepe ham, og trolig var det fordi min far samarbeidet med den lokale ordføreren. Vi er fulanier og vi er muslimer. For oss er dette helt uforståelig; at muslimske fulanier dreper sine søsken.»

Kvinne (45) er i Bamako for å få medisinsk behandling

Hun kommer fra en landsby inne i Niger-deltaet sju kilometer fra byen Mopti. Jeg kjenner henne fra langt tilbake, fordi hjemlandsbyen hennes i mange år var ett av våre viktigste besøkssteder. Hun forteller: «Når jeg reiser hjem må jeg ta på meg de svarte klærne og dekke meg til før jeg går om bord i båten, ellers risikerer jeg å få bank. Vi har mistet både friheten, tryggheten og gleden.»

Kvinne (ca. 35 år) fra Nord-Mali.

Hun er datter til en kristen fulani som ble skutt nå midt i november av seks overfallsmenn på motorsykler. Skutt ned med elleve skudd på høylys dag hjemme i landsbyen der han bodde. Hun sier ikke så mange ord, men ser på meg med sorg og frykt i blikket. Samme dagen som faren ble skutt kidnappet de en ung gutt på tolv år fra den samme landsbyen, og alle vet at disse unge guttene brukes som informanter og blir deretter opplært til å være krigere.

 

Mann (56), kristen fulani, holder radioandakter

Nå i november var han på vei hjem på motorsykkel etter et besøk i en landsby noen mil sør for byen der han bor. Det var midt på dagen, så han tok en snarvei gjennom krattskogen. Rundt en sving stod det plutselig en hel gruppe unge fulanimenn i mørke klær og stengte veien for ham. Han skjønte med en gang hva slags folk dette var. Lederen kom opp til ham og sa. «Vi vet hvem du er. Du er han fulanien som er kristen og snakker på radioen. Vi vet hvor du bor. Når vi har gjort opp med hæren og MINUSMA (FN-soldatene) er det din tur. Vi glemmer deg ikke». Så slapp de ham.
Disse tilhører trolig en militant jihadistgruppe ledet av en lokal fulani som har skapt stor usikkerhet i hele Mopti-regionen i det sentrale Mali. To uker senere var han i hjemlandsbyen sin litt lenger nord for å avgi stemme ved kommunevalget, og da nesten alle hadde stemt dukket et tyvetalls menn på motorsykler opp. De trakasserte landsbyfolkene, brant opp valgurnene, stjal folks mobiltelefoner og banket opp ordførerkandidaten før de forsvant. «De var fulanier alle sammen, med unntak av to med arabisk utseende», sier 56-åringen. «De har ødelagt landet vårt og skapt stor frykt.»

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp