Gi en gave
Meny
Foto: Ole Henrik Kalviknes (illustrasjonsfoto) Last ned
Gi en gave

Klare seg selv

Habiba er 15 år og storesøster til fire søsken i Ngaoundéré, Kamerun. Faren er nettopp død av aids, og moren er hiv-positiv. Storfamilien på farens side har nettopp jaget dem ut av det lille huset de har bodd i.
Tilbake

Nå er de seks overlatt til seg selv. Ingen av barna kan gå på skole, de har ingen sted å bo, og det er vanskelig for familien å få tak i nok mat til å overleve. Slik begynner historien om Habiba.

Måtte «gå til menn»

NMS er i Kamerun blant annet med og støtter et arbeid som hjelper barn rammet av følgende av aids. Det var nettopp dette arbeidet som ble redningen for Habiba og familien. En sosialarbeider som ble kjent med familiens historie klarte etter iherdig innsats å få kontakt med dem, og gitt beskjed om at det var plass til ett av barna i dette arbeidet. Det viste seg at grunnen til at familien var vanskelig å nå, var at hele gjengen var ute og forsøkte å finne noe de kunne selge, slik at de fikk mat i seg. Dette holdt de på med fra grytidlig morgen til sene kvelden. Fra minstemann som var fem år, til Habiba som var 15 år og eldst. Det var ikke hver dag de fant noe salgbart, og femtenåringen så bare én løsning på problemet: hun måtte selge seg selv. Eller «gå til menn», som søsteren kalte det. Heldigvis klarte man i arbeidet å få plass til både søsteren på 10 og Habiba.  Hun ble kalt for barn nr. 101. Det var egentlig bare plass til 100.

Fikk gå på skole

Habiba ble skrevet inn på en håndarbeidsskole der hun gjennom to år skulle lære seg å sy. Etter en tid fikk hun også hjelp til å skaffe seg en symaskin. Nå har hun en liten systue i byen, og gjennom arbeidet sitt der tjener hun nå nok til å brødfø både seg selv, moren og de fire søsknene. Alle de mindre søsknene får nå gå på skole, og de har flyttet inn i et lite hus som de leier. De klarer seg selv, uten hjelp fra noen utenforstående. Habiba ble ikke bare barn nr. 101 i et arbeid rettet mot barn av hiv-ofre. Hun er en ung kvinne som har klart seg. Hun er stolt av sitt arbeid og stolt av sine søsken. Og hun er stolt av familiens uavhengighet av andre.

Mulighet for andre

Habiba og familien er heldige som ved litt hjelp klarte å komme seg opp og ut av den totalt lammende fattigdommen, og elendigheten den fører med seg på flere plan. Men det er mange andre som ikke får slik hjelp. Ved å støtte arbeidet i Kamerun kan du være med på å gi flere familier den samme muligheten!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp