Gi en gave
Meny
Foto: Illustrasjonsfoto, Ole Henrik Kalviknes Last ned
Gi en gave

Kjemper alene

Å være alenemor på landsbygda i Etiopia er beinhardt. Det kan bonden Meta Mulugeta skrive under på. Ingen hjelp å få, ingen å støtte seg på, bare et blodslit fra morgen til kveld.
Tilbake

– Jeg har arbeidet natt og dag for meg selv og døtrene mine. Det har vært et enormt press, for ingen kunne hjelpe meg. Jeg var helt alene, hadde ingen skulder å gråte på, forteller Meta Mulugeta fra en av landsbyene i Agalo kommune i Blånildalen. Hun følte seg helt fortapt, hvordan skulle hun holde ut?

Kooperativ

Meta er ikke alene om dette problemet, uten at det gjør saken bedre. Likevel er det nå et NMS-drevet arbeid rettet mot denne svake gruppen. For to år siden ble 15 kvinnelige bønder fra Agalo organisert i et kooperativ der Meta ble valgt til leder. Det kom uventet på henne, og hun syntes vervet var utfordrende. Men de satte i gang med kursing i moderne jordbruk og økonomi. Målet var at de sammen skulle dyrke og selge varene sine.

I stedet for å streve alene, begynte altså kvinnene å samarbeide. Den første suksessen var å selge mais på markedet.

Uvant

– I begynnelsen var det veldig uvant å jobbe i et kooperativ, men etter hvert ble fordelene veldig synlige, både for meg og de andre kvinnene. For meg ble dette rett og slett et vendepunkt i livet! Jeg trodde aldri at vi kunne klare å få til dette, men det kunne vi altså, sier Meta.

I stedet for å streve alene, begynte altså kvinnene å samarbeide. Den første suksessen var å selge mais på markedet. Det ga mersmak. De dyrket flere varer og solgte mer på markedet, begynte å spare penger i fellesskap og investere i bedre frø og verktøy. Dette ga gode resultater.

Ikke alene

Det er ikke slik at livet med dette plutselig er blitt enkelt for Meta, alenemoren har fortsatt nok å streve med. Men nå har hun noen å dele bekymringer og spørsmål med, hun har mat på bordet til seg og barna, hun klarer å legge til side litt til skolegang for døtrene, og hun har håp for fremtida. Hun står ikke alene!

Det er mange som har de samme tøffe utfordringene som Meta i Etiopia. Nå kan du være med å gi også dem en ny hverdag med håp for en bedre framtid!

Hva gjør NMS her?

Vi har siden starten i 1970 samarbeidet med den lutherske Mekane Yesus kirken. Hovedfokus er rettet mot kvinner, ungdom og minoritetsgrupper. Det er store forskjeller i Etiopia - mellom fattig og rik, menn og kvinner, ung og gammel, og ikke minst mellom de forskjellige folkegruppene. Vold mot kvinner er langt på vei akseptert i samfunnet, mange etniske grupper har ikke fått del i den økonomiske utviklingen, og unge mennesker har dårlige fremtidsutsikter.
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp