Gi en gave
Meny
Foto: Marit Mjølsneset Last ned
Gi en gave

Jen og Saikhan (10) gleder seg til ny skole

Når det regner er det veldig kaldt, og jordgulvet blir gjørmete, sier Saikhan som går i femte klasse.
Tilbake

Den lille landsbyen Ban Nam ligger avsides til langs en grusvei i Xieng Khoang-provinsen i Laos. På en liten høyde mellom de karakteristiske trehusene som står på påler, ligger landsbyskolen. Eller rettere sagt, der ligger den gamle skolen, og starten på det som skal bli det nye skolebygget. Veggene er på plass, men tak og vinduer mangler.

– Jeg gleder meg til å ha et tørt klasserom, sier Saikhan på 10 år.

VÅTT OG KALDT
Hun og venninnen Jen har klasserom i det gamle skolebygget med trevegger og bølgeblikktak der vind og regn kommer inn. Da blir jordgulvet vått og gjørmete. Ban Nam ligger høyt over havet, så i regntiden kan det bli kaldt. For noen år siden var det til og med snø. Til andre tider i året kan det bli veldig høye temperaturer. Da blir det stekende varmt under bølgeblikktaket og hvis de prøver å lufte kommer det støv i lufta som svir i øynene.

LÆRER LAOTISK
Men nå skal snart det nye skolebygget stå på plass, som betyr at Saikhan og Jen kan ha fullt fokus på å lære når de er på skolen. Og det liker de begge.

– Det beste med å gå på skolen er å lese bøker, synes Jen.

Saikhan liker aller best å lære laotisk.

Å TENKE SELV
Landsbysjefen i Ban Nam heter Vajusong. Han forteller at de har ønsket seg ny skole i mange år, og at alle ser frem til at det nye bygget står klart. De har mellom 70 og 80 elever ved skolen som går fra første til femte klasse. Vajusong er veldig opptatt av hvor viktig det er at alle barna får gå på skole, og nå blir det både bedre plass og forhold for barna.

– Viss ikke barna går på skole skjer det ingen positiv utvikling i samfunnet. Det er slik de lærer å tenke selv, sier en fornøyd landsbysjef.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp