Ikke verdt å høre på kvinner
– Etter at jeg begynte å bidra med penger til husholdningen, hører mannen min på meg. Penger er makt! Mannen min har lært mye om sparing fra meg, sier Zerithun fornøyd.
Gjennom en selvhjelpsgruppe har hun fått opplæring i økonomi og sparing, og tilgang på et lite lån. Det brukte hun til å kjøpe kyllinger som hun solgte med fortjeneste. Nå, ett år senere har hun videreutviklet bedriften, opprettet sin egen sparekonto i banken, kjøpt en ku sammen med mannen og resten av pengene bruker hun til å sørge for skolegang for barna.
– Nå tør jeg å si meningen min og snakke i hjemmet, i lokalsamfunnet og i kirka.
I #dearwomenofethiopia-kampanjen i fjor satte NMS fokus på kvinner i Etiopia med utgangspunkt i den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed sin innsettingstale der han gjorde det tydelig at han ønsket endring i måten kvinner blir sett på og behandlet.
Dette er et tema NMS har jobbet for i Etiopia i mange år, og derfor er det en stor glede at Abiys innsats nå blir anerkjent med Nobels fredspris! I nobelkomiteens begrunnelse for utnevnelsen blir blant annet Abiys arbeid for å øke kvinners innflytelse i etiopisk politikk og samfunnsliv dratt frem. Vi vil takke ham for hans banebrytende arbeid for kvinners posisjon i det etiopiske samfunn og gratulere med Nobels fredspris.
Vi vil også takke deg som over tid, eller kanskje for første gang i dag, bidrar til dette arbeidet. Denne utnevnelsen viser hvor viktig det er!
At statsminister Abiy valgte kvinner til halvparten av setene i regjeringen, sier Zerithun har oppmuntret kvinner i Etiopia til å ta på seg ulike roller.
Zerithun forteller at kvinner tradisjonelt sett ikke har kontoer i egne navn, men gjemmer penger ulike steder i huset. I selvhjelpsgruppa ble hun likevel oppfordret til å begynne å sette penger i banken.
– Følelsen jeg fikk da jeg åpnet min første bankkonto var helt ubeskrivelig. Jeg har aldri opplevd en sånn glede før!
Fellesskapet i gruppa, den nye kunnskapen og inntektene har dessuten gjort til at Zerithun har en helt annen selvtillit enn før.
– Nå tør jeg å si meningen min og snakke i hjemmet, i lokalsamfunnet og i kirka. Jeg er søndagsskolelærer i kirka, og i tillegg til bibelfortellinger lærer jeg videre det jeg har lært i selvhjelpsgruppa om farene ved omskjæring av jenter og oppfordrer dem til å si nei til denne skadelige tradisjonen. Også lærer jeg guttene at de ikke skal trakassere jentene.
Dette er et tema NMS har jobbet for i Etiopia i mange år, og derfor er det en stor glede at Abiys innsats nå blir anerkjent med Nobels fredspris!
Tenk hvor mye uutnyttet potensiale det ligger i alle kvinnene som vil i Etiopia, men som mangler den lille starthjelpen for å få det til! Sammen kan vi sørge for at kvinner som Zerithun får denne muligheten. Og på samme måte som Zerithun har endret ikke bare seg selv, men bringer kunnskapen sin videre, har Etiopias kvinner potensiale til å endre hele landet!
Vil du være med å gjøre det mulig?
Tre om fredsprisen
Betyr Abiy Ahmed noe for kvinners posisjon i Etiopia?
Dinkiyheu Shiferuu, kirkeleder
– Ja, han har gjort en god jobb, der han har satt flinke kvinner i lederposisjoner. Han kommer fra kirka selv, og jeg tror han har lært om likestilling der.
Gamachu Gadisa, politi
– Ja, han har gjort mye for å få kvinner inn i ledende posisjoner, og nå når han har vunnet Nobels fredspris viser han et godt eksempel, ikke bare for Etiopia, men for hele verden.
Bekelu Sileshi, grønnsaksselger
– Ja, han har betydd mye for meg. Han har gitt posisjoner til kvinner som før bare tilhørte menn. Jeg føler meg sterkere og bedre når jeg selger ting på markedet.