Gi en gave
Meny
Foto: Dag Rune Sameien Last ned
Gi en gave

En kvinnes kraft til å kreve sin kaffe

Daitu Nemara (32) opplevde at ektemannen solgte levebrødet deres for å kjøpe alkohol. Da tok hun saken i egne hender.
Tilbake

Daitu fra Etiopia forteller sin historie med følelser og tårer. Hun har hatt en tøff tid. Det er ikke enkelt å oppdra fem barn når pengene ikke strekker til. I tillegg solgte mannen hennes helt uventet og uten hennes samtykke jordstykket de dyrket kaffe på. Dette var den eneste bærekraftige ressursen i familien. I fortvilelse og med hevngjerrighet fortsatte Daitu likevel å dyrke kaffen fra plantasjen – den skulle tross alt fortsatt ha tilhørt henne, og hun ville ha igjen for alt arbeidet hun hadde lagt ned her. Hun kunne selvsagt ikke fortsette slik lenge uten at kvinnen som hadde kjøpt plantasjen meldte henne til politiet. Tross alt eide ikke Daitu plantasjen lenger.

Selvhjelpsgruppen ga henne også selvtillit og mot til å stå opp for seg selv og kreve sine rettigheter som ektefelle.

RETTSSAK
Tre år før denne hendelsen hadde Daitu hørt om selvhjelpsgruppene for kvinner som drives gjennom kirken. Der kunne man få et nettverk, få hjelp til å spare penger og mulighet til å ta opp mindre lån. Daitu forstod fort at det hadde vært lurt å bli med i en slik gruppe. Problemet var bare at medlemmene må bidra med en fast sum fra egen lomme som betales inn hver gang man møtes. Daitu hadde ikke disse pengene, men hun visste råd. I tillegg til å jobbe på kaffeplantasjen satset hun på håndverk og laget små ting for salg. Slik fikk hun nok til å bidra med sparepenger til gruppen. Det kom hun ikke til å angre på. Etter at mannen hadde solgt eiendommen deres fortalte nemlig Daitu gruppen hva som hadde skjedd. Der kom det frem at ifølge etiopisk lov er ikke salg av land gyldig uten begge ektefellers samtykke. Selvhjelpsgruppen ga henne også selvtillit og mot til å stå opp for seg selv og kreve sine rettigheter som ektefelle. Daitu møtte opp i retten og fortalte hvordan hun hadde mistet plantasjen fordi mannen hadde solgt den uten hennes samtykke. Hun hadde selv aldri ønsket å selge og ville nå kreve jordstykket til-bake. Daitu fikk medhold. Det er både hun og ektemannen glade for.

STØTTE I FELLESSKAPET
Dette er en viktig historie for arbeidet NMS driver for å styrke kvinners posisjon i Etiopia.  Den viser at kvinner tør å kreve sine rettigheter slik at de kan få bedre liv og styrke sine familier. Selvhjelpsgruppene er en viktig plattform der kvinner lærer mer om egen posisjon i samfunnet, sine rettigheter og hvordan de kan kreve disse. Men læring er ikke nok, man må også ha mot og selvtillit til å handle. Fellesskapet i selvhjelpsgruppene, både det sosiale og åndelige, bidrar til nettopp dette. Og det er helt avgjørende for at forandring kan finne sted.

SELVHJELPSGRUPPER I ETIOPIA

En selvhjelpsgruppe er en låne- og sparegruppe for kvinner i menighetene i Vest-Etiopia. Som følge av den økonomiske undertrykkelsen og avhengigheten til menn som majoriteten av kvinner i området opplever, har det siden 2007 blitt etablert over 100 slike grupper. Ca. 30 kvinner møtes i kirken et par ganger i måneden til fellesskap. Her betaler de inn en sum penger de har spart opp på egenhånd. De har også undervisning i oppstart av små foretak, håndtering av penger og viktigheten av å spare. Etter å ha spart i tre måneder og ellers forholdt seg til gruppens reglement, kan en kvinne motta et lite lån som nedbetales uten renter. Førstegangslånet kommer fra prosjektet, utover dette akkumulerer gruppen selv lånekapitalen fra egen sparing.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp