Gi en gave
Nettbutikk
Meny

Bekjemper barneekteskap

Gi en gave
Foto: Ole Henrik Kalviknes Last ned
Bewa er 14 år og synes det er fantastisk å gå på skole. Men etter tradisjonen gifter familien henne bort til første og beste frier. Sånn er det for Bewa. Nå skal det skje.
Tilbake

– Jeg har lært fra jeg var liten at jeg skal giftes bort tidlig og få barn, forteller hun.
Men Bewa har ikke lyst til å gifte seg. Hun vil fortsette på skolen. Familien vil likevel at hun skal slutte. De tilhører folkegruppen gumuz og bor ved Blånilen. Tradisjonen der sier at skolegang for jenter ikke er viktig. Tvert om, jenter skal gifte seg tidlig og få barn. Det er nok at en mann er interessert i ekteskap. Hva hun selv måtte mene, betyr ikke noe.

Hvorfor?

Bewa ser for seg hva som kommer til å skje om hun blir gift. Hun kommer til å bli mor veldig snart, skolen kan hun glemme, og hun må adlyde sin mann i alle ting. Hvorfor må livet være slik? Hvorfor er alt så urettferdig? Hvorfor er det så mye lettere for guttene?
Familien til Bewa mener hun må avbryte skolegangen selv om hun får stipend til å gå der, og de begynner å forberede bryllupet. Hun har jo en frier som vil ha henne! Da er det bare rett og rimelig at hun sier ja, og det er mye å forberede til bryllupsfesten.

Men Bewa gir ikke opp før hun har prøvd alle utveier, så hun skaffer seg hjelp til å politianmelde saken. Noe slikt har visst ingen andre jenter i landsbyen gjort før.

Håpløst

Bewa får hjelp til å snakke med familien om hva hun så inderlig ønsker. Men familien vil fortsatt ikke høre på henne. Det vil ikke familien til frieren heller, de ser så alvorlig på saken at de kommer med drapstrusler mot fjortenåringen hvis hun ikke tar til vett! Alt virker håpløst.

Men Bewa gir ikke opp før hun har prøvd alle utveier, så hun skaffer seg hjelp til å politianmelde saken. Noe slikt har visst ingen andre jenter i landsbyen gjort før. Og det får faktisk familien hennes til å gi opp kravet om at hun skal gifte seg så ung.

Endring må til

Familien støtter ikke Bewas skolegang nå heller, de mener hun har tatt feil avgjørelse. Uten økonomisk hjelp utenfra hadde hun ikke hatt sjanse til å ta det valget hun gjorde. I tillegg har hun en liten jobb som gjør at hun til sammen har nok penger til skolegangen.

Vi ønsker å endre gumuz-folkets tradisjonelle tanker om barneekteskap og skolegang for jenter. Jenter og kvinner skal få muligheten til å frivillig gi sitt samtykke til ekteskap før familien lager i stand giftermål. Kursing omkring disse emnene er derfor veldig viktig.

Du kan gjøre noe

Nå kan du være med på å hindre barneekteskap! Sammen kan vi bekjempe denne tradisjonen og hjelpe unge jenter til å fortsette skolegangen. Det er avgjørende for Bewa og for mange andre jenter i området.

Hva gjør NMS her?

Vi har siden starten i 1970 samarbeidet med den lutherske Mekane Yesus kirken. Hovedfokus er rettet mot kvinner, ungdom og minoritetsgrupper. Det er store forskjeller i Etiopia - mellom fattig og rik, menn og kvinner, ung og gammel, og ikke minst mellom de forskjellige folkegruppene. Vold mot kvinner er langt på vei akseptert i samfunnet, mange etniske grupper har ikke fått del i den økonomiske utviklingen, og unge mennesker har dårlige fremtidsutsikter.
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp