Kirkelig bysatsning – Inspirasjon fra England ved biskop Ric Thorpe
Erfaringsdeling fra Ric Thorpe, spørsmål og respons. Gratis, ingen påmelding.
I løpet av 20 år har Church of England opprettet eller revitalisert 100 menigheter i byer og gitt dem status som Resource churches. Disse menighetene har nådd mange nye. Hva kan vi lære av denne satsningen?
Biskop Ric Thorpe har vært involvert i nybrottsarbeid som prest i London. Etter at han ble biskop har han reist rundt i England og utlandet for å bistå biskoper, bispedømmer og menigheter med strategisk tenking, spesielt rundt det de kaller for Resource churches (RC) i byer. Som i Norge flytter mange mennesker til byene i England, og kirken har utfordring med å omstille seg befolkningsendringen. RC-satsingen er et forsøk på å møte denne utfordringen. I 2012 var det cirka ti RC, og i 2020 var det 100 RC i England.
De når mange unge. Menighetene har ulik profil fra karismatisk til anglokatolsk. De er enten revitalisering av en menighet som holder på å dø ut, eller en nyplanting. Biskopene har utpekt dem som RC og gitt dem myndighet til å gå utover sine soknegrenser for å nå målgrupper som ikke kommer til gudstjeneste. De kalles RC fordi de gir ressurser til andre menigheter. Det er en «curate» (prest under utdanning/i praksis) som blir lært opp. Etter noen år sendes vedkommende sammen med et team på cirka 20 for å starte opp en ny RC. Gjerne etter invitasjon fra en biskop.
I 2016 hadde seks RC opplevd en vekst fra 130 til 2702 gudstjenestedeltagere. 46 prosent var nye kirkegjengere eller kirkegjengere som ikke hadde gått i kirken på lang tid. RC når også mange unge voksne.
Erkebiskop Welby har anbefalt at alle bispedømmene i England starer opp minst en RC. Han skriver i forordet for Ric Thorps bok Resource churches om Thorpe: «He represents a rare combination, being at once a thinker and strategist, and a practitioner».
Her er en 3 minutter lang video med Ric om RC.
Arrangører: VID, NMS, Norges kristne råd, Stavanger bispedømme.