Bruk relasjoner til å spre kunnskap

Skap relasjoner for å ha mulighet til å dele kunnskapen din til andre som kan ha bruk for den.

Nå er jeg tilbake i Juazeiro do Norte for den siste halvannen måneden vi har igjen av utvekslingen vår. Vi jobber nå fram mot en leir som er på samme tiden som karnevalet i Brasil, og litt etter det skal jeg og teammatene mine på ferie til Amazonas. Dette gleder vi oss mye til!

Dagene har nå gått tilbake til det normale. Vi er kommet inn i de gamle rutine, og er med på det som skjer i kirkene her. Kirkene her i nord fikk pastorer tilsendt fra andre deler av Brasil. De skulle hjelpe til i 5 år med å starte kirkene opp, så skal de gi kirken til de lokale som skal ta over med lokale ledere. Verts faren min er en av de som skal ta over kirken. Jeg merker at han har et bra potensiale og han har god kontakt med de andre medlemmene i kirken. Både han og verts moren min har et godt forhold til flere av ungdommene i kirken. Til jul så inviterte de opp tre ungdommer fra kirken som vi feiret med, og jeg merker at de har skapt en sterkt relasjon med dem i løpet av årene.

Ved flere anledninger har ei av ungdomslederne kommet hjem til oss for å snakke med en av dem. De snakker om både tro, og livet hvor en av dem svarer på hennes spørsmål og prøver å veilede henne.

Den relasjonen og den kunnskapen som de deler med henne tror jeg gjør det lettere for henne som en ungdomsleder. Selv om hun ikke har det største ansvaret i kirken, så er det nok i tillegg til skole. Så jeg tror at hun verdsetter den tiden de bruker med henne. Og at hun lærer viktige ting av dem som hun kan ta med videre.

Jeg tror det er viktig at voksne mennesker, og ikke alltid bare foreldre, tar seg tid til å sette seg ned å snakke med ungdommer. Skape en relasjon med noen yngre, og bruke tid på å bli kjent med dem. Da har vi en mulighet til å kunne dele kunnskap og veilede dem, i en tidsperiode som ofte er strevende for ungdommer.

Les innlegget →

Bruk tid med mennesker

Det er viktig å bruke tid med mennesker for å bygge relasjoner

Vi er over halvveis i oppholdet vårt, og for øyeblikket befinner vi oss sør i Brasil i Joaçaba og Luzerna i Santa Catarina. Årstidene i Brasil er motsatt av Norges, så nå er det sommer her og folk har sommerferie. Da har de fleste masse tid til overs og må finne på noe å gjøre.

Vi har vært med i flere kirker her, men det har vært to kirker vi har hjulpet til litt ekstra. I den ene kirken har de et opplegg for barna nå i ferien. Det samles 15-30 barn hver dag i alderen 2 til 15 og tilbringer flere timer sammen i litt over en uke.

Vi har vært heldige å få være med på blant annet dette de dagene vi har vært. På denne aktiviteten er det voksne og ungdomsledere som bruker tiden sin på å leke med barna og snakke om bibelen. Barna kommer for å få høre om Jesus, leke med de andre ungene, men også for å få et ekstra måltid om dagen.

Les innlegget →

Ta tid til å bygge relasjoner

Når jeg flyttet hit til Nord-Øst så var jeg så heldig å få flytte inn med den ene prestefamilien som jobber her. De inviterte meg også inn rett etter at de fikk sitt første barn. Og det begge disse tingene har til felles, det å være prest og det å ha et nyfødt barn, er at man blir omringet av mange kjente og kjære.

Mange har kommet innom, enten for å se og holde ungen, og gi gaver til ungen eller til vertsforeldrene mine. Mange kommer fordi en prestefamilie er noe trygt og konstant i livet deres. Og det kommer mange andre prester innom, misjonærer og andre som er på besøk gjennom en annen kirke. Og det ender som oftest med et måltid, eller kaffe og kake.

Jeg har blitt stoppet utenfor huset mitt av naboen som sier at hun så at vertsforeldrene mine dro til storbyen. Så for at jeg ikke trenger å være alene før jeg skal i en bibelgruppe så skal vi nå dra til søsteren hennes, også kan hun følger meg til bibelgruppen etterpå.

Hver tirsdag så drar jeg på et forberedelsesmøte for en bibelgruppe som er hver lørdag. Jeg kommer til tiden hver gang og de andre kommer en 20-30 minutter for sent, men før de andre kommer så har allerede pastoren bestemt alt. Hvem som skal ha en aktivitet, hvem som skal spille gitar til lovsangen og hvem som skal ha andakt. Så når de andre kommer så er det ikke noe møte igjen, men de kommer. De blir igjen for fellesskapet sin skyld, det å være sammen med andre i menigheten.

Og det er noe ufattelig vakkert og slitsomt med det. Det er vakkert fordi noen ganger føles hensikten med møte bare ut som en unnskyldning for å være sammen en kveld, blant venner og familie. Samtidig som er det slitsomt, fordi jeg som nordmann har aldri hatt en slik hverdag før. I Norge så er det meste planlagt, om vi har et møte fra fem til seks, eller om jeg drar på besøk til naboen på lørdagen.

Men, jeg håper virkelig jeg blir vant med dette, slik at jeg kan ta det med meg tilbake til Norge, og skape en ny hverdag for meg, og andre. Fordi det å jobbe sammen handler ikke bare om å få jobben gjort, men å jobbe sammen som et team, slik at jobben blir gjort bra.

Les innlegget →

Gjenspeile troen gjennom handlinger

Hvordan kan vi gjenspeile troen vår gjennom handlinger?

Nå har jeg tilbrakt over to måneder i Brasil, og litt over en måned på praksisplassen. Tiden har gått overraskende fort, og vi har kommet godt i gang med arbeidet vårt i Juazeiro.

I Brasil er ikke tro en like stor privatsak som i Norge. Folk viser åpenlyst og med stolthet hva de tror på, og det er religiøse spor i hele byen. Majoriteten av befolkningen i nordøst Brasil er katolske. Flere går rundt med klær og andre symboler som kan tilknyttes katolismen. Og i de fleste butikker har de statue av en katolsk prest som er veldig viktig i dette området jeg bor i. Siden det er færre som er kristne blir det et mindre fellesskap. Men det jeg har opplevd er at dette skaper bedre relasjoner mellom de kristne som finnes her.

Les innlegget →

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp