Gi en gave
Meny
Foto: Marit Neset Last ned

Et langbord i verden

I et kjent bordvers synger barn, ungdommer, voksne og eldre om å dekke et langbord i verden. Det er plass til alle ved dette bordet. Det er mat nok til hver enkelt.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Et måltid representerer muligheten til fellesskap, frigjøring og forsoning. Dette er en allmennmenneskelig erfaring som utlegges og utfoldes gjennom mange bilder og beretninger i Bibelen. I fortellingen om brødunderet, som finnes i alle de fire evangeliene, ledes vi til å ha en helhetstenkning om mat.

En viktig forutsetning for at det skal være mat nok til alle, er at vi deler. Når vi forvalter mat på en god måte, skjer det et under mellom hendene våre. Da disiplene rapporterte om at folk var skrubbsultne, fikk de en oppgave: «Dere skal gi dem mat!» Sammen blir vi utfordret til å tenke vidt og globalt om maten vi forvalter. Vi har et ansvar for såkalt matsikkerhet – både som enkeltpersoner, menighet og samfunn. I takknemlighet til Gud deler vi av det vi selv har fått. En liten gutt kunne være til stor velsignelse da han ga av nistepakken sin – fem brød og to fisker.

Misjon er å dele mat – både for kropp, sjel og ånd. Vi kan la oss inspirere av at Jesus delte folket inn i matlag på femti og hundre personer. Noen var nær, andre lenger unna, atter andre var langt borte. Alle ble regnet med. Alle skulle få sin del. Slik er misjon. Vi deler av det vi selv har fått til stadig nye grupper – på tvers av lande- og kulturgrenser. Det er et stort privilegium å få være med å dekke et langbord i verden.

Jesus er opptatt av at alle mennesker skal ha nok mat å spise. Samtidig gir han dette en ny dimensjon. I tillegg til at han viser omsorg for tomme mager, snakker han om seg selv som det «brødet» vi alle trenger å spise. Han representerer i sin egen person «det sanne brød», «livets brød» og «Guds brød». Hos ham får vi den mat som ikke forgår, men varer til evig tid. Jesus frigjør oss fra skyld, skam og synd ved sin død og oppstandelse. Han fyller våre dypeste behov – for tid og evighet.

Ved nattverdbordet samles flere tråder fra fortellingene om brødunderet. Jesus bryter brødet og sier: «Dette er min kropp». Han kommer til oss på en personlig og konkret måte i et nytt brødunder. Frelseren selv spises inn i våre liv. Dette gir nytt liv og framtidshåp. Og den halve alterringen forteller om et grenseløst bordfellesskap, hvor vi er i lag med mange andre matlag og sammen med alle de som har gått foran. Et langbord er dekket over alle grenser. Vi får være med!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp