– Det ligger et stort potensial i samarbeidet med Den norske kirke
Selv er hovedpersonen smålåten på egne vegne. Han drives verken av oppmerksomhet eller store forsamlinger, men er opptatt av resultater i sammenheng med de mål som er satt og den kurs som er staket ut. Strategien som ble vedtatt på NMSU sitt årsmøte i 2023 har han stor tro på:
– Et styrket fokus på samarbeid med Den norske kirke (DNK), mener jeg er en helt riktig vei å gå, og jeg gleder meg til å kunne jobbe videre med flere av de samarbeidsprosjektene vi utviklet da jeg jobbet i NMSU for noen år tilbake, sier Bjørn Inge, som tidligere var organisasjonsutvikler i NMSU.
Fra kateketstilling
Til den øverste lederstillingen i ungdoms-organisasjonen kommer han fra jobben som kateket i Ålgård menighet i Gjesdal kommune, en stilling han hadde i ett år og som han nok også hadde fortsatt i, var det ikke for utfordringen som kom fra NMSU. Han hadde til og med takket ja til kateketjobben, som i utgangspunktet var et vikariat, da NMSU tok kontakt. For trebarnsfaren, som også bor på Ålgård, ble det en vanskelig avgjørelse å ta, men NMSU trakk til slutt det lengste strået.
Leirsamarbeidet viktig
Bjørn Inge Hauge kommer til lederstillingen med ferske erfaringer fra barne- og ungdoms-arbeid i Ålgård menighet, der han blant annet fikk erfare leirsamarbeidet som NMSU og DNK har utviklet.
– Leir funker som ei kule! Jeg husker at jeg lurte på om det fortsatt var liv laga da jeg kom inn i NMSU, men leir er like populært i dag som tidligere! Når vi spør konfirmantene om hva de husker best fra konfåret, er svaret som regel alltid: Konfleiren.
Hva det betyr for en menighet å kunne benytte seg av et fast leiropplegg med tydelig rollefordeling, har han selv opplevd i praksis:
– Konfirmantleirsatsingen til NMSU er en gavepakke for lokale menigheter. Spesielt kjærkomment er det nok for menigheter med få ressurser, påpeker han og poengterer at konfirmantarbeid innebærer et stort og viktig utviklingspotensial for NMSU. En ting er at det gir økt aktivitet på leirstedene, men det innebærer også et møte med mange ungdommer som NMSU ellers aldri ville ha kommet i kontakt med.
Kjenner landskapet
Selv har han lang erfaring fra DNK, noe som betyr at han kjenner landskapet godt. Han vet også hvor skoen trykker og hvordan NMSU, i samarbeid med menighetene, kan jobbe for å nå nye barn og unge.
–Det som er ekstra spennende nå, er at jeg får gå inn i prosesser jeg begynte på da jeg jobbet som organisasjonsutvikler i organisasjonen, sier han engasjert og nevner blant annet «Messy Church» og «followme», begge konsepter der NMSU samarbeider med andre for å nå lenger ut.
– Followme er ungdomsarbeid satt i system, understreker han.
– Fokus er å se, samle og styrke, og vi legger opp til at så vel ungdommer som ungdomsledere i ulike regioner blant annet kommer sammen på fellesarrangementer. Slik opplever de at de er mange. De blir kjent med flere og styrkes forhåpentligvis i troen. Followme er nettverksbygging ikke bare for ungdommene selv, men også for de som jobber med dette og som på samme måte får påfyll av å møte andre.
Meningsfullt arbeid
I en tid der den kristne kulturarven er i ferd med å miste sin posisjon, der mange verken kjenner Bibelen eller bibelske referanser, er det viktig å jobbe for at barn og unge skal få oppleve at det fins noe mer enn materielle goder og ulike forbilder i sosiale medier, påpeker den nye NMSU-lederen.
– Behovet for å skape fellesskap der barn og unge kan bli kjent med Jesus er viktigere enn noen gang, påpeker Hauge og forteller fra vårens konfirmantleir:
– At ungdommene elsker å være sammen, ha det gøy og rangle utover natta, visste jeg, men at de på samme måte skulle sette pris på lovsang, tydelig forkynnelse og bønnevandring, var jeg ikke helt forberedt på. Det var sterkt å oppleve at konfirmantene, sammen med ungdomslederne, deltok i bønnevandring, lovsang og forbønn. Jeg tror mange ungdommer i dag søker fellesskap og en mening med livet. Derfor tror jeg at det kirka tilbyr, treffer dem. At dette betydde noe for dem, var tydelig. Og det tror jeg også er noe av grunnen til at veldig mange av konfirmantene ga uttrykk for at de ville være med som ledere for neste konfirmant-kull. Jeg tenker at dette mest av alt handler om et reelt møte med kristen tro i praksis, eller enda tydeligere: Et møte med Jesus – noe som rører dem, men som de ikke vet helt hva er, for de har mest sannsynlig aldri opplevd noe liknende før.
Bygge fellesskap
Hauge er opptatt av å bygge fellesskap, styrke den enkelte og gi barn og unge det de trenger for å dele tro, tid, ting og talent. Han gleder seg til å komme skikkelig i gang og samarbeide med staben, som han opplever har en god spredning både i alder og kompetanse.
– Som leder blir det viktig for meg å bygge gode team av ansatte og frivillige. Og så blir det fremover viktig å jobbe for at organisasjonen skal ha en solid økonomi. Samtidig skal vi satse, for vi har mye å utrette. Det gjelder å finne den riktige balansen.