Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Last ned

Elleve nye ambassadører for trygg fødsel

I april ble de siste ambassadørkvinnene i prosjektperioden opplært. Til sammen er nå 40 motiverte hjelpere for gravide aktive. Disse er fordelt over nesten hele Kamashi-området, og de får flere gravide til å føde på en helseinstitusjon.
Del Facebook Twitter E-post
bildet viser en etiopisk kvinne med hodeplagg

Ayantu under opplæringen.

 

To av dem er Ayantu Dagne og Gemachiftu Yadata. Begge var gravide åtte ganger, hadde hjemmefødsler under de sju første svangerskapene og fikk velskapte unger. Ved det siste svangerskapet gikk det galt. Det ble vanskelige og langvarige fødsler, de kom til et sykehus og fikk keisersnitt, men babyene var ikke til å redde og begge hadde en fistelskade etterpå. Dette viser at ikke bare unge kvinner får problemer, men at komplikasjoner også kan oppstå hos ”erfarne” og modne kvinner.

Ayantu skjønte fort at noe var galt etter at hun hadde mistet det siste barnet, men hun skjulte det. Hun skammet seg og tenkte at hun var den eneste som hadde et slikt problem. Hun levde tre år med skaden. Hjelpen kom uventet hold: sønnen hennes hørte fra helsekontoret i byen Yaso at kvinner med en fistelskade skulle bringes til kontoret for å transportere dem til et sykehus for operasjon. Selv om moren aldri hadde snakket med sønnen om hennes problem, skjønte han pga. lukten at det var akkurat dette moren slet med. Han informerte den ansvarlige fra kontoret som kom til huset deres noen dager senere. Ayantu nektet først for at hun led av inkontinens, men etter opplysninger og overtalelse innrømmet hun det og fikk hjelp til å komme seg til et sykehus hvor hun ble operert og frisk igjen.

 

 

Bildet viser en etiopisk kvinne

Gemachiftu er glad for at hun er frisk igjen og kan hjelpe gravide kvinner.

Også Gemachiftus siste fødsel var svært vanskelig, og siden hun bodde avsides var det vanskelig å få hjelp. Etter to dager med rier ble hun båret til byen Yaso som den gangen bare hadde en liten, enkel sykestue. Men de kunne ikke hjelpe henne der, så hun ble kjørt med bil til sykehuset i Nekemte, hvor et dødfødt barn ble hentet ut med keisersnitt. Mens hun var på sykehuset var det klart at hun hadde fått en fistelskade. Hun måtte vente ett år før hun fikk muligheten til å komme seg til et spesialsykehus og ble frisk etter første operasjonen.

Både Ayantu og Gemachiftu lever langt unna helsesenteret i Yaso, 45 km og 50 km, så det tar en hel dag å gå for å komme dit. Men i nødssituasjoner kan en ambulanse kjøre mesteparten av veien – hvis det ikke regner for mye. I tillegg har Yaso også venterom som støttes av prosjektet, slik at de gravide kan komme for å vente på at fødselen starter. Vi håper at mange gravide vil velge den trygge veien og oppsøker helsesenteret for å føde barna sine.

Tekst: Sonja Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp