Tre spennende uker i Etiopia

I juli dro 8 ungdommer til Addis Ababa som del av U-Team Etiopia 2019 - se også blogg innlegg den 23.7.2019. De hadde en interessant tid og dro tilbake veldig fornøyde. Dette er et reisebrev fra teamleder Susanne.

Tre spennende uker sto i vente, og gruppen gledet seg til å smake på det Etiopia hadde å by på. Vi ble møtt med en opplevelsesfull kultur og et helt nytt språk. Sammen skulle vi lære mer om arbeidet til NMS Etiopia og bidro med undervisning på to av samarbeidsprosjektene i Addis, sommerskolen til Mekane Yesus Seminary og språkskolen My-Link.

Barna på sommerskolen likte seg godt sammen med ungdommene fra Norge

Barna på sommerskolen likte seg godt sammen med ungdommene fra Norge

På sommerskolen fikk barna undervisning i kunst, bibel og dans. Engelske sanger og norske leker slo godt an blant barn og lærere. Dagene ble fylt med mye latter, svette og ny kunnskap for både barna og deltagerne fra U-Team. Tiden vår på sommerskolen endte med en flott avskjedskonsert hvor barna sang og danset til sangene fra undervisningen.
Sammen med elevene på språkskolen brukte vi ettermiddagene på å praktisere engelsk. Elevene var fra ulike etniske grupper og delte om sin kultur til teamet. Lek og øvelser åpnet for selvtillit og ny vokabular hos dem, samtidig fikk vi utfordret oss selv på nye måter å gjøre undervisning på. Gjennomgang av lovsanger skapte en fin stund hver dag, da kunne vi sammen lovprise Gud, og ved å gå gjennom sangene ord for ord kunne elevene få en bredere forståelse for hva sangene egentlig betydde.

Les innlegget →

Prosjektet er i gang igjen!

Etter mange måneder med uroligheter i prosjektområdet kommer folk fra høylandet tilbake til dalen og livet blir mer normalt igjen. Aktivitetene for Safe Motherhood prosjektet kunne endelig starte opp igjen rett før sommerferien.

Bildet viser 2 kvinner som skriver på et stort ark

To av deltakerne jobber sammen før deres resultater blir diskutert sammen med de andre.

Prosjektlederen Desalegn gjennomførte to workshoper i juli. Én av dem skulle ha blitt gjort i fjor, men grunnet urolighetene måtte den forskyves. Det gjaldt en opplæring av 23 utvalgte personer, 21 kvinner og 2 men, bosatt spredt over hele Kamashi sonen. De fleste av deltakerne tilhører «Health Development Army», en gruppe hvor medlemmene blir valgt ut av kvinner. Distriktet valgte ut disse 23 for å oppgradere deres kunnskaper om helse. Etter opplæringen skal disse personene videreformidle det de har lært til folk i deres nærmiljø; de er frivillige og får ikke lønn. De skal oppmuntre gravide kvinner til å gå på svangerskapskontroll og å føde ved en helseinstitusjon. De lærte også om hygiene og sanitære forhold, skadelige tradisjoner, familieplanlegging og helseproblemer.

På samme tid på et annet rom hadde 44 statlige helsearbeidere, «Health Extention Workers», kurs. Alle av dem er kvinner. De hadde nesten samme emner som de 23 fra «Health Development Army», så noen ganger kunne begge gruppene blandes.

Grunnet urolighetene de siste månedene (nesten et helt år) gikk dessverre også antallet kvinner som fødte ved helsestasjonene drastisk ned. Helsepersonell fra høylandet forlot lavlandet og jobbet ikke lenger ved helsesentrene og kvinnene turte ikke å gå til helsesentrene og var derfor tvunget til å føde hjemme. Dette førte bl.a. til at minst 3 kvinner fikk en fistelskade i denne perioden.

Vi har planlagt en transport til fistulahospitalet i nær fremtid, enten til Addis Abeba eller Metu. Allerede i fjor var det nok kvinner med en fistelskade som ventet på å bli transportert, men grunnet urolighetene kunne turen ikke gjennomføres. Nå ser det ut som om ventetida snart er over og vi kan ta fatt på oppgavene med nytt mot!

Foto: prosjektleder Desalegn Asefa

Les innlegget →

Lysere framtid for returnerte migranter

19 unge mennesker som hadde emmigrert fra Etiopia irregulært (uten papirer) og hadde kommet tilbake, har nå fått opplæring i å starte sin egen business i Addis Ababa.

Returmigrantene i diskusjonsgrupper. Det er godt å ha noen å dele sine erfaringer med!

Andre uka i august organiserte prosjektet «Safe from irregular migration» et kurs for returnerte migranter slik at de kan lære seg å starte sin egen business. Flere av disse hadde opplevd mye vanskelig og kom tilbake til Etiopia både fattigere og med dårligere helse enn da de reiste. De fleste hadde vært i Saudi Arabia, Qatar eller i Emiratene, steder som er kjent for at migrantarbeidere utnyttes og blir traumatisert. Dette gjelder spesielt kvinner som er et lettere bytte for vold, så 15 av de 19 kursdeltakerne var kvinner.

De som hadde blitt valgt ut har ikke noe annet nettverk som kan hjelpe dem med å fatte fot igjen i Etiopia. Faren for at de emigrerer igjen og utsetter seg selv for farlige situasjoner er stor. Noen av dem hadde allerede reist ut flere ganger, alle gangene uten å oppnå målet om å få en godt betalt og overkommelig jobb. Deltakerne var derfor veldig motiverte til å lære å kunne stå på egne ben i Etiopia. Slike kurs har stor suksesskvote og vi har sett mange positive eksempler på returmigranter som har klart å skaffe seg sin egen arbeidsplass etter denne typen opplæring.

Kuleni Fikru, prosjektleder

Kursholderne var meget profesjonelle, og deltakerne ivrige, så kurset var en absolutt suksess,

sier Kuleni Fikru, prosjektleder.

Flere av deltakerne har nå allerede utarbeidet en god business plan og har begynt med å sette den ut i livet. Prosjektet hjelper dem med å kjøpe inn materialene som trengs, som for eksempel kopimaskin og printer dersom de vil åpne en kopi kafé, noe som er ganske vanlig i Addis Ababa.

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy, foto: Kuleni Fikru og Klaus-Christian Küspert

Les innlegget →

Lar seg ikke stoppe

Kultursenteret til mao folkegruppene i Tongo gir ikke opp til tross for sikkerhets-problemer i området. Tvert imot, her er det sang, dans, mat og liv!

Bildet viser en mann og en kvinne

Asadik involverer gjerne mennesker fra landsbyene rundt Tongo. Her er han sammen med en kvinne fra Kesser.

Å ha et åpent og inkluderende kultursenter er ikke lett når det til tider blir okkupert av sikkerhetskrefter som trenger et tak over hodet og når det plutselig kan komme titalls fordrevne folk fra de omliggende landsbyene. Men Asadik Habte, lederen for kultursenteret, gir ikke opp.

Vi står på! Dette senteret er så viktig for folk, så vi gir ikke opp til tross for vanskelighetene.

Asadik og teamet fra senteret har klart å engasjere folk rundt arrangementer som eventyr-fortellig, utstilling av tradisjonelle musikkinstrumenter og framføring av dans og musikk på disse instrumentene. Han har også vært på besøk til flere skoler som bruker mao språkene gwama eller komo som undervisningsspråk. Senteret har et fint lite bibliotek med bøker på morsmål. Men det er ikke lett for folk fra landsbyene å komme dit. Derfor er det flott at Asadik besøker dem.

 

Bilder viser husholdningsgjenstander fra Mao kulturen

Mange titalls tradisjonelle gjenstander som brukes til hushold eller jordbruk er stilt ut ved senteret. Det fins ikke et eneste museum i hele Etiopia som stiller ut gjenstander fra Mao kulturene, så dette er unikt!

Sikkerheten i Tongo området er ikke alltid like bra, og folk er ofte redde for å gå ut, spesielt om kvelden. Det var også i en periode forbudt å samle større folkemengder. Med andre ord ikke spesielt gode betingelser for driften av et kultursenter som lever av at det kommer mennesker. Men som vi kan se på bildene, kommer folk så snart de kan. Noen ganger har de til og med servert tradisjonell mat ved senteret, og underholdning på gwama og komo for de tilstedeværende.

Alt dette hjelper utrolig med å gjøre disse minoritetsgruppene mer synlige og hjelpe dem til å utøve sin kultur uten å være flau.

Nå er gwama og komo folkene som bor her i Tongo mye mer stolte over sin kultur, fordi den blir vist fram på det flotte senteret vårt.

Dette sier Asadik som selv er gwama og har gått fra å være flau over å snakke sitt morsmål i offentligheten, til å holde taler på gwama. Han er nå en anerkjent mann i Tongo, og alle på gaten kjenner han som kultursenter-mannen. Det er ikke en dårlig prestasjon!

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy, foto: Asadik Habte

Les innlegget →

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp