Mustamäe Maria Magdalena menighet – aktiv menighet med rom til å vokse i
Det var tilbake i 2008 at Tiina Klement og noen få andre ildsjeler startet arbeidet som siden skulle bli til Mustamäe Maria Magdalena menighet (Mustamäe Maarja Magdaleena kogudus). Det begynte i hjemmene og med noen diakonale tiltak. I november 2010 ble menigheten offisielt stiftet. I flere år pågikk menighetens samlinger i kjelleren til bydelshuset i Mustamäe (en bydel med om lag 65 000 innbyggere i den estiske hovedstaden Tallinn). Det diakonale arbeidet ble raskt en viktig del av arbeidet, i tillegg til gudstjenestene.
Noen år seinere var det faktisk bydelslederen som tok initiativet til å bygge kirke i Mustamäe. Menigheten valgte å «hoppe på toget» selv om det var klart at det ville bli en stor utfordring for en liten menighet å bygge en stor kirke. NMS og menigheter i Norge har vært viktige støttespillere – men det har ikke minst også Tallinn by og Den evangelisk-lutherske kirke i Estland (EELC).
I 2019 ble bydelshuset revet, og menigheten måtte dermed ut av lokalene sine. Samtidig var ett av rommene i den nye kirka allerede klar for bruk, og menigheten flyttet inn der – på et lite rom i et stort bygg. Den videre kirkebyggingen har tatt tid, men særlig det siste halve året har arbeidet kommet langt videre. Selve kirkerommet er så å si ferdig. Det er planlagt vigsling av kirka søndag 2. juni 2024, noe som er til stor glede for de rundt 140 medlemmene – og mange andre som med ujevne mellomrom tar turen innom menigheten med adresse Kiili 9, Tallinn.
ESTLAND: Menighetene i Saku og Mustamäe i Estland har fått nye kirkebygg. Her fra inngangen i Mustmäe–kirken i 2019 med prest Tiina Klement i spissen. Foto: Endel Apsalon
Grupper med kreative navn
Utenom gudstjenestene framstår Mustamäe menighet i dag som en både tradisjonell og utradisjonell menighet. Det aller mest utradisjonelle er navnene på de forskjellige aktivitetene:
- Barnekirka er søndagsskolen. Siden mange estiske barn forbinder skole mest med slit og lekser, har en valgt å unngå dette navnet. Per i dag er det barnekirke én søndag og familiegudstjeneste en annen søndag hver måned.
- Ungdomskvelder er det to ganger i måneden. I tillegg tar ungdomsleder Maris Kuldkepp ofte med ungdommene på leir eller ungdomsarrangementer i andre menigheter. Så det er aktivitet for ungdom utenom søndagen i hvert fall to ganger i måneden.
- Konfirmantsamlinger er det to ganger i måneden. Akkurat nå er det en fin gruppe med 15-årige ungdommer som skal bli konfirmert pinsedag. De deltar også ofte på gudstjenestene. I estisk sammenheng er det en sjeldenhet med så mange unge konfirmanter – de er som regel voksne.
- Måltid med bibel og bønn er samlinger på dagtid – først og fremst for voksne og eldre som er pensjonister eller arbeidsløse. De møtes på tirsdager, og gjør først rent i kirka. Deretter er det en kort taizebønn, varm lunsj og bibellesning.
- Marta-teamet er aktive kvinner som hjelper til under større arrangementer. De bærer stoler og arrangerer.
- Suppekjøkkenet er åpent på onsdager. Det kommer ikke mange, men alltid noen til en gratis lunsj og godt fellesskap.
- «Glade og virksomme» er navnet på menighetens eldregruppe. De fant på dette navnet selv, for de syntes det hørtes så kjedelig ut med «eldregruppe»! Flere av dem som tilhører denne gruppen kan godt kalles menighetens søyler. De har vært med i menighetsarbeidet fra starten av. De glade og virksomme har sine egne samlinger, men tar også ofte ansvar for å dekke bordet til kirkekaffen.
- Taizébønnen hver fredag kveld er en viktig møteplass – med Gud og med mennesker – i menighetens liv. Her er det både unge voksne og ikke minst middelaldrende som deltar.
- Magda Misjonsbutikk gikk i høst over fra å være en klassisk bruktbutikk en internettbasert bruktbutikk. Nå holder butikken til i menighetens egne lokaler.
Taizé-treff
I tillegg til alt som har med menighetsaktiviteter og kirkebygging å gjøre, står sokneprest Tiina Klement og menighetsrådsleder Jaana Maria Unga i bresjen for noe stort som skal skje i Estland på tampen av 2024: Fra 28. desember til 1. januar finner det årlige Taizé-nyttårstreffet sted her. Blant de 40 mottakermenighetene er både Saku og Mustamäe menigheter.
– Vi forventer rundt 4000 ungdommer fra Europa i aldersspennet 18 til 35 år. De kommer for å be om fred i verden, og det bygges broer mellom forskjellige nasjonaliteter, konfesjoner og sosiale grupper. Jeg vil invitere og oppfordre alle mellom 18 og 35 år til å komme til Tallinn! sier Tiina.
Deltakerne får bo i estiske hjem – minst to på hvert sted.
Den nye kirken
Det er plass til 250 mennesker i den nye kirken. Her blir det både stoler og benker.
De som har vært på besøk i Mustamäe kirke, kan bevitne at her blir det «rom for alle». Tanken har fra starten av vært at menigheten skal bidra inn mot barn og ungdom i bydelen – og dette har vært en viktig forutsetning for at Tallinn by har støttet kirkebyggingen. Mustamäe bydel består mest av blokker, og det er mange sosiale problemer her.
– Vi vil støtte unge mennesker. Her i bydelen er det hundrevis av ungdommer som har falt ut av skolen, og mange av dem glir ut i kriminalitet. Men det er viktig at vi kommer tidlig nok inn i livene deres, ellers blir det vanskeligere å hjelpe, sier Tiina Klement.
– Vi klarer ikke å hjelpe tusen ungdommer, men vi kan hjelpe noen. For eksempel med skolearbeid, så de unge i det minste klarer å avslutte grunnskolen.
Selv om kirka i dag ser nesten ferdig ut utvendig, er det fortsatt mye som gjenstår. Akkurat nå samler menigheten inn til kirkekjøkkenet.