Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Magne Mølster Last ned

Inn til Kristus, ut til verden!

„Inn til Kristus, ut til verden“ – slik lød årstemaet i NMS for noen år siden. Og det passer vel bra som overskrift i en tekst om Georg Afanasiadi.
Del Facebook Twitter E-post

Om Georg Afanasiadi er det forresten også laget et intervju som er tilgjengelig på NMS’ Youtube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=GLlbm_-AFfA&t=2s

Georg ble døpt som barn i Russland, men vokste opp i Estland. Han tilhører den store russisktalende minoriteten, men snakker svært bra estisk – og engelsk. I fjor høst tok han kontakt med undertegnede som prest i Saku menighet for en prat. Det endte med at jeg inviterte ham til konfirmasjonskurset vårt. Kurset varte fra september til desember, og talte 14 deltakere fra 14 til 54 år. Som noen av leserne kanskje vet, forsvant tradisjonen med ungdomskonfirmasjon i Estland under kommunisttiden. Da var all trosopplæring til barn og unge (under 18 år) forbudt. Også etter re-etableringen av et fritt Estland i 1991 har det vært sånn at de fleste konfirmanter er voksne.

Georg var døpt i Russlands ortodokse kirke som barn. Den 18. desember 2022 ble han tatt opp som medlem i Saku menighet, som jo er en luthersk menighet. Allerede i konfirmasjonstiden ble det klart at Georg var en konfirmant med over gjennomsnitts interesse for teologi. Han bestemte seg tidlig for å søke opptak på det trosvitenskapelige fakultetet i Tallinn, og sikter seg nå inn mot bachelorgrad og diakonvigsling. Nå i september startet han med studiene, som han tar ved siden av jobben på gravlunden i Tallinn.

Etter konfirmasjonskurset i Saku fikk Georg kontakt med et luthersk misjonsprosjekt i bydelen Lasnamäe i Tallinn. Dette er det området i Tallinn med aller størst russisktalende befolkning. Menigheten har ennå ikke blitt stiftet som offisiell menighet, men driver som en «underavdeling» eller misjon av Hellig Ånd-menigheten i Tallinns gamleby. Målet har i flere år vært at dette en dag skal bli en selvstendig menighet, slik for eksempel Saku ble det i 2013.

Georg har blitt hjertelig mottatt i dette menighetsplanteprosjektet. Siden han mestrer både russisk, estisk og engelsk, og er flink til å kommunisere med folk, er han gull verdt. Selv om vi hadde noen oppgaver til ham i Saku også, har vi mange flere å ta av. Og vi er bare glade for å få lov til å støtte misjonen i Lasnamäe – hvor Georg kan komme til å spille en viktig rolle.

Så kort sagt: Vi i Saku menighet gleder oss stort over at Georg har funnet sin misjon – eller kanskje var det misjonen som kom til Georg. På gudstjenesten for et par uker siden velsignet vi ham – sendte ham ut på misjonsmarken i Lasnamäe.

Det er en stor glede når noen finner veien inn til Kristus. Og like stort når noen går ut i verden for å tjene!

Lederkurs og ettåring
Et par nyheter til fra Saku menighet sånn på tampen av dette blogginnlegget. I midten av september startet vi et lederutviklingskurs som er åpent for alle menighetens frivillige. Fra menighetens side deltar 12 stykker, i tillegg til Vahur Kobin, som leder samlingene. Til sammen skal vi møtes seks ganger før jul. Målet er at vi alle skal lære av måten Jesus levde og ledet på, at vi skal få snakket sammen om ledelse i menigheten, og å ende opp med flere som er utrustet til å ta ansvar for lederskap i menigheten.

En av dem som deltar er vår «rykende ferske» ettåring, Martha Nord-Varhaug fra Varhaug. I år har vi bare denne ene ettåringen, men henne er vi til gjengjeld veldig takknemlige for! Hjertelig velkommen, Martha – og Guds velsignelse i tjenesten i Saku, Mustamäe og Plussmeedia!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp