Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Last ned

Den kristne ungdomsfestivalen JäPe i Estland

«Hea sõbra jaoks på valla mu uksed ja mu hing, mu silmad» (en strofe fra en estisk sang). Kanskje en ukjent sang for mange unge mennesker, men emnet er fortsatt viktig – vennskap.
Del Facebook Twitter E-post

Ungdomsfestival

Og under dette temaet samlet ungdommene seg i Pilistvere i Estland i juli 2023, på den kristne ungdomsfestivalen JäPe. Tema for festivalen var «Jeg er din venn».

Bibeltimer

Temaet vennskap ble belyst på ulike måter gjennom hele leiren. Under bibeltimene av Kadre Arikainen, gikk vi inn på følgende:

  • Hva er vennskap fra et bibelsk syn
  • Hva er vennskap mellom menneske og Gud
  • Hva er vennskap mellom mennesker og med Jesus.

Alle bibeltimene ble belyst med bibelske historier som for eksempel historien om Moses og Gud, Daniel og Jonathan, Job og vennene hans.

Smågrupper

Ungdommene kunne også diskutere disse temaene med hverandre. Vi hadde møter i smågrupper to ganger om dagen.

Personlige vitnesbyrd

Dernest fikk vi personlige vitnesbyrd fra forskjellige personer. Disse bidro ytterligere til å belyse temaet. Prestene Tiina Klement og Katrin Helena Melder delte sine vitnesbyrd om vennskap.

Aktiviteter

Men vi kan ikke bare sitte og lytte og diskutere, vi trenger også å bevege oss, og det var det mange forskjellige muligheter til deg gjennom hele leiren. Det var en aktivitet som heter «hemmelig oppdrag». Ungdommene måtte finne kort, vinne et spill mot spillmesteren, og når man vinner, samle hjerter, men ikke la andre vite hvor mange hjerter man har. Denne aktiviteten gikk igjennom hele leiren.

JäPe Olympics var en annen aktivitet hvor de unge kunne teste sine fysiske evner. Det var alt fra dykking, til fekting og skarpskyting … alt selvfølgelig på tørt land og uten farlige gjenstander.

Deltakerne kunne også lære nye ferdigheter i workshops:

  • Hvordan overleve i naturen eller i en by når noe skjer.
  • Hvordan redde noen i vannet,
  • Hvordan man slukker en liten brann
  • Hvordan man kommuniserer med folk som ikke kan høre

Seminar

Etter alle aktivitetene ble vi slitne og måtte sette oss ned og lytte igjen. Fredagen var det seminar om ekteskap og parforhold. Prestene Kristjan Luhamets, Andrus Mõttus og Robert Bunder delte sine erfaringer, tanker og bibelsyn. Det var også dialog med ungdommene og de kunne si sine meninger og stille spørsmål.

Bønn og lovsang

Er det mulig å ha en kristen leir uten bønn og tilbedelse? Selvfølgelig ikke! Gjennom hele leiren var det mulig å be sammen og tilbe Gud. Under morgen- og kveldsprogrammer holdt vi lovsang sammen, og hver kveld var det bønn i kirken. Torsdag hadde vi en enkel bønnesamling med sanger fra Pekka Simojoki og vi satt alle på bakken foran alteret.

Fredag hadde vi gudstjeneste og bønn der Viivika Teller og Joel Reinaru ledet oss. Det var vitnesbyrd og mulighet til å gå og be sammen med noen. Mange av deltakerne benyttet seg av det, og bønnestunden fortsatte lenge etter den offisielle avslutningen. Folk ble helbredet og ga livet sitt til Jesus. Det var en veldig sterk opplevelse. Lørdag hadde vi en bønnestund med Taize-sanger. Det kjentes som om denne stunden var fylt av Den Hellige Ånd. En jente sa at beinet hennes ble helbredet under den bønnen.

Og mer til …

I festivalprogrammet har vi alltid et veldedighetsmarked kalt Vembu-Tembu turg (marked for triks og spøk) hvor deltakerne kan selge hva som helst til hverandre. Det kan være raske portretter, fletter, ansiktsmaling, armbånd, massasje, tomme løfter eller vafler. I år samlet vi inn penger til et hjelpefond for kreft «Kingitud elu» (gaveliv).

Avslutningsvis kan vi si at leiren ble spesielt velsignet og bedt for dette året. Selv været var velsignet – det regnet ikke! Det var en god og vennskapelig stemning gjennom hele leiren, og det kunne ungdommene merke. Vi håper at kunnskapen om at Jesus er deres venn og medvandrer følger ungdommene inn i deres nye skoleår. Og at vi kan møtes i vennskapelighet også neste år.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp