Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Last ned

Plussmeedia – Kristent medie- og ungdomsarbeid i Estland

I mer enn 10 år har Plussmeedia vært aktiv og lidenskapelig i det å gi unge estiske kristne en mulighet til å oppdage talentene sine og bruke dem til å tjene gjennom kristne ungdomsmedier
Del Facebook Twitter E-post

NMS har vært en svært vital og viktig partner i dette arbeidet sammen med alle våre samarbeidspartnere og fantastiske team. Her er en kort oversikt og en innføring i alt Plussmeedia driver med akkurat nå.

Siden starten av Plussmeedia har vi hatt det kristne ungdomsbladet Pluss. Hvordan lager vi disse bladene? Alt starter med våre unge frivillige på produksjonsdagen. Med bare hovedtemaet i magasinet vedtatt på forhånd, blir alt annet – emner, intervjuer og så videre «brainstormet» sammen. På slutten har alle en mulighet til å ta ansvar for en artikkel og får to uker på å skrive den.

Det er mye jobbing, men disse dagene er ikke bare arbeid – team-dagene samler unge mennesker fra hele Estland. Det er et flott sted å sosialisere, få nye venner og oppmuntre hverandre i troen. På disse team-dagene har vi også to tradisjoner som vi ikke unngår: pizza til lunsj og et tematisk lagbilde. Nylig hadde vi en team-dag for bladet som kommer ut til sommeren. Kan du gjette hva temaet for det nye nummeret av Pluss er hvis du ser på bildet? Til sammen er det fire blader hvert år.

«JEG ER»: Hovedtemaet for det nye magasinet er «Jeg er». Når sier folk «jeg er»? Når de presenterer seg selv. Så her presenterer teamet vårt seg selv.

Det neste vi gjøre i Plussmeedia er radioprogrammet Plusspunkt. Noen år etter vi startet med magasinet, begynte vi med dette programmet. Det har blitt sendt på en av de kristne radiokanalene, Pereraadio, i 11 sesonger. Dette programmet kan høres på radio eller på Spotify to ganger i måneden. To team – det ene i hovedstaden Tallinn og det andre i Tartu snakker om et bredt spekter av temaer – fra skole og forhold til kirkens historie og moral. Vanligvis er det interessante gjester og god musikk også. Begge lag spiller inn showene sine i Pereraadio-studioene i de respektive byene.

Radio-team Tallinn.

Radio Team Tartu

I fjor startet Plussmeedia noe nytt og spennende, det er ungdoms-TV-programmet 5Pluss. Vi er nå inne i den andre sesongen av dette. Innspillingen startet desember 2021 og ble sendt første gang i januar 2022. Showet har stadig blitt bedre etter hver nye episode, ettersom teamet lærer nye ferdigheter. Og som i alt vi gjør, er ungdommene involvert i nesten alle aspekter. Våre partnere i det lokale kristne TV-nettverket Taevas TV7 hjelper til med lys, produksjon og lyd, men selve filmingen gjøres av Plussmeedia-teamet.

Alt starter med en team-dag hvor de neste tre showene planlegges. Team-dagene for magasinet Pluss er inspirasjonen for hvordan TV-arbeidet er satt opp. Hver episode har et intervju og et spill eller lek som seerne kanskje vil prøve på ungdomskveldene sine, en reportasje eller et vitnesbyrd som er filmet utenfor studioet, og et «Min bibel»-segment der er estiske ungdommer deler hvordan de bruker Bibelen.

Etter team-dagen er det tid for å forberede opptaksdag. Navnet på showet er egentlig et ordspill. I Estland er den høyeste karakteren du kan få på skolen «5». Å si «5 pluss» er enda bedre enn det beste. Et godt show trenger et godt navn. Her kan du se arbeidet og moroa disse innspillingsdagene bringer med seg.

5Pluss opptaksdag i TV7 studio.

5Pluss opptaksdag i TV7 studio.

5Pluss opptaksdag i TV7 studio.

5Pluss opptaksdag i TV7 studio.

null

5Pluss opptaksdag i TV7 studio.

 

Selv om vi er estiske, snakker ikke Plussmeedia bare om estiske emner eller personer. Vi har skrevet artikler om britiske, tyske og amerikanske band og musikere og til og med norske praktikanter/ettåringer (Ucrew!). Nylig hadde vi sjansen til å gjøre (vårt andre!) intervju med musikere. Dette er musikere som er misjonærer fra USA. Bandet som heter «The Trampolines» kom i kontakt gjennom Pluss’ sosiale medier og kom i fjor til Estland for å holde konserter i skoler og kirker. I år kom de tilbake, og vi hadde muligheten til å filme et vitnesbyrd om et av bandmedlemmene for 5Pluss show. Det var veldig spennende. Hvis du vil kjenne litt på spenningen kan du se noen bilder av The Trampoline-showet i byen Rakvere fra slutten av mars samt det kraftige vitnesbyrdet som er i 5Pluss April-episoden. Temaet for episoden er «Avhengighet».

Bandet «Trampoline».

Bandet «Trampoline».

Bandet «Trampoline».

Bandet «Trampoline».

 

En av de største velsignelsene for arbeidet til Plussmeedia er de unge menneskene som har kommet til teamet vårt. De kommer fra hele Estland, fra forskjellige kirker og kirkesamfunn. Det betyr at det alltid kommer nye og spennende ideer.

Vi er veldig velsignet med å ha NMS som våre partnere i arbeidet vi gjør. Selv Ucrew-programmets praktikanter her i Estland har muligheten til å være involvert i arbeidet i Plussmeedia.

Gud bruker mediearbeidet vi gjør for å bygge unge menneskers tro og hjelpe dem til å spre det gode budskap og å gi dem et alternativ til det verden alltid tilbyr dem. Det er fortsatt mye rom til å vokse. Derfor har Plussmeedia noen interessante planer for fremtiden. Vi er spente på å se hva Gud kommer til å gjøre med oss i fremtiden – til Hans ære!

Bildene i dette blogginnlegget er tatt av Elis Tomingas og Kristo Toots.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp