Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Alari Kõpper Last ned

Saku menighet 10 år!

På kyndelsmessedagen 2. februar fylte Saku menighet ti år!
Del Facebook Twitter E-post

Da Ave og jeg kom til Estland høsten 2011, var det en hovedoppgave for oss å være med å stifte og bygge opp en menighet i Saku, et tettsted utenfor Tallinn. Den gang bodde det rundt 9000 innbyggere her – i dag er det 11 500, og det tallet øker stadig.

I 2011 hadde det allerede i flere år vært menighetsaktivitet Saku bedehus i regi av en luthersk menighet to mil lenger sør. Siden Saku var og er et voksende sted, og med en del yngre som var klare for å ta ansvar, var det et ønske om å bli en selvstendig menighet. Det krevde imidlertid ekstra starthjelp, og NMS var villig til å bli med.

Vi startet med tolv døpte og konfirmerte medlemmer i februar 2013. Ved slutten av samme år hadde noen til fylt ut blanketten og blitt medlemmer, vi var 21 totalt. Siden har menigheten vokst litt hvert år. Noen ganger mer, andre ganger mindre. Høsten 2022 fikk vi spesielt mange nye medlemmer, og vi kunne også notere oss et rekordstort konfirmantkull – 14. Innen årsskiftet hadde medlemstallet vokst til 206.

Man kan ikke bare se på tall og kvantitet, for kvalitet er like viktig. Men når vi ser tilbake på 2022, er det uansett mange velsignelser å takke for.

Da Saku menighet ble fem år i 2018, feiret vi det med en (halv) bursdagsuke. Vi kunne selvfølgelig ikke være dårligere nå da vi ble ti. På selve bursdagen, torsdag den 2. februar, hadde vi menighetsfest med store og små. Vi startet med sang, og dukka Thomas dukka opp med sine gode spørsmål og kommentarer. Han pleier ellers bare å visitere sin menighet på familiegudstjenester, men det passet bra at han kom denne dagen.

Så var vi litt delt: Barna hadde bursdagsfest i underetasjen (som vi nå har kommet såpass videre med at vi har brukstillatelse), mens vi voksne så på bilder og hørte om menighetens historie. Dessuten delte tre medlemmer, Eleri, Reigo og Taivi sine historier knyttet til menigheten og hvordan de «fant oss». Taivi delte også litt om sin vei til tro. Det var fint. Til slutt var vi sammen om dekket bord – og bønn.

Fredag holdt Joel Reinaru bibeltime om temaet «frihet», og det var lovsang. Lørdag var det konsert med Sakus lokale mandolinansambel. Søndag var det festgudstjeneste med biskop Joel Luhamets som predikant og nattverdscelebrant. To prester fra våre finske vennskapsmenigheter, Lohja og Liperi, deltok også. Lovsangsgruppa var med, og i underetasjen var det selvsagt barnekirke (søndagsskole).

To NMS-ansatte, Sandra Bischler og Sven Skjold, deltok også på festgudstjenesten. Dette var innledningen på årets Estlands-visitt for deres del. Det disse to som fra NMS sin side er tettest på oppfølgingen av de forskjellige prosjektene i Estland. For min del fikk jeg møte dem hele tre ganger denne uka etter bursdagsuka. Bischler og Skjold brukte dagene i Estland blant annet til snakket om framtiden og selvstendiggjøringen av menighetsplanteprosjektene i Saku og Mustamäe med erkebiskop Urmas Viilma, prest i Mustamäe, Tiina Klement – og med meg og andre. Vi snakket også noe om mulige framtidige samarbeidsprosjekter mellom NMS og EELK. Det blir spennende!

Som avslutning på bursdagsuka var det søndag kveld duket for lovsangsmusikk (eller var det kanskje gospel?). Kammerkoret Lambertus, ett av Estlands beste kirkekor, framførte musikk av Pekka Simojoki – en nålevende framtredende finsk komponist og artist. Alt materialet var nytolket og på et høyt kvalitetsmessig nivå!

Det var ei virkelig flott uke! Og så er det godt vi ikke har jubileum hvert år…

For å se litt framover, så blir det forhåpentligvis en ny byggeetappe i Saku kirke til sommeren, dersom finansene er på plass. Snart er vi i gang med et nytt konfirmantkurs, og så blir det spennede å se hvor mange det blir denne gangen. Det er håp og planer om flere husgrupper i menigheten. Jo mer menigheten vokser, desto viktigere blir det med smågrupper. Om du som leser dette ber for oss, så løft gjerne disse temaene fram for Herren, samt helsen til de eldre i menigheten. Flere av dem har vært ganske syke i det siste.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp