Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Kadri Keskula Last ned

Hjelp til flyktninger fra Ukraina

Hele Europa tar imot flyktninger fra Ukraina, men enkelte land tar imot langt flere enn andre, sett i forhold til folketall.
Del Facebook Twitter E-post

24. februar i år gikk Russland til storskala angrep på sitt naboland og broderfolk i Ukraina. Landet har opplevd intens bombing og utryggheten har gjort at svært mange personer flykter. Hele Europa tar imot flyktninger fra Ukraina, men enkelte land tar imot langt flere enn andre, sett i forhold til folketall.

Estland forutså raskt at de ville få mange flyktninger. De regnet med å ta imot rundt 10 000 flyktninger, men så mange som 100 000 har kommet til Estland, og rundt 50 000 av disse har forblitt i Estland, opplyser vår kontakt, Kadri Põder.

Under kan du se fire videoer fra hvordan du var med og hjalp ukrainske flyktninger i Estland våren 2022.

Da krigen var et faktum, bestemte NMS seg raskt for å opprette en Spleis-innsamling og støtte kirken i Estland i arbeidet med å ta imot flyktninger. Mange NMS-ere bidro og NMS sendte uavkortet hver krone som ble samlet inn, omkring 160 000 kroner.

I samtale med Kadri får vi vite hvordan kirken jobber med flyktninger og hvordan de støtter sin søsterkirke, den lutherske kirken i Ukraina.

Noen penger blir sendt direkte til den lutherske kirken i Ukraina, slik at de kan hjelpe mennesker med de aller nødvendigste ting.

Det har blitt gitt støtte til det ukrainske kultursenteret i Tallinn. Disse har også direkte kontakt med ofrene for krigen i Ukraina, og sender hjelp i form av de aller nødvendigste tingene de har behov for.

Dernest har kirken vært i kontakt med sosialdepartementet, som jobber med den psykiske helsen og omsorgen for flyktningene.

Så har mange menigheter engasjert seg. Noen menigheter har renovert enkelte rom de har hatt tilgjengelig og låner de ut som boliger for flyktningene. Kadri nevner menighetene i Risti, Keila og Rannamõisa, som alle har 1-2 flyktningfamilier boende. Også det teologiske fakultetet har tatt imot en familie som holder til i gjesteleiligheten i toppetasjen i det teologiske instituttet i Tallinn. Disse trenger det meste til livets opphold, men noen flyktninger har også fått jobb. En menighet samlet inn penger til en bil for en av flyktningene som har fått jobb, slik at han kommer seg til og fra jobb.

Enkelte menigheter samler inn og kjøper biler som blir brukt til å frakte tørrmat, medisiner og andre helt nødvendige artikler for krigsofrene. Disse bilene blir så kjørt inn i Ukraina med hjelpen.

I tillegg har man i kirken startet med å lage et hefte eller en bok om arbeidet de er med på for flyktningene. Denne skrives på både engelsk og estisk, og NMS skal få en kopi av den når den forhåpentligvis er ferdig rundt juletider.

Vi har fått bilder fra en annen av våre kontakter, Kadri Keskula. Bildene er fra menighetene i Rannamõisa og Harkujärve. Vi ser også bilder av familien som bor i det teologiske instituttet, og rektor der, Ove Sander.

Personene på bildene har gitt tillatelse til at vi bruker det i vår informasjon. Du kan bla i bildekarusellen under for å se flere bilder.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp