Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Magne Mølster Last ned

Kirke og møteplass

Saku kirke ble bygget for å være en møteplass: Her møtes Gud og mennesker. Menneskers møte med Gud begynner oftest med de menneskelige møtene. Som på kafè «Himmelsk Manna».
Del Facebook Twitter E-post

Mange steder i Estland arrangeres det årlige «kafèdager». Da er det fritt fram å lage sin egen kafé; for eksempel i hagen, på klubbhuset – eller i kirka. De som ikke har sine egne kafèer, benytter gjerne sjansen til å gå på kafèbesøk. Minst 150 mennesker var innom kaféen vår i Saku kirke i løpet av dagen.
Vi solgte hamburgere, pommes frites, gresskarsuppe, kaker og kaffe, men også en del ukrainske spesialiteter som for eksempel borssuppe, kålruller og «varenik». Menigheten hadde et stort team i sving, og blant dem var det flere ukrainske flyktninger. Foruten god mat og drikke, fikk de besøkende et første møte med Saku kirke og muligheten til å besiktige kirkeklokkene, som nå står ferdig støpt på utstilling i kirkesalen. Disse skal vigsles til kirkelig bruk den 29. september, og forhåpentligvis monteres i kirketårnet i løpet av høsten. Noen kikket også innom kjelleretasjen, hvor vi takket være samarbeid med Saku kommune har innredet midlertidig til barnehage! En gruppe småbarn skal være der fram til jul.

Ukrainske kvelder og barneleirer
På sommeren er det ofte rolig i estiske menigheter. Men i juni arrangerte Mustamäe menighet estiske kirkedager i samarbeid med andre partnere. Både Saku og Mustamäe menigheter har hatt sine barne- og ungdomsleirer.
I sommer startet vi opp med ukrainske kvelder i Saku kirke, siden vi har fått god kontakt med flere flyktninger som bor her. Kveldene foregår på russisk – som for ukrainere enten er morsmål eller et godt annetspråk. Mange estere kan russisk. Kveldene har et sjelesørgerisk fokus. Ave er også med, og får frisket opp igjen russiskkunnskapene sine. 😉
Og når vi snakker om Ukraina, så er Saku menighet fortsatt kontaktpunkt for hjelpesendinger, og vi har blitt vant til å ha pappkasser stående i inngangspartiet til kirka.

Velsignelse av skolebarn
Det er tradisjon i den estiske kirka å velsigne skolebarn, barnehagebarn, studenter og lærere i forbindelse med skolestart. Dette gjorde vi i våre menigheter også i år. Det var god deltakelse da, og også nå sist søndag var Saku kirke godt fylt opp. I det siste har flere kommet og sagt de vil bli medlem, og det ser ut til at vi kan få rekordstort konfirmantkull til høsten. Det er lov å håpe at dette er «den nye normalen» etter to-tre utfordrende «koronaår»!
Ellers gleder vi oss over å ha ny og fersk praktikant (ettåring) på plass: Renata Kaleininkas (19). Gjennom Ucrew-programmet til NMS(U), skal hun delta i barne- og ungdomsarbeidet i Mustamäe og Saku menigheter. Dessuten skal hun være med i mediearbeidet i Plussmeedia, hvor hun har vært frivillig i flere år allerede: Renata er nemlig fra Estland. Siden det ikke var noen norske som ville være praktikanter i Estland i år, er det et glimrende alternativ med en estisk ungdom. Hun trenger i hvert fall ikke bekymre seg for at det blir vanskelig med det språklige… 🙂

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp