Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Magne Mølster Last ned

Julemusikalen i Mustamäe ble en suksess

I Estland er det fortsatt i bruk koronapass, men enkelte ting - som gudstjenester - er unntatt fra dette. Betingelsen er at rommene ikke fylles mer enn 50 prosent.
Del Facebook Twitter E-post

Ved konserter, forestillinger osv. i kirkene kreves derimot koronapass. Men hva da hvis forestillingen er å regne som gudstjenestens preike? Da trenger ikke menigheten å stenge døren for noen.  Det var en slik forestilling som fylte opp Mustamäe halvferdige kirke to dager på rad siste helg før jul. Etter syndsbekjennelse, kyrie og lovsang, startet «preika». Til sammen var nær 350 mennesker innom og fikk med seg en kjempeflott musikal, skrevet av menighetsrådsleder Jaana Maria Unga og menighetskoret (Misjonskorets) egen dirigent, Maarja Vardja. De fleste sangere og skuespillere var menighetens egne folk. Etter musikalens (eller preikas) slutt var det nattverd. På søndagen forrettet erkebiskop Urmas Viilma denne.
– Det ligger veldig mye arbeid bak, og vi er svært fornøyde, forteller menighetsprest Tiina Klement, som ledet denne spesielle gudstjenesten.

Julebord og nyttårsfest
Jula i Mustamäe menighet har ellers forløpt fint, forteller Tiina..
– Vi har hatt julefest for barn og for de eldre, slik vi pleier. På julaften var det et 30-talls deltakere på gudstjenesten, og 10-15 av disse ble igjen og feiret julaften i menigheten sammen med mannen min, Kaimo, barna og jeg, forteller Tiina. Det har blitt tradisjon at Mustamäe menighet har åpen invitasjon til julebord/julekveldsfest for de som ønsker å være med på det etter julaftengudstjenesten.

Innholdsrik advents- og julemeny i Saku
Hva så med Saku, den andre menighetsplantingen NMS er med på i Estland? Det har i sannhet vært en innholdsrik og hektisk advents- og juletid. Samtidig er vi blitt rikt velsignet ovenfra og med besøkende.
I adventstiden var det tre større konserter i kirka. I tillegg bidro ett mannskor og Saku mandolinansambel henholdsvis på gudstjenestene 2. og 3. advent, og disse gudstjenestene var også spesielt godt besøkt. Fordi interessen var så stor (og vi ikke kunne ha mer enn halv oppfylling av kirka), hadde vi tre julaftengudstjenester. I tillegg var det godt besøkte gudstjenester både 1. og 2. juledag, som normalt er veldig stille dager her. Før jul rakk vi dessuten å feire kirkens ettårsdag på menighetens helgendag (St. Thomasdagen 21. desember), og vi har for første gang hatt besøk av tre barnehagegrupper. Dessuten har vi hatt begravelse for menighetens eldste medlem, Ants (95), og det har vært ungdomskveld, lovsangskveld, barnekirke og babysang.

Særlig adventstiden har for oss i Saku vært en helt annen sammenlignet med 2020. Også da var det koronarestriksjoner, men i tiden før kirkevigslingen 21.12.2020 holdt vi fortsatt til i Saku bedehus. Hele adventstiden i 2020 feiret vi gudstjenester utendørs, forståelig nok med få folk, og det var heller ingen konserter. Når jeg nå teller etter, ser jeg at i år deltok til sammen 975 mennesker på våre arrangementer fra 1. advent til 2. juledag! 🙂

Håp for kirkebyggene
Verken kirkebygget i Saku eller i Mustamäe er ferdige. Bygget i Saku er klart mindre enn i Mustamäe, og i Saku har menigheten allerede brukstillatelse til hele første etasjen. Kirka i Mustamäe kirke ser allerede fin ut, særlig utvendig, men det er en veldig liten del som er ferdig innendørs. Det er imidlertid tent nytt håp i denne en av Tallinns største drabantbyer. Byrådsleder i Tallinn, Mihhail Kolvart besøkte kirken før jul, og i et avisintervju nærmest lovte Kolvart at Tallinn by vil bidra med penger til videre bygging av kirka i 2022. Så får vi se om han får byrådet med seg, og om det er penger igjen etter alle ekstraordinære utgifter denne vinteren. Mustamäe kirkebygg mangler ifølge dette avisintervjuet omtrent sju millioner for å få bygningen helt ferdig. I Saku mangler vi om lag to og en halv million kroner, hvis vi inkluderer kirkeklokker, heis for handikappede og digitalt orgel.

Plussmeedia går til skjermen
NMS støtter noe som heter Plussmeedia, et kristelig mediearbeid for og med ungdom. Her skjer det utvikling: Samme dag som jeg skriver dette, går deres første TV-sending på lufta. Dette er et samarbeid med den kristelige TV-kanalen TV7. Sannsynligvis skriver jeg mer om dette en annen gang! 🙂

Tusen takk til alle som er med og støtter misjonsarbeid og kirkebygging i Estland, og til dere som er med i gode tanker og forbønn!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp