Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Magne Mølster Last ned

Trodde Pontius Pilatus var en sykdom

Gerli Guutmann (35) fikk menighetsmedlem Kaili Tšernov (32) som nabo, og begynte å spørre henne ut om kristen tro. I våres ble Gerli fast kirkegjenger, og i høst begynte hun på menighetens konfirmasjonsskole.
Del Facebook Twitter E-post

-Jeg har egentlig trodd på Gud hele livet, Som barn ba jeg for dyrene våre, og begravde alle slags døde dyr. Til kirka kom jeg meg ikke, for familien min var ikke religiøs, forteller Gerli.
Heller ikke som voksen hadde Gerli vært på gudstjeneste. En av grunnene var at hun var usikker på om hun måtte være døpt for å komme dit. Og døpt var hun jo ikke.
Ting forandret seg da Kaili flyttet inn i nabohuset. Kaili har dirigert Saku Gospel i flere år, og har nok vært mer vant til å synge om Gud enn å fortelle om ham med egne ord. Etter et års tid som naboer ble Kaili og Gerli bedre kjent, og venner – også på facebook. Gerli fant ut at Kaili var kristen og tilhørte Saku menighet. De begynte å gå turer sammen, og allerede på den andre turen klarte ikke Gerli å dy seg lenger: Hun måtte spørre om kirka, om hva man tror der, og om hva som gjøres der.
– Jeg holdt på å synke i jorda da hun spurte, for jeg var redd jeg ikke skulle klare å svare, ler Kaili.
Gerli tror at Gud sendte henne Kaili som nabo. Og hun fikk svar på mange spørsmål. Blant annet fikk hun oppklart at Pontius Pilatus ikke var en sykdom Jesus led av, men derimot en landshøvding i Judea (på estisk kan trosbekjennelsens ord „led under Pontius Pilatus“ også tolkes slik: „pint under Pontius Pilatus“!).
Om livet i Saku St. Thomas menighet går etter planen, blir Gerli døpt og konfirmert siste søndag i januar. Gerli har dessuten tre barn, og vil gjerne at de skal bli døpt. Men som hun sier: – Det er vanskelig å finne gode, døpte og konfirmerte fadderkandidater her i Estland!

Koronasituasjonen i Estland
I mars var Estland på verdenstoppen i koronatilfeller per uke per 100 000 innbyggere. Denne lite hyggelige plasseringen nådde landet igjen i slutten av oktober. Da var det over 2000 smittede enkelte dager, til tross for bruk av såkalte koronapass siden slutten av august. I starten av november innførte Estland testing av skolebarn tre ganger i uka. Dette gav seg veldig raskt utslag på smittestatistikken. Per i dag (24.11) er det gjennomsnittlige smittetallet per 100 000 innbyggere drøyt 700.
Diskusjonen omkring koronapass og deres berettigelse er fortsatt høyt på dagsorden i Estland, selv om ordningen har vært praktisert i tre måneder. Erkebiskopen i den estiske evangelisk-lutherske kirka (EELK), Urmas Viilma, er blant dem som mener at ordningen har utspilt sin rolle, siden mange av de voksne smittede også er vaksinerte. Viilma mener hyppige testinger er en bedre vei å gå, også fordi dette vil senke konfliktnivået i samfunnet.

Besøk fra Norge
Hva ellers angår NMS i Estland, så var fire representanter fra Norge, deriblant generalsekretær Helge Gaard, på besøk til Estland i november. Disse fikk en oppdatering om situasjonen til misjonsprosjektene, de fikk møte erkebiskopen, den norske ambassadøren og mange andre, og reiste etter sigende beriket hjem til Norge.

I møtet med Plussmeedia fikk de også et gledelig gjensyn med Madis Kask, som var estisk ettåring for NMS i Stavanger i fjor.
I Saku og Mustamäe menigheter går livet nesten som normalt, men med noen begrensninger. I Mustamäe forbereder en seg til stor julemusikal, og arbeidet med kirkebygging har kommet noe videre. I Saku feirer vi snart kirkebyggets ettårsdag, og merker stor interesse fra lokale musikere og kor om å få holde konsert eller bidra musikalsk på en av adventsgudstjenestene.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp