Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Magne Mølster Last ned

Mellom himmel og jord

I tiden før og etter den historiske vigslingen av Saku kirke, har jeg hatt en del samtaler med journalister. Ofte spør de etter forskjellene mellom liv og kirke i Norge og Estland.
Del Facebook Twitter E-post

Alle som spør kjenner i hvert fall til én veldig stor forskjell: I Norge er det fjell og vakker natur, i Estland er det ganske flatt (særlig i nord). Esterne er ellers ganske stolte av alt estisk, men innrømmer gjerne at „gresset er grønnere“ i Norge. Som fjell-elsker ser jeg poenget. Men man kan gripe saken an på en annen måte også: Der det er få fjell, er det desto mer himmel.  Ikke minst på sommeren, om man står på et litt høyere punkt, er dette et vakkert syn: Himmelen er stor og vid!

(Vårt brune, lave hus skimtes i midten av bildet: Esterne sier at vi bor „på fjellet“ – fjell er her definert på en ganske annen måte her enn i Norge…).

Som lokalbefolkning, familie og kirke lever vi i grenselandet mellom himmel og jord. Noen dager er det mye himmel;  andre dager mer jord. Siden det er lenge siden sist jeg skrev, og det virkelig har skjedd mye, skildrer jeg her bare stikkordsmessig litt om „verdens og himmelens gang“ her i Saku. Så får jeg skrive mer om andre prosjekter i Estland en annen gang.

Nyhetsoversikter starter for tiden alltid med korona: I Estland tok det lang tid før man valgte å stenge ned samfunnet tilsvarende slik det har vært i Norge i lang tid. Det var begrensninger hele vinteren, men ingen skikkelig nedstengning. Dette skjedde først i månedsskiftet februar/mars. Da var antall koronasmittede oppe i over 1600 per dag per 100 000 innbyggere i snitt de siste 14 dager. Noen dager var Estland på denne tvilsomme „verdenstoppen“.

Fra og med den andre uka i mai, er samfunnet blitt gradvis åpnet igjen. Per i dag er det tilsvarende tallet 200 nye smittede, og det går stadig nedover. Mulige forklaringer nedstengning, vaksinering, varmere klima, og – kanskje – en nesespray mot koronasmitte som nylig er utviklet her i Estland! Den kom for salg i slutten av april, og selges som „varmt hvetebrød“. Den heter SARS-Cov-2 BioBlock, og for de som er interessert kan du lese mer her (teksten kan kopieres inn i google translate for oversettelse): https://novaator.err.ee/1608143047/eesti-teadlased-loid-koroonaviiruse-vastase-nina-ja-kurgusprei

Kirkebygget i Saku ble innviet på tampen av fjoråret. Etter åpningen har det hele tiden vært større eller mindre begrensninger i aktiviteten pga. korona. Desto større glede var det å være med på fem barnedåp nå i mai måned! På den ene siden er det leit at vi på grunn av begrensninger ikke har kunnet invitere til konserter osv. nå som kirka endelig står der. På den annen side er det fantastisk at vi er INNE. Med regler om at rom kan fylles maksimalt 25 prosent, hadde det vært meningsløst å arrangere gudstjenester i lille Saku bedehus – hvor vi tidligere holdt til. Så det er mange grunner til å være takknemlige!

Pilegrimsleder er populært i våre dager, og Santiago de Compostella er vel den mest populære av dem alle. Tilknyttet denne pilegrimsleden er det de siste årene kommet til „Jakobs-ruter“ i mange land, også i Estland. Pilegrimsselskapet ønsket at en slik rute sørover fra Tallinn skulle gå gjennom Saku kirke. Dermed ble det til at vi fikk en stor gruppe med pilegrimer på besøk her like etter gjenåpningen i mai. Noen av dem overnattet i kirka. Det var en stor glede å ta dem i mot! Mer informasjon om dette på camino.ee.

Det er godt å kunne møte konfirmantene „ansikt til ansikt“ igjen, eller kanskje er det riktigere å si „øye til øye“ – for med masker skjules jo egentlig ansiktet. En stor del av vårkullets timer hadde vi på Zoom, men i alle fall gleder vi oss over sju flotte og interesserte konfirmanter. Denne gangen er alle i 20- eller 30-årene.

I en tid da det er særdeles komplisert å reise til Norge, var det en stor glede for Ave og meg å treffe andre norske i forbindelse med 17. mai. Ambassadøren inviterte til en utstilling om relasjonene mellom Estland Norge på frihetsplassen i Tallinn, og deretter til en sammenkomst ute, i ambassadens „bakgård“. Vi ser fram til mer samarbeid med ambassaden – kanskje med et arrangement i Saku kirke til høsten!

Forbønnsønsker har vi flere av:
* Vær med å be for Anneli, en firebarnsmor som er i koma. Mannen hennes kom til kirka for å tenne lys for henne og den yngste sønnen deres, Cris (som hadde en alvorlig sykdom) i forrige uke. Det endte med dåp for alle fire barna. Takk og be!

*Be for kirkebyggingen i Mustamäe og Saku. At vi begge steder kommer videre så fort som mulig!

* Takk for at det ser ut til at vi får to norske ettåringer til Estland til høsten!

* Takk for at koronatallene nå er på vei nedover.

* Be for konfirmantene i Mustamäe og Saku, og at de finner sin naturlige plass i menighetene etter dåp og konfirmasjon.

* Be for NMS og veien videre i en verden i forandring!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp