Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Eivind Hauglid Last ned

Ha en fin kvinnedag!

For en som er oppvokst i et hjem med 8. marstog, krav om 6-timersdag, kamp mot "porno-Hagen“ og prostitusjon på kvinnedagen, fortoner den estiske kvinnedagen seg som svært harmonisk og ufarlig. Eller?
Del Facebook Twitter E-post

I dag, 8. mars, var det kvinnedag også i Estland. Men selv om den geografiske avstanden til Norge er kort, er det litt andre tradisjoner knyttet til denne dagen her. Kvinnedagen i Estland er nok sterkt preget av kommunisttiden. Det var jo på den tiden kvinnedagen kom, og den har nok fra dag én vært uten protester her i øst. Alt som så mye som luktet litt av protest mot kommunistregimet var det utelukket å tillate. Det kommunistiske samfunnet var «perfekt“, altså ingen grunn til å protestere mot noe som helst.

Hvordan feires så kvinnedagen i Estland? Først og fremst ved at kvinner gratuleres med dagen, ikke bare av sine menn, men også av andre (menn). I dag var jeg for en gangs skyld (og heldigvis) påpasselig med å anskaffe blomster til fruen på denne dagen. Etter over fem år i landet, har man jo lært seg ett og annet. Men da hadde min bedre halvdel allerede fått sin første sms med gratulasjon fra et mannlig menighetsmedlem. Like etter dukket håndverkeren som pusser opp badet vårt opp, og han hadde med 7 tulipaner til fruen i anledning dagen. Jeg hadde heldigvis kjøpt 10 tulipaner, og kom ham dessuten i forkjøpet. Norske menn ville kanskje blitt sjalu, men det er bare fordi de ikke er vant til denslags.

Gamle Mihkel, som jeg var innom i dag tidlig, sendte med meg en boks med sjokolade til fruen. Heldig for meg da at hun ikke spiser sjokolade for tiden, så slipper jeg å tenke på at vi ikke har en tilsvarende mannsdag.

Selv har jeg fått ønske mange kvinner til lykke med kvinnedagen, men jeg skal innrømme at kun min kone ble avsett med blomster. Ellers har jeg til og med fått en kvinnedagshilsen selv i dag. Den kom i en epost fra en kvinne som ønsket en samtale med meg. Vi har ikke møttes før, og hun tror sannsynligvis at Magne er et kvinnenavn. Mulig hun får seg en overraskelse når vi møtes i morgen…

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp