Tilbake til nms.no Estlandblogg
Meny
Foto: Veronica Garstad Last ned

Hjelp til flyktninger fra Ukraina

Hele Europa tar imot flyktninger fra Ukraina, men enkelte land tar imot langt flere enn andre, sett i forhold til folketall.

24. februar i år gikk Russland til storskala angrep på sitt naboland og broderfolk i Ukraina. Landet har opplevd intens bombing og utryggheten har gjort at svært mange personer flykter. Hele Europa tar imot flyktninger fra Ukraina, men enkelte land tar imot langt flere enn andre, sett i forhold til folketall.

Estland forutså raskt at de ville få mange flyktninger. De regnet med å ta imot rundt 10 000 flyktninger, men så mange som 100 000 har kommet til Estland, og rundt 50 000 av disse har forblitt i Estland, opplyser vår kontakt, Kadri Põder.

Under kan du se fire videoer fra hvordan du var med og hjalp ukrainske flyktninger i Estland våren 2022.

Da krigen var et faktum, bestemte NMS seg raskt for å opprette en Spleis-innsamling og støtte kirken i Estland i arbeidet med å ta imot flyktninger. Mange NMS-ere bidro og NMS sendte uavkortet hver krone som ble samlet inn, omkring 160 000 kroner.

I samtale med Kadri får vi vite hvordan kirken jobber med flyktninger og hvordan de støtter sin søsterkirke, den lutherske kirken i Ukraina.

Noen penger blir sendt direkte til den lutherske kirken i Ukraina, slik at de kan hjelpe mennesker med de aller nødvendigste ting.

Det har blitt gitt støtte til det ukrainske kultursenteret i Tallinn. Disse har også direkte kontakt med ofrene for krigen i Ukraina, og sender hjelp i form av de aller nødvendigste tingene de har behov for.

Dernest har kirken vært i kontakt med sosialdepartementet, som jobber med den psykiske helsen og omsorgen for flyktningene.

Så har mange menigheter engasjert seg. Noen menigheter har renovert enkelte rom de har hatt tilgjengelig og låner de ut som boliger for flyktningene. Kadri nevner menighetene i Risti, Keila og Rannamõisa, som alle har 1-2 flyktningfamilier boende. Også det teologiske fakultetet har tatt imot en familie som holder til i gjesteleiligheten i toppetasjen i det teologiske instituttet i Tallinn. Disse trenger det meste til livets opphold, men noen flyktninger har også fått jobb. En menighet samlet inn penger til en bil for en av flyktningene som har fått jobb, slik at han kommer seg til og fra jobb.

Enkelte menigheter samler inn og kjøper biler som blir brukt til å frakte tørrmat, medisiner og andre helt nødvendige artikler for krigsofrene. Disse bilene blir så kjørt inn i Ukraina med hjelpen.

I tillegg har man i kirken startet med å lage et hefte eller en bok om arbeidet de er med på for flyktningene. Denne skrives på både engelsk og estisk, og NMS skal få en kopi av den når den forhåpentligvis er ferdig rundt juletider.

Vi har fått bilder fra en annen av våre kontakter, Kadri Keskula. Bildene er fra menighetene i Rannamõisa og Harkujärve. Vi ser også bilder av familien som bor i det teologiske instituttet, og rektor der, Ove Sander.

Personene på bildene har gitt tillatelse til at vi bruker det i vår informasjon. Du kan bla i bildekarusellen under for å se flere bilder.

Les innlegget →

Snart kan vi ringe julen inn…

Høsten har kommet og det er mye å glede seg over i Saku menighet.

På St Mikaels dag den 29.september ble kirkeklokkene i Saku kirke vigslet. Det var en fin og festlig dag med noen gjester fra innland og utland, menighetsmedlemmer, venner og støttespillere. Erkebiskopen talte og velsignet klokkene. Vi mangler fortsatt litt finanser til det elektroniske ringesystemet, men vi håper at vi kan ringe julen inn i Saku for første gang i historien!

Les innlegget →

Kirke og møteplass

Saku kirke ble bygget for å være en møteplass: Her møtes Gud og mennesker. Menneskers møte med Gud begynner oftest med de menneskelige møtene. Som på kafè «Himmelsk Manna».

Mange steder i Estland arrangeres det årlige «kafèdager». Da er det fritt fram å lage sin egen kafé; for eksempel i hagen, på klubbhuset – eller i kirka. De som ikke har sine egne kafèer, benytter gjerne sjansen til å gå på kafèbesøk. Minst 150 mennesker var innom kaféen vår i Saku kirke i løpet av dagen.
Vi solgte hamburgere, pommes frites, gresskarsuppe, kaker og kaffe, men også en del ukrainske spesialiteter som for eksempel borssuppe, kålruller og «varenik». Menigheten hadde et stort team i sving, og blant dem var det flere ukrainske flyktninger. Foruten god mat og drikke, fikk de besøkende et første møte med Saku kirke og muligheten til å besiktige kirkeklokkene, som nå står ferdig støpt på utstilling i kirkesalen. Disse skal vigsles til kirkelig bruk den 29. september, og forhåpentligvis monteres i kirketårnet i løpet av høsten. Noen kikket også innom kjelleretasjen, hvor vi takket være samarbeid med Saku kommune har innredet midlertidig til barnehage! En gruppe småbarn skal være der fram til jul.

Les innlegget →

Magnes preken på Lærernes Misjonsforbunds generalforsamling

Magne deltok på Lærernes Misjonsforbunds 120-årsjubileum og sommermøte på Rønningen folkehøgskole 11.-14. august 2022. Siden arbeidet i Saku ble berørt i Magnes preike på søndagens gudstjeneste, tar vi den med her på bloggen

Det står skrevet i 1. Mosebok i det 33. kapitlet:
1 Da Jakob så opp, fikk han øye på Esau, som kom med fire hundre mann. Da fordelte han barna mellom Lea, Rakel og de to trellkvinnene. 2 Han stilte trellkvinnene og barna deres forrest, så Lea og hennes barn bakenfor og Rakel med Josef bakerst. 3 Selv gikk han foran dem og bøyde seg sju ganger til jorden, inntil han kom bort til sin bror. 4 Men Esau sprang imot ham og slo armene om ham, kastet seg om halsen på ham og kysset ham. Og de gråt. 5 Da Esau så opp, fikk han øye på kvinnene og barna og sa: «Hvem er det du har med deg der?» Jakob svarte: «Det er de barna som Gud i nåde har gitt din tjener.» 6 Så kom trellkvinnene fram med barna sine og bøyde seg til jorden. 7 Lea kom også fram med sine barn og bøyde seg. Til slutt gikk Josef og Rakel fram og bøyde seg til jorden.
8 Esau spurte: «Hva ville du med hele den flokken jeg møtte?» «Jeg ville vinne velvilje hos deg, min herre,» svarte han. 9 Da sa Esau: «Jeg har nok, bror. Behold du det som er ditt!» 10 «Nei, kjære deg,» svarte Jakob, «har jeg vunnet velvilje hos deg, så ta imot min gave! For da jeg så ditt ansikt, var det som om jeg så Guds eget ansikt; så vennlig var du mot meg. 11 Ta nå imot den gaven jeg har sendt deg! For Gud har vært nådig mot meg, og jeg har alt det jeg trenger.» Så nødde Jakob ham til han tok imot gaven. (1 Mos 33,1-11)

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp