Tilbake til nms.no Connect Madagaskar
Meny
Last ned

Kylling på Gudstjeneste

Del Facebook Twitter E-post

Søndag formiddag i en liten kirke på landsbygda utenfor Vohipeno. En ung mann går fram og tilbake langs benkeradene mens han holder en kaklende kylling over hodet og overdøver den med å rope ut det ene tallet etter det andre. Kirka er full av folk, og her og der skyter en hånd i været. Kyllingen blir solgt, og etterfølges av et par agurker, en klase bananer, en kokosnøtt og et 2 meter langt sukkerrør det så vidt er plass til der inne.

Den lille menigheten som tilhører FLM, den lutherske kirken på Madagaskar, får ingen midler utenfra. Penger til vedlikehold og utbygging av kirken, lønning til kateketen og pastoren, og midler til kirkens aktiviteter må skaffes av menigheten selv. Det kan være en utfordring. Her på Madagaskar er folk generelt fattige, spesielt når man kommer ut på landsbygda der nesten alle lever av jordbruk. I denne lokale kirken som ligger rett ved jordbruksskolen vi bor på, er rundt 90% av menigheten bønder.

Hver søndag er det gudstjeneste med kollekt, slik som vi også er vant med i Norge, men de har altså også laget seg en liten tilleggsordning. Vokatra, som betyr auksjon på gassisk, er en fast del av gudstjenesten. Da tar menigheten med seg det de kan avse fra avlingen sin, og gir det som en gave til kirken. Deretter blir gaven altså auksjonert bort, og inntektene går til kirken og dens arbeid.

En av de ansatte her ved jordbruksskolen Fihaonana, Mr. Noely, sier at de i fremtiden ønsker å kurse og hjelpe menigheten til å få enda større, bedre og hyppigere avlinger. Det vil både forbedre livene til bøndene og familiene deres, og hjelpe kirken med å skaffe seg de inntektene de trenger.

For hvis alle er villige til å gi litt av det man har, kan man få til mye over tid.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp