Tilbake til nms.no Connect Madagaskar
Meny

Tid sammen

Tid er et snodig begrep. Kommer den eller går den? Har vi for lite tid, eller har vi tid i overflod? Tid er et av de fem kjærlighetsspråkene, så det er åpenbart viktig. Men hvordan deler vi egentlig tid sammen?
Del Facebook Twitter E-post

En av de fire T-ene som NMS fokuserer på er tid. Når vi deler tid bygger vi fellesskap. Hjemme i Norge bygget jeg hovedsaklig videre på relasjoner skapt ulike plasser ved å tilbringe tid i hjemmet mitt eller til de jeg ville bruke tiden min med. Tacokvelder, spillkveld eller grilling var vanlige arenaer for sammenkomst og fellesskap.  Her på Madagaskar leves store deler av livet utenfor huset fire vegger. Forutenom på skole og jobb tilbringes det meste av tiden ute blant folk, ute på gaten. Vårt inntrykk er at der du bor er et sted for å lade batteriene og spise en sen middag hovedsakelig bestående av ris. Men hvordan bruker gassere tid sammen? Hvordan bygger de felleskap i en kultur hvor livet leves på gaten, og hjemmet for det meste er reservert til å sove i?

 

Noe vi lærte tidlig i vår reise for å bli kjent med gassisk kultur var viktigheten av å dra i kirka og være med på aktivitetene som blir arrangert der. I kirka møtes unge som gamle og stunden tilbrakt i Guds hus er en elementær del av livet til mange her.   Det er ikke bare timene på kirkebenken der man lytter til presten og tuller med veslejenta på raden foran som er viktig, fellesskapet ved å dele om uken som har gått eller tanker rundt prekenen etter gudstjenesten er minst like essensiell. De aller fleste er også med på en eller annen aktivitet. Man kan velge mellom speideren, noe tilsvarende KRIK kalt SFF og flere forskjellige kor. Her deler man utallige timer sammen, man deler tid, tro og en felles interesse. Vår
erfaring er hovedsakelig fra det største koret i kirken vår: ungdomskoret (som forøvrig har medlemmer i alderen 16-55 år).

Vi sitter alltid sammen med koret under gudstjenesten hvor vi småprater litt her og der, og ler når noen lager for høy lyd når de åpner en pose med kjeks. Sammen tilbringer vi også mange timer på veien for å holde konserter rundt om kring. Da har man muligheten til å bli bedre kjent og få nye opplevelser sammen. Relasjonene vi har fått i kirka er de næreste vi har her, og spør vi noen gang bekjente om hvor de kjenner noen fra er svaret som regel det samme, fra kirka.

 

 

Tid er så mangt, men mest av alt er tid viktig. Det er sånn vi bygger felleskap. Det er gjennom tid vi knytter nære relasjoner hvor vi kan dele livets oppturer og nedturer. Å ha noen å dele sin tid med gjør livet rikere og jeg er så takknemlig for at vi har funnet et møteplass i vårt nye hjemland hvor tid sammen er det viktigste.

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp