Tilbake til nms.no Pakistanblogg
Meny
Foto: Maria Indrøy Risanger / Eiga fra menneskerettighetsorganisasjonen CLAAS. Last ned

CLAAS hjelper forfulgte kristne i Pakistan

NMS har de siste årene fått et nettverk og nye partnere i Pakistan, et land som er kjent for sin ekstreme blasfemilov. En av disse partnerne er CLAAS.
Del Facebook Twitter E-post

Center for Legal Aid Assistance and Settlement (CLAAS) er en trosbasert organisasjon som arbeider for rettighetene til minoriteter i Pakistan; religiøse minoriteter, kvinner, barn og transpersoner.

CLAAS gir juridisk hjelp til dem som urettmessig blir beskylt for blasfemi, besøker dem som sitter i fengsel, driver krisesenter for kvinner og barn og underviser fattige om hvilke rettigheter de har.

Minoriteter i Pakistan blir ofte utsatt for urettferdighet og overgrep. De kristne utgjør bare litt over en prosent av befolkningen, og mange er fattige og lever i samfunnets randsoner. Landets blasfemilover blir ofte misbrukt for å ramme motstandere i personlige konflikter, og de som anklages, risikerer livstidsdom eller dødsstraff. Flere som har blitt beskyldt for blasfemi har blitt drept av mobb, og advokater nekter å forsvare blasfemitiltalte, selv om det ikke finnes bevis for slike anklager.

CLAAS er en liten organisasjon med små ressurser, men har gode kunnskaper og varme hjerter som banker for de svakeste i samfunnet.

16. august 2023 skjedde det tragiske at etter at to kristne unge brødre, Rocky og Raja Amir Saleem, ble beskyld for å ha revet ut sider av Koranen, angrep en mobb kristne områder i Jaranwala. 25 kirker ble ødelagt, og flere hjem der kristne bodde ble rasert.

CLAAS stilte med gratis juridisk advokathjelp til Rocky og Raja Amir, og 1. mars i år tikket denne meldingen inn på min datamaskin:

«Vi er ekstremt glade for å dele denne nyheten med deg om at de to hovedtiltalte Rocky og Raja i Jaranwala blasfemisaken ble frikjent for alle blasfemianklager i går av Anti-Terrorism Court Faisalabad. Den 31. januar sendte CLAAS-advokaten inn en søknad om umiddelbar innlevering av krav til retten, hvoretter ATC-domstolen ga den berørte etterforskningsoffiseren beskjed om å møte i retten med politirapporten …

I går 29. februar 2024 fremsatte CLAAS-advokat Tahir Bashir sin argumentasjon for den lærde dommeren, og klokken 14.00 ga dommer Mohammad Hussain sine ordre om frifinnelse av de to siktede.»

Dette var store nyheter, for det er ikke ofte at personer som er anklaget for blasfemi får den hjelpen de har rett på av advokater, og at de til og med blir frikjent for anklagene.

Til tross for at advokatene i CLAAS vet at de selv utsetter seg for fare med å ta slike blasfemisaker, står de på for de anklagede. Når saker får lykkelige utfall som frifinnelse i saken til Rocky og Raja, er det selvfølgelig en boost for CLAAS, og en inspirasjon til videre kamp mot urettferdighet. Det viser også hvor viktig og meningsfullt det er for NMS å støtte CLAAS, og vi er stolte over å ha en slik partner i Pakistan.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp