Tilbake til nms.no Pakistanblogg
Meny
Foto: Klaus-Christian Küspert Last ned

Å elske feil person

Kristent misjonsarbeid er forbudt i Pakistan, og menneskene har ikke frihet til å velge den religionen de ønsker. Ved siden av lover og reguleringer, er det familiene og samfunnet som øver mest press på dem som velger et annet liv og en annen tro enn det som forventes av dem. To historier:
Del Facebook Twitter E-post

8 år i skjul

De er en flott ung familie, far, mor og 3 fine barn mellom 2 og 8 år. Da vi møter dem, er det først ingenting som tyder på deres spesielle skjebne. Men når de forteller, får man raskt en anelse hva de må ha gått gjennom. En ung mann forelsker seg i ei jente, og forelskelsen er gjensidig. Han er kristen, hun er muslim. Forholdet ryktes, jenta må rømme, hun er redd for at familien trakter etter livet hennes. Mannens kristne familie ønsker ikke å ta imot den muslimske jenta; nå er begge på flukt.

Familien på 5 har levd i skjul i 8 år. De er redde for å vise ansiktene i media.

Dette skjedde for 8 år siden; så kom de til CLAAS og ba om hjelp, om et skjul for å berge livet. CLASS holdt de skjult i 3 år, så gikk det ikke lenger og de måtte skaffe seg et eget sted å bo. Nå har de vært i skjul i til sammen 8 år. De tør ikke å forlate huset, kan ikke arbeide, er redde for at familiene deres vil finne dem; barna kan ikke gå på skole, de er redde for å bli bortført.

Hva er det for et liv? Kommer dette aldri til å ta slutt?

spør de. Så gråter de. Situasjon virker håpløs. Det eneste de ønsker seg er å leve et vanlig liv. Det vil de ikke kunne få så lenge de lever i Pakistan. Også for CLAAS er dette en vanskelig situasjon. Familien fikk støtte i 3 år, så måtte den fases ut. De har egentlig ikke midler til denne typen langvarig støtte og ønsker ikke å skape avhengighet. Men de spør: Kan man bare la være å bry seg når man vet at folk lever i frykt og vet ikke hvordan de kan få endene til å møtes?

«Nadja saken»

Nadja ble utsatt for drapsforsøk fra egen familie fordi hun giftet seg med «feil mann»

Nadja sitter på sofaen overfor oss sammen med svigerinnen. Begge har er kledd i tradisjonelle klær. De er kristne. Slik har det ikke alltid vært. Nadja forteller at hun var muslim og forelsket seg i en kristen gutt som jobbet i huset til foreldrene hennes. Da det kom ut ble Nadjas familie svært opprørt; de truet henne og stengte henne inne, men jenta ga ikke opp. Omsider lyktes de med å flytte til guttens familie; der giftet de seg.

Nå er det svigerinnen som tar over og forteller: Lenge hørte vi ikke noe fra Nadja sine foreldre, med en dag ringte mora og ba om et møte. Det skulle være første skritt til forsoning. Nadja skulle komme til et offentlig sted sammen med sin mann. Det som Nadja ikke visste var, at det var en felle, og at mora ikke ville være på avtalt sted. I stedet ventet faren og broren hennes til avtalt tid, og da trehjulingen Nadja og mannen ankom med, stormet de frem fra hvers sin side og åpnet ild. Mannen til Nadja døde øyeblikkelig med 10 kuler i kroppen. Nadja ble fraktet til sykehuset, livsfarlig såret.

Eiga fra CLAAS fortsetter: Legene nektet å behandle Nadja; de mente at det var for risikabelt fordi dette var «en politisk sak». Så ble CLAAS tilkalt, og vi fant en lege som tok sjansen. Ved hjelp av flere operasjoner kunne livet til Nadja berges. Det fulgte et langt sykehusopphold som ble betalt av CLAAS, og vi tok vare på henne på i Apna Ghar, et skjulested for kristne jenter som er utsatt for trusler.

Nadja har aldri blitt riktig frisk igjen etter overfallet, og rettssaken mot far og bror ble langvarig og slitsom for henne. Saken mot faren ble innstilt, men broren sitter i fengsel, tiltalt for mord. Nadja er redd og tør ikke å forlate huset. Hvis familien får tak i henne, er det fare for at de dreper henne. Hun er den eneste som kan vitne mot broren.

Nadja har krenket familieæren ved å konvertere til kristendommen. Nå lever hun utenfor Lahore på et skjult sted som kun CLAAS vet om. Nadja er sterk i troen, men hun trenger likevel mat, medisiner og rettshjelp. NMS hjelper CLAAS med å betale advokatene og det det koster med rettsaken, men de må selv finne varige løsninger for å sikre at Nadja overlever.

Det var Human Rights Commission of Pakistan (HRCP) som tilkalte CLAAS  i “Nadja saken”. I. A. Rehmam, tidligere president for HRCP foreller at ekteskapslovene i Pakistan er “snublesteiner” i samfunnet. Det er vanskelig for alle trosretninger, kristne, muslimer og hinduer, å anerkjenne friheten til å gifte seg med den som man elsker. Det at muslimer ikke får lov til å konvertere og kristne ikke har noen mulighet for skilsmisse gjør saken ikke enklere.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp