Tilbake til nms.no Pakistanblogg
Meny
Last ned

Blasfemi paragrafen rammer også muslimer

Det som skjedde med Shamshad og Mohammed og familiene deres er enkeltskjebner, men de illustrerer hva anklagene for blasfemi fører til. Fengslingene oppleves vilkårlige, straffene altfor drakonisk. Mennesker og familier blir ødelagt for resten av livet.
Del Facebook Twitter E-post

Pakistans triste rekord

Blasfemi er en handling som fornærmer eller viser forakt for en guddom eller noe som anses som hellig. Noen land har blasfemi lover for å beskytte religiøse minoriteter, i andre and kan blasfemi lover brukes til å diskriminere religiøse minoriteter.

Pakistan holder en trist rekord: Det finnes ikke noe land i verden hvor flere mennesker er dømt til døden eller soner livstidsdommer for blasfemi enn i Pakistan.  Det er forholdsvis enkelt å beskylde noen for å ha vanhelliget Koranen eller misbrukt profetens navn, og motivene kan være nokså forskjellige. De fleste som anklages for blasfemi er kristne – som bare utgjør 1,5 % av befolkningen – men det ser ut til at også muslimer i økende grad anklages for blasfemi. Konsekvensene for disse anklagene er fatale.

Levet som anklaget i 8 år

Shamshad med Hassan, det yngste av 5 barn, Mannen hennes har ingen fast arbeidsplass.

På CLAAS kontoret i Lahore møter vi Shamshad. Hun er en enkel kvinne, muslim, og har sittet i fengsel i 6 år, fra 2012 til 2018. Hennes fem barn har ikke bare vokst opp uten mor, men måtte bære en stor skam.

Shamshad ble anklaget for å ha vanhelliget Koranen; hun skal ha tråkket den ned i gjørma, men ingen har sett det med egne øyne. Påstandene har åpenbart vært konstruert. Etter 6 år fikk advokatene til CLAAS henne ut av fengsel, men saken er ennå ikke avsluttet.

Da Shamshad ble fengslet var Hassan (9), hennes yngste barn, 1 ½ år gammel. Han er en oppvakt gutt og det er vanskelig å se hva han har gått igjennom. Faren som sitter ved siden han, ser ned på de store, slitte hendene sine og smiler ydmykt. Han er dagarbeider og tjener mellom 40 og 50 dollar per måned. Han innrømmer at Hassan for det meste har måtte klare seg selv mens moren var i fengsel.

Hassan er en oppvakt gutt som måtte klare seg på egen hånd

Ingen av de 5 barna til Shamshad går på skolen. De har ingen penger. I tillegg måtte de flytte til et annet område i byen der ingen kjenner dem. Naboene deres ønsket ikke å bo i samme gate som dem.

Shamshad har levd i frykt i over 8 år. Hun må gå til retten annenhver uke uten noen fremgang i saken. Barna gråter når hun drar. De er redde for at hun ikke kommer tilbake og blir varetektsfengslet igjen. Saken bare «er der» og Shamshad er blitt offer for et labyrintisk system.

Gjennom NMS-prosjektet kan CLAAS gi familien juridisk hjelp, og gjennom en annen organisasjon får de støtte til å kjøpe noe mat. Nok til at de kan overleve, men ikke mer.

Koranlæreren som trykket på feil knapp

Litt senere på dagen møter vi Zubaida, Mohammeds kone og Hashim, en av deres sønner. Det er mest Hashim som forteller. Zubaida sitter for det meste og gråter.

Mohammad var en muslimsk leder, en lærd mann som kjenner hele Koranen utenat. En dag delte han et Facebook-innlegg og ble anklaget for blasfemi. Det hevdes at innlegget var «pro Shia», men Hashim bedyrer at faren hans ikke forsto hva det handlet om. Han handlet i god tro og ville på ingen måte fornærme Gud eller profeten.

Hashim mistet arbeidsplassen da faren ble anklaget for blasfemi

I oktober 2018 ble Mohammed arrestert og i mars 2019 ble han anklaget for blasfemi. Da dette ryktes fikk familien umiddelbart føle konsekvensene: En sønn som gikk i 10 klasse måtte forlate skolen siden rektor og foreldre ikke ville ha «sønnen til en blasfemist» i klassen. En annen sønn mistet arbeidet på et statlig kontor av samme grunn. Hashim selv jobbet for en budtjeneste, men også han ble tvunget til å slutte. Nå står familien helt uten inntekt og vet ikke hvordan de kan få endene til å møtes.

Ikke nok med det. Alle naboer og venner snudde ryggen til dem; fra å være høyt respektert ble de på kort tid fullstendig isolert. Det ble så ille at de av naboene ble tvungen til å flyte ut av huset, og selv den nærmeste familien stoppet kontakt med dem.

Zubaida ønsker mest at mannen hennes blir renvasket og at de kan føre et normalt liv igjen

Det viktigste for Zubaida er at mannen hennes blir frifunnet og renset for de falske beskyldningene. Hun vil ikke tenke på hvordan det ville være å fortsette med å leve som «utstøtt» i et samfunn der respekten fra de andre har veldig høy betydning. Hun vill ikke ende som «kona til en blasfemist».

Viktige saker for CLAAS

Shamshad og Mohammed og familiene deres er enkelt-skjebner – men de gir oss en idé av hva disse anklagene fører til. Felles for begge er at der er Muslimske familier som har blitt rammet. Vilkårlige fengslinger, altfor drakoniske straffer, rettsakene som hales ut i det uendelige: Mennesker og familier blir ødelagt for resten av livet. CLAAS Pakistan støtter begge familiene med fri rettshjelp og et minimalt pengebeløp for å sikre at de overlever.

I begge disse sakene henvendte Human Rights Commission av Pakistan seg til CLAAS; de viser konsekvensene av misbruk av blasfemi paragrafen for alle mennesker, ikke bare for kristne. CLAAS ønsker at slike saker blir bedre kjent for offentligheten for å kunne påvirke myndighetene i Pakistan til å reformere blasfemi paragrafen og et rettssystem som krenker grunnleggende menneskerettigheter.

Klaus-Christian Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp