Tilbake til nms.no Midtøstenblogg
Meny
Last ned

Nyhetsbrev mars 2019

Del Facebook Twitter E-post

Anafora
Årets første besøk til Egypt ble i februar dette året. Oppdraget denne gang var en intern-evaluering av et av prosjektene NMS har på Anafora; traumebehandling av kvinner. Jeg har aldri vært i tvil om nytten og viktigheten av prosjektet, og det ble til fulle tydelig ved denne gjennomgangen. Sammen med kollega Marit Breen og en representant for en annen egyptisk partner som jobber med kvinners rettigheter, møtte jeg både kursdeltakere, gruppeledere, kursansvarlig og en underviser. Siden biskop Thomas var den som satte i gang disse kursene i 2006 – da underviste han selv – fikk vi også en samtale med han, både om resultater og planer for neste fase.

Trakassering og vold er en del av hverdagen for svært mange kvinner i Egypt, og derfor har biskop Thomas sett det som en viktig oppgave å gjøre kvinner bevisst sin verdi og sine rettigheter. Kursdeltakerne vi møtte var takknemlige og stolte over kirken sin og den innsatsen som gjøres der for rettferdighet og likestilling. I 2018 var det over 100 kvinner mellom 17 og 30 år som deltok på et eller flere av kursene. Behovet er stort, så en håper å kunne utvide tilbudet og kanskje også arrangere tilsvarende for unge menn. Da vil vi virkelig se bærekraftig utvikling.

Middel East Media
I Middle East Media startet NMS opp et nytt prosjekt med NORAD-støtte på slutten av fjoråret; «Living for a better story» (Med håp om en bedre livshistorie). Det var ekstra oppmuntrende både for MEM og NMS at et større forlag i Egypt nylig publiserte en artikkelsamling fra de interaktive nettsidene for kvinner, forgjengeren til dagens prosjekt.. Boka selges i vanlige bokhandler og fokuserer særlig på viktigheten av å dele liv og erfaring. Mange kvinner skriver om hvordan det har gitt dem styrke og mot til å være aktive samfunnsaktører. «Living for a better story» lærer opp 20 kvinner og menn til å lede månedlige samtalegrupper i fem byer om verdier og holdninger, og der emosjonell intelligens er et sentralt tema. Så satser en på å utvide til flere byer og flere ledere på sikt.

Bibelselskapet
NMS har i mange år støttet driften av Bibelselskapet i Egypt sin bokhandel i gamle Kairo. Det fortsetter vi med, men i år har vi også gitt litt ekstra i forbindelse med at de renoverer «Bibelverdenen»; et opplevelsessenter som tar for seg hvordan Bibelen er blitt til. 60 000, de fleste barn, har vært innom «Bibelverden» i de ti årene senteret har eksistert. Resultatet er ny kunnskap, men også glede og stolthet over både Bibelen og troen. På bildet sitter generalsekretær Ramez Atallah til høyre og ser på en av de mange presentasjonene underveis i utstillingen.

SAT-7
Et nytt SAT-7 magasin blir oversatt til norsk i disse dager. Av nytt derfra nevner jeg bare at årets Network avholdes på Kypros i slutten av mars. Da vil det bli markert at Rita El Mounayer tar over som ansvarlig leder 1. april.

Nord-afrikanere i Spania
På vei hjem fra Egypt besøkte jeg arbeidet for nord-afrikanere i Spania, og det var også oppmuntrende å se og høre hva som skjer der. Det siste året har de fått flere oppmuntringer om spirekraft i frø som blir sådd. Ta for eksempel Yasmin fra Marokko. I november dukket hun opp på senteret, en høy kvinne med sjal. Hun hadde sin egen sønn og en nevø med seg, og hun ville registrere guttene på barneklubben. Det viste seg at Yasmin og broren var to av de første barna som kom til senteret for 14 år siden. Hun har nettopp flyttet tilbake i nabolaget og var glad da hun oppdaget at det fortsatt var aktivitet på senteret. «Jeg vil at sønnen min skal få inn de samme verdiene og lære det som vi fikk lære her,» sa hun. «Jeg har aldri glemt hva dere lærte meg!»

Pakistan
Noe nytt fra Pakistan til slutt. Vi gleder oss til besøk av representanter for CLAAS (Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement) første uken i april. Hvis det ordner seg med visum for alle, vil NMS være vertskap for fem av deres folk, noen dager i Stavanger og noen i Oslo. I tillegg til NMS blir det møter med Digni/NORAD, Mellomkirkelig råd og forhåpentligvis noen av våre parlamentarikere. CLAAS er en menneskerettsorganisasjon som stiller opp når kristne og andre blir overfalt, forfulgt og fengslet. De gjør en grundig jobb med å få alle fakta på bordet når saker blir meldt dem. Det var f.eks. til dem Asia Bibis mann henvendte seg da hun ble fengslet. Nå er den saken ferdig, men de er for tiden inne i seks tilsvarende saker.

Vennlig hilsen Åslaug Ihle Thingnæs, seniorrådgiver Midtøsten og Pakistan.

Dette er en redigert utgave av nyhetsbrevet som ble sendt ut til menigheter med misjonsavtaler tilknyttet Midtøsten.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp