Tilbake til nms.no Maliblogg
Meny
Foto: Stina Neergård (illustrasjonsbilde) Last ned

Ble kidnappet – delte evangeliet

Jeg trodde først jeg var døden nær, men Gud hadde sine egne planer, sier Umaru fra Mali.
Del Facebook Twitter E-post

26. april ble fulanien Umaru kidnappet av en voldelig militsgruppe. Han var på reise mellom to byer for å delta på et lovsangsseminar da bussen deres ble stanset.

Holdt som gissel i en hule

Slike milits-grupper er blitt vanlige i Sentral-Mali de siste ti årene. Frykt for islamist-grupper, lett tilgang på våpen og desperat fattigdom har gjort at de ulike etniske gruppene får behov for å beskytte seg selv og sine rettigheter. Konsekvensen er en grusom voldsspiral der fulani-milits angriper dogonlandsbyer og dogon-milits hevner seg med å angripe fulanier. Altfor mange mennesker er blitt drept de siste årene. Tusenvis blir flyktninger i eget land fordi de jages fra landsbyene sine.

Da bussen til Umaru ble stanset var det dogonmilits som var på ferde, og de ville ta fulanier. Derfor tvang de Umaru ut av bussen og tok ham med seg til en hule i fjellene.

Hele verden ba

Kvinnen som reiste sammen med Umaru skulle på det samme seminaret og måtte vettskremt og hulkende reise videre alene. Allerede mens hun satt på bussen begynte hun å ringe for å varsle om det som var skjedd. I løpet av noen timer ble bønnenettverk over hele verden mobilisert. Også i Norge mobiliserte NMS, både bønneringen for Mali, bønneakutten og facebook-gruppa som heter NMS bønn og fellesskap ble tidlig varslet og mange ble med i bønn. Bønn om at Umaru skulle bli fri. Bønn om at Gud måtte gi ham trøst og mot. Bønn for alle som blir utsatt for vold og kidnappinger i Mali. Bønn om fred.

Samtidig begynte misjonslederne i Mali å nøste i tråder og se på muligheten for å finne en kommunikasjonsvei inn til denne militsgruppa for å be dem om å sette Umaru fri.

Men menneskelig sett så det håpløst ut. Kunne Umaru komme levende fra dette?

Satt fri

Et døgn senere kom den utrolige nyheten: Umaru var satt fri. Hans første tanke var å reise videre og bli med på seminaret likevel, men da satte kona hans foten ned: «Nå kommer du hjem!».

Hva var det som hadde skjedd? Mange hadde kjempet både i bønn og i forhandlinger. Men den som kjente det hele på kroppen var Umaru. Her er hans beretning om det som skjedde:

Umarus vitnesbyrd

Da jeg ble tatt med i bilen og stengt inne i en hule i fjellet tenkte jeg at nå er det slutt, jeg kommer ikke levende fra dette. Men så kom det en tanke til meg: Kan også dette bli til Guds ære? Kan det være at dette forferdelige kan ære Gud? Og sannelig, det ble virkelig til Guds ære. For Gud reddet meg ut av dødens hånd og ga meg livet tilbake.

Gud gjorde meg modig. Jeg begynte å fortelle om Jesus til dem som hadde tatt meg til fange. Jeg delte evangeliet om Jesus Kristus med dem.  Og faktisk så likte de å høre på det jeg fortalte, de tok imot med glede.

Da de satte meg fri sa lederen for gruppa til meg: Det er bare på grunn av «Jesusen din» at vi lar deg gå. Jeg ga et Nytestamente til en av dem, og vi utvekslet telefonnumre, slik at vi kan fortsette å snakke sammen.

En uke senere ringte den ene militssoldaten meg. Det var han som fikk Det nye testamente av meg. Jeg ble så glad. Han spurte om jeg var kommet vel hjem, og om det er bra med familien min. Så spurte jeg om han hadde det bra og om han var frisk, og om han leste i Bibelen.

Han fortalte meg en fantastisk nyhet, de to siste fulaniene som ble holdt fanget der jeg ble holdt fanget er også sluppet fri nå. Ære være Gud!

Ser dere – det ble en stor nåde ut av dette! Det ble et mirakel. Nå skjønner jeg at det var Gud som sendte meg dit for at Guds ord skulle nå også dit. Fordi jeg ville aldri kommet på å dra dit av meg selv – det var virkelig det siste jeg kunne tenkt meg.

Da jeg hørte at så mange hadde bedt for meg ble jeg veldig rørt. Tusen takk! Priset være Gud for at han hørte bønnene deres. Jeg takker Gud av hele mitt hjerte. Jeg takker dere i Norge. Nå har jeg virkelig sett kraften i bønn.

Nå vil jeg gjerne be dere, kjære søsken, om å fortsette å be sammen med meg for disse menneskene, slik at Guds ord som jeg fikk så blant dem, kan bli til velsignelse. Be for militsgruppa og lederen deres og for de andre fulanifangene. For alle sammen hørte evangeliet om Jesus Kristus. Be om at Gud må gjøre det slik at det som ble sådd får vokse så Guds navn blir æret!

 

Av sikkerhetsgrunner har vi gitt Umaru et fiktivt navn og bruker fiktive bilder i denne artikkelen.

 

NOTIS: Vil du bli invitert til å være med og be når det er bønnebehov på feltene våre? Ta kontakt med prosjektleder for frivillighet, Janne Bech-Sørensen (jannebs@nms.no)

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp