Vi kommer til å vinne denne kampen
Gabdo Cissé er selv mor til tre jenter. Siden 2015 har hun vært koordinator og leder for PDRM som er misjonens landsbyutviklingsprosjekt i Mali.
– Vi er 14 ansatte, sju kvinner og sju menn, forteller Gabdo. – Målet for arbeidet vårt er å stanse praksisen med kjønnslemlestelse av jenter. I tillegg hjelper vi landsbyer til å etablere spare- og lånegrupper for ungdom og kvinner.
MÅTTE TREKKE SEG UT
Sikkerhetssituasjonen i Mali er blitt veldig krevende. Terrorisme og høy kriminalitet gjør det farlig å forflytte seg i Mopti-regionen, der prosjektet holder til.
– Vi måtte trekke oss ut av 60 landsbyer vi jobbet i tidligere. I stedet har vi etablert nytt arbeid i 35 andre landsbyer.– Er du redd når du reiser rundt?– Nei, jeg er ikke redd, svarer hun. – Til nå har jeg aldri havnet i noen farlig situasjon. Jeg vet hvor jeg kan dra når. Og vi er som regel invitert og ønsket dit vi drar.
VIKTIG KUNNSKAP
Før hun begynte å jobbe i PDRM var ikke Gabdo bevisst på skadevirkningene av kjønnslemlestelse. Hun er takknemlig for at hun fikk del i denne kunnskapen i tide til at hennes egne tre jenter har gått fri. Det er også viktig for henne at andre ser at hun lever som hun lærer.
– En dag kom den ene jenta mi til meg og fortalte at en gammel kone hadde løftet på skjørtet hennes og kikket på henne. Jeg sa at hun ikke skulle bry seg om det, at jeg skjønte hvorfor hun hadde gjort det.
TRE LANDSBYER SA NEI
Arbeidet går framover. I 2018 var det tre nye landsbyer som forpliktet seg til å slutte med kjønnslemlestelse av jenter. – Jeg må innrømme at da jeg startet i denne jobben trodde jeg egentlig ikke at kampen mot kjønnslemlestelse kunne vinnes. Men nå tror jeg at vi kommer til å klare det. Jeg vil faktisk si at vi er i ferd med å vinne, sier Gabdo begeistret.
– Det sier jeg fordi vi ser at flere og flere engasjerer seg. Landsbyer kontakter oss og ber oss komme. De religiøse lederne er tydelige på at kjønnslemlestelse ikke har noe med religion å gjøre.
KVINNER TAR ORDET
Gabdo er begeistret for de mange spare- og lånegruppene som er blitt etablert blant kvinner og ungdommer i landsbyene.
– Vi har nå 31 slike grupper. 19 var nye i 2018, forteller hun. – Gruppene leder seg selv og bestemmer reglene. Det eneste som ikke er lov, er å tære på kapitalen gruppa har opparbeidet seg. Pengene som er blitt betalt inn lånes ut til ett og ett medlem, som betaler tilbake med en liten rente innen en fastsatt tid. Så lånes beløpet ut til neste medlem. Gruppene som jobber godt, får et økonomisk engangstilskudd fra oss. Gabdo synes at det beste med disse gruppene er at kvinner blir mer økonomisk selvstendige og får mer selvtillit.
– I foreldregenerasjonen vår var det ikke vanlig at kvinner sa sin mening. Jeg synes det er flott å se at kvinner nå tar ordet og er blitt mer ansett i landsbyene. Nå tar de den plassen de har rett til å ha. Jeg mener det er riktig å si at landsbyutviklingsprosjektet vårt har bidratt til det!
FAKTABOKS: NMS I MALI
I Mali bor det rundt 20 millioner mennesker. Ca. 3 millioner er fulaniere. Kun et par hundre av dem er kristne. Derfor kom NMS hit i 1986 med et mål om å nå ut med evangeliet. Fulaniene er nomader med en stolt tradisjon, og Jesu ord formidles på en måte som ligger tradisjonen nær. Mye av arbeidet handler om landsbyutvikling og kampen mot omskjæring.
Artikkelen er også publisert i MT Misjonstidende 04/19