Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Sykepleiere redder liv!

Shalom-prosjektet driver sju helsestasjoner langs nord-vest-kysten på Madagaskar. Sykepleierne gjør en uvurderlig innsats. De redder liv og forteller om troen på Jesus.
Del Facebook Twitter E-post

Historien fortsetter under bildet

Shalom er ett av de seks underprosjektene av det store helseprogrammet «Mother and Child Health Program» (MCHP). Sju helsestasjoner yter service til syke mennesker. På kartet øverst på denne siden vises de med lilla symboler. Kartet viser også de fleste plassene hvor REMAFI, som jeg skrev om i forrige blogginnlegg, jobber (røde stjerner). Det er et område hvor mange må reise med båt, siden veiene er dårlig eller ikke-eksisterende. På hver stasjon jobber en sykepleier, unntatt på én, hvor det er to. Helsestasjonene blir drevet av SALFA, helseavdelingen i den lutherske kirken. De er lokalisert i et område hvor de fleste innbyggerne er muslimer.

Mottoet for helsestasjonene er «forbedring av kvalitet og ytelse». Halvårsrapporten viser at de ikke hadde noen dødsfall, verken av fødende eller babyer. 819 pasienter ble behandlet, 56 % av dem var kvinner. Prosjektet blir administrert av Pastor Dreyis og Madame Feno, som er ansvarlig for økonomien. Jeg møtte dem i mai på Antsirabe, da helseprogrammet MCHP hadde sitt årlig møte. Der fikk helsepersonellet også opplæring i, blant annet, fødsler med tang og sugekopp.

Sykepleierne ved helsestasjonene behandler ikke bare syke, de driver også misjon. De er tydelig på at de er kristne og at de får kraft og hjelp gjennom troen på Gud. Når pasienter opplever at liv ble reddet gjennom innsatsen av sykepleierne og fordi de hadde bedt til Gud om visdom og hjelp i behandlingen, blir interessen for den kristne troen vekket. Noen ber om mer informasjon om kristendommen og hva det betyr å følge Jesus Kristus, noe som igjen fører til at noen blir kristne.

bildet viser sykepleieren Francis med den nyfødte babyen

Francis klarte å redde både mora og babyen.

I april kom en tradisjonell fødselshjelper, ei kvinne, med ei 17 år gammel jente til Andamoty helsestasjon. Jenta lå i rier i fire døgn og den tradisjonelle fødselshjelperen innså at de trengte faglig hjelp. Sykepleieren Francis fortalte dem at han kom til å gjøre sitt beste og at han også stoler på Jesus som er den største hjelperen. Etter bare to timer ble det født en frisk gutt og den dramatiske og langvarige fødselen fikk en god avslutning.

 

Tekst: Sonja Küspert. Foto: Shalom og Sonja Küspert

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp