Tilbake til nms.no Kinablogg
Meny
Last ned

Kraft til å bære videre

Vi har nettopp kommet tilbake fra en meget inspirererende og berikende nettverkssamling på Taiwan. Nettverket bærer det korte og fyndige navnet «Congregational Developement Network for East Asia» og består av representanter for NMS’s partnerkirker i Taiwan, Hong Kong, Thailand og NMS selv.
Del Facebook Twitter E-post

Bærekraftig kirkevekst i Sør -Øst Asia

Målet med nettverket er gjensidig erfaringsutveksling for å hjelpe hverandre til utvikling og helhetlig vekst som kirker med et særlig fokus på disippelskap.  Nettverket ble initiert av bl.a Ole Jacob Grønvold, Chow Wing Fai prest i den Evangeliske Lutherske kirken i Hong Kong (ELCHK) og Samuel Chang tidligere visebiskop i Taiwan Lutheran Church (TLC) og dermed ansvarlig for TLC sitt misjonsarbeid i 2009.

Hovedtema for samlingen var «Bærekraftig kirkevekst» med undertemaer; Disippelskap, Diakoni, Vern om Skaperverket og Selvunderhold. Alle de fire temaene ble belyst både med foredrag og med deling av praktiske eksempler fra de ulike kirkene.  De siste dagene av denne ukelange samlingen besøkte vi også 6 ulike menigheter i TLC hvor vi fikk se hvordan de jobbet konkret med disse fire områdene i praksis.

Faith Lutheran Church

I Faith Lutheran Church i Taipei organiserer de 10 ulike aktiviteter i uken, mange for de eldre i nærområdet. De har noen ansatte, men ikke minst er det de 23 frivillige som gjør det mulig å ha aktiviteter gjennom nesten alle ukedager. Dette er et diakonalt arbeid som når bredt ut og gir mange mennesker mulighet til å ta del i kirkens fellesskap. Eldrearbeidet til «Faith Lutheran Church» er rangert som tredje beste av ca 5000 forskjellige service tilbud for folk i Taipei. De får offentlig støtte til to ansatte. .

Denne menigheten, i likhet med mange av TLC menigheter vi har møtt, har også omfattende internasjonalt misjonsarbeid. De rigger hele sin måte å være kirke på ut fra hvordan de stadig kan gi det de har fått videre; både i nærområdet og over landegrenser.

Besøk i Faith Lutheran Church

Multiplikasjon og velsignelser

I Taichung by sør for Taipei besøkte vi en menighet med kirke i et shoppingsenter. Området senteret stod på var i sin tid kjøpt av  NMS og den evangelisk lutherske kirken i Amerika (ELCA). Deretter hadde TLC leid det ut til forretningsfolk som etablerte et stort supermarked på flere etasjer på tomta. Etter 30 års utleie tilfaller etter Taiwansk lov bygningen landeieren. Nå leier TLC ut både eiendommen og bygget og får en månedlig inntekt på 2-3 millioner NOK. Ganske vanvittig!  Lederne i TLC presiserte gjentatte ganger hvor takknemlige de var overfor NMS – over å ha mottatt den doble arven fra misjonene. Først og fremst Evangeliet men også strategiske eiendommer som de virkelig har visst å videreutvikle. I år markerer også TLC sitt 70-års jubileum. Dette er et meget konkret eksempel på «Use Your Talents» og minner vel kanskje mest om han som fikk 5 talenter og skaffet 5 til. Multiplikasjon og velsignelser. I bibelsk språkdrakt: «Gud makter å gi dere all sin gave i rikt mål så dere alltid og under alle forhold har nok av alt, ja overflod til all god gjerning» 2.Kor.9.8

Utleie av eiendom og inntekter fra kirkens eget sykehus er to store inntektskilder for TLC sentralt. Samtidig på lokalmenighetsnivå legger de stor vekt på givertjeneste og praktisering av «tienden». Å gi 10 % av egen inntekt fast er svært vanlig.

Dette var veldig interessant, ikke minst for våre partnere fra Den evangelisk lutherske kirken i Thailand (ELCT). De står midt i en tilsvarende prosess med å gjøre ubenyttet eiendom om til inntektskilde og dermed nærme seg målet om selvunderhold. Denne type læring er noe av merverdien med dette nettverket.

Stor kirkevekst

Interessant også å se hvordan TLC ser ut til å gi stor frihet til den enkelte menighet med tanke på hvordan de ønsker å vokse. BanChiao Gospel Lutheran Church og Truth Church i Taipei  er blitt megakirker, med satellitter, mens de fleste vokser gjennom å starte opp datterkirker når de når en viss størrelse slik som Faith church. Tidligere i år startet de en ny kirke i Keelung – Taipeis naboby – i et område det ikke var menighet i fra før. Flere av menighetene vi besøkte hadde opp mot 10 «datterkirker» Visebiskop Alexander ledet en menighetsgruppering med 11 medarbeidere som arbeidet i 54 «små menigheter» og antallet vokste stadig.

Ett annet stort lyspunkt på denne samlingen var de to dedikerte teamene av unge voksne fra to  av menighetene i Den Evangeliske Lutherske kirken i Thailand. Fire representanter fra Khok Noi i Ubon i Nord-øst Thailand  og fem representanter fra Bangkok menigheten Santhitam deltok på konferansen. De delte godt forberedte innlegg om både «creation care» og «discipleship», deltok i panelsamtale om selvunderhold og to av dem gjorde en kjempeinnsats i å oversette fra engelsk til thai. De hadde også klare målsettinger om hvordan de ville ta lærdommen videre når de kom hjem.

Avslutningsvis kan det nevnes at den antakelig viktigste linken i hvert fall mellom kirkene i Taiwan og Thailand  fremover er det unge misjonærparet  fra Taiwan, Jenny og Andy med to, snart tre barn, og med plan om å arbeide i Thailand for resten av livet.  Jenny har på under to år allerede opparbeidet seg god nok thaikunnskap til at hun på samlingen var hovedtolk mellom mandarin og thai. Hun har også begynt å undervise om cellegrupper og disippelskap på thai.

Vær gjerne med å be for:

– målsettingene til de to teamene fra Khok Noi og Santitham i Thailand blir virkelighet

– relasjonene skapt gjennom dette nettverket frembringer frukt som varer

-Andy og Jenny + tre barn og deres rolle med å bringe relevante impulser inn i ELCT

Gruppebilde CDNEA 2024

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp