Tilbake til nms.no Kinablogg
Meny
Last ned

Miljøkurs for kirkeledere i Kina

«På veien mot velstand, må vi ikke glemme at åsene skal forbli grønne og vannet rent» Løst oversatt sitat av Kinas myndigheter.
Del Facebook Twitter E-post

En reiser ikke lenge i Kina før en forstår at virkelighet og ønsket om en bedre miljøpolitikk ikke alltid blir forent. Derfor er det viktig at alle jobber for at en holdnings-endring skal få bedre fotfeste. Hvis dette høres kjent ut, er det fordi kortsiktig vinning fremfor langsiktig tenkning hender fra tid til annen de fleste steder. Selv i Norge.

En tog reise på 2300 km jeg foretok fra nord til sør i Midtens rike (Kina) noen år tilbake, var deprimerende. Den fant sted under en nesten sammenhengende forurensning sky. Fra vinduene forsvant horisonten i en gulgrå dis.  Heldigvis hadde toget aircondition og rensing av lufta, men  utsikten gjorde meg trist.

Vi som er kristne tror at Gud har skapt verden og satte oss til å ta vare på den vakre kloden vår. Ren luft og vann er noe alle mennesker ønsker seg og forurensning av luft og vann stoppes ikke av landegrenser. Dermed er holdningen til verdens mest folkerike nasjon Kina viktig, også for oss.

Det var derfor NMS i samarbeid med Kinas Kristne Råd – som leder den offisielle kirken i Kina,  bestemte seg for å invitere menighets ledere på kurs. Temaet var: Hvordan kan Kirken ta bedre vare på omgivelsene?

På kurset deltok 37 kirkeledere fra 8 provinser vest i Kina. De lærte om hvordan de som menighet og enkeltpersoner kunne ta bedre vare på skaperverket.

Kurset hadde flere tema. Søppelsortering i menighetene. Hvordan redusere bruk av engangsprodukter? Kunne menigheten som gruppe plukke søppel i sitt nærmiljø? Og mange andre tema.

Deltakerne lovet også å ta sin nye kunnskap tilbake til menighetene, lære opp de som ikke hadde vært med samt organisere sine egne menigheter til å ta vare på omgivelsene sine.

Forurensning-skyen jeg fortalte om, blir kanskje ikke mindre av denne typen aktiviteter, men samtidig er det sant at små tiltak også kan vokse til noe stort.

Verdens problemer – deriblant forurensing er et resultat av enkeltmennesker og samfunnets holdninger til vår klode.

Forandring starter alltid med mennesker som jobber for å forandre seg selv samtidig som de også gjør noe med destruktive strukturer i samfunnet.

Å jobbe mot forurensning er en del av kirkens diakoni og et sterkt vitnesbyrd om at kristne også bryr seg om det som deres Far i Himmelen har overgitt i deres varetekt.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp