Tilbake til nms.no Kinablogg
Meny
Last ned

Connect-studentene omplasseres fra Hong Kong

Connect-studentene ved Hald Internasjonale Senter i Mandal som har en tjeneste i Hong Kong dette skoleåret, skal nå omplasseres grunnet Wuhan Coronaviruset. Utsendingene for NMS, familien Rode-Christoffersen, har derimot ingen umiddelbare planer om å forlate byen.
Del Facebook Twitter E-post

Et spesielt skoleår
Connect-studentene Natalia Drange og Henriette Rodal har hatt et spesielt skoleår. Etter de ankom byen i oktober, har de opplevd unntakstilstander både grunnet store demonstrasjoner og frykten for Wuhan Coronaviruset fra Kina.

Anbefaler omplassering men liten helse-fare
NMS har i samarbeid med lokal partner i Hong Kong konkludert med at de anbefaler at studentenes omplasseres fra byen. NMS-utsendingen Marieke Elisabeth Rode-Christoffersen som koordinerer denne utvekslingen fra NMS sin side i Hong Kong understreker derimot at fare for smitte av Coronaviruset er liten i Hongkong, og hvis man skulle bli smittet er det ikke stor fare for unge mennesker med god helse. Hovedgrunnen for at NMS nå anbefaler at studentene bør omplasseres til et annet land, er at alle skoler og sosiale institusjoner har blitt stengt frem til 2. mars. Da studentene allerede hadde lengre perioder før nyttår hvor de ikke kunne gå ut eller utføre sin frivillige tjeneste hos de sosiale sentrene de jobbet grunnet demonstrasjonene, anbefaler NMS og den lokale partneren at Connect-studentene forlater byen nå. De har ennå ikke bestemt seg om de vil fortsette utvekslingen i Brasil, Madagaskar eller Norge. Hald Internasjonale senter vil i samarbeid med NMS, lokal partner og elevene selv vurdere i slutten av måneden om det er hensiktsmessig at de kommer tilbake til Hong Kong eller om de blir lenger i det nye vertslandet.

Trives godt, men forstår avgjørelsen
Studentene selv trives veldig godt i Hong Kong og ønsket helst å fortsette sitt opphold og tjeneste i Hong Kong. De har derimot full forståelse for at den lokale ledelsen har anbefalt at de omplasseres. «Vi er ikke redde for å bli syke, men i våre fire måneder i byen har vi vært mye i leiligheten og blitt veldig godt kjent med hverandre, oss selv og denne leiligheten da!» sier de og ler. Henriette Rodal forteller at hun synes det er litt ekstra morsomt å være i situasjoner med litt spenning og fare. Henriette ventet også besøk av sin familie fra Norge om noen uker, så hun er ekstra skuffet over at oppholdet blir avsluttet tidlig, men hun har full forståelse for avgjørelsen, da det er lite for studentene å gjøre grunnet unntakstilstanden i byen.

Lang historie med epidemier
Byen Hong Kong har så langt bare 17 tilfeller med Wuhan Coronaviruset og kun et dødsfall, men bak panikken og unntakstilstanden gjemmer det seg også en lang historie med mange epidemier. Selv om byen har svært høy standard når det gjelder hygiene og helsetjenester, har byen en ekstremt høy folketetthet, så smitte har historisk spredd seg fort. Senest i SARS-epidemien i 2003, døde nesten 300 mennesker i byen. Myndighetene ønsker derfor å være føre var, og har stengt alle skoler, barnehager, biblioteker og en rekke andre institusjoner frem til 2 Mars. Det er ikke usannsynlig at skolene kan forbli stengt også etter 2 Mars.

Snarlig avreise 
NMS koordinatoren av Connect-programmet i Hong Kong, Marieke Elisabeth Rode-Christoffersen ble selv evakuert med familien fra Kina i forbindelse med SARS i 2003. Hun understreker at det er viktig at de som reiser får litt tid til å pakke og ta farvel til viktige nøkkel-personer og gjøre seg mentalt klare til å forlate byen. Dette blir veiet opp mot tilgjengelige billetter, da antall flybilletter ut av byen har gått noe ned de siste dagene grunnet noen kanseleringer av fly inn og ut av Hong Kong fra enkelte flyselskaper.

NMS utsendingene blir i Hong Kong
NMS utsendingene, Tom og Marieke Rode-Christoffersen og barna har derimot ingen planer om å forlate byen med det første. Tom og Marieke koordinerer prosjekter på landsbygda i fastlandskina. De fleste prosjektene er i Hunan provinsen. Hunan er provinsen hvor den nye høne-influensaen har brutt ut i tillegg til å være nabo-provinsen til Hubei hvor det nye Coronaviruset utviklet seg. Dette innebærer at prosjekt-turen de hadde planlagt neste uke har blitt kansellert, men de anser at de er i stand til å kunne koordinere prosjektene fra Hong Kong med bruk av nettbasert kommunikasjon. «Ansikt-til-ansikt er alltid best, men mye kan gjøres i kortere perioder på nettet når ansikt-til-ansikt ikke er mulig» forteller Marieke E. Rode-Christoffersen.

Nettbasert undervisning
Barna Jakob og Kari Sophia går henholdsvis i første og tredje klasse på videregående skoler i byen. Deres undervisning er nå 100% nettbasert. Kari Sophia var litt spent på hvordan det ville gå med å komme gjennom pensumet det siste året, når skolene har vært stengt også i høst grunnet demonstrasjonene. Hun ser derimot at nettbasert undervisning fungerer greit selv om ikke alle lærerne er så vant til den nye teknologien. «Gjennom å studere sammen med venner, føles det litt mer som om vi er på skolen», forteller Kari Sophia. Jakob er helt klar på at han foretrekker vanlig skole når han kan se alle vennene sine, men synes det så langt fungerer OK å ha nettbasert undervisning. Han har i mange år fulgt nettbasert undervisning på norsk, men synes det er annerledes å ha all undervisning på internett.

Kari Sophia synes nettbasert undervisning fungerer OK så langt.

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp