Tilbake til nms.no Kinablogg
Meny
Foto: Vine Church, Hongkong Last ned

Hjelper dem uten sikkerhetsnett

Da en tragedie rammet familien, flyktet Roy Njuabe fra Kamerun til Kina. I dag hjelper han andre som har måttet forlate hjemlandet sitt.
Del Facebook Twitter E-post

Roy Njugabe

Roy Njuabe, flyktningepastor i Hongkong, kommer fra Bamende i den engelskspråklige delen av Kamerun. Han har bodd i Øst-Asia siden 2004. Selv er han fra en tredjegenerasjonkristen, presbyteriansk familie i Kamerun. En tragedie rammet familien da faren som var militær, ble drept av myndighetene på grunn av sitt politiske ståsted. Roy sier at han mistet alt han eide og måtte bort.

Politisk asyl

Han dro da mot øst, for som han sier: «Jeg hadde allerede som ung en sterk lidenskap for Øst-Asia.» Da han kom til Kina, tok han til å undervise i engelsk ved å fortelle bibelfortellinger. Han knyttet seg også til undergrunnskirker. Men det ble for farlig, og han måtte bort derfra. I 2005 søkte han politisk asyl i Hongkong og fikk opphold. I dag er han etablert her med familie og arbeider som leder for flyktningeavdelingen i Vine- kirken i Wan Chai, på Hongkong-øya. Få vet vel mer enn Roy om hvordan det er å være flyktning og leve uten sikkerhetsnett.

Mistro og diskriminering

Det er ikke lett å være mørk afrikaner i Kina. De fleste møtes med en sterk mistro og diskriminering. Han har selv kjent på kroppen hvordan det er å være mørk i huden og flyktning i Kina. Derfor er det å arbeide for mennesker som er på flukt, så meningsfylt, sier han.

De bjeffer, men biter ikke

For det finnes over 13 000 flyktninger i Hongkong. De kommer fra svært mange afrikanske land, men også fra Syria, Jemen, Iran, Saudi Arabia, Russland og Egypt, Colombia og flere land. De har måttet flykte på grunn av krig, konflikter og uro. FN gjør ikke nok for å stabilisere disse områdene. Som han sier: De bjeffer, men biter ikke. Mye godt gjøres, men det er ikke nok.

Uten sikkerhetsnett

Flyktningene er helt avhengige av at frivillige organisasjoner tar hånd om dem. Og det gjør Vine-kirken. Flyktningarbeidet har flere underavdelinger med tilbud som er åpne, uten krav. Prosjektet kalles ROAD, Refugee Opportunity and Development (Muligheter og utvikling for flyktninger). Gjennom ROAD får nå rundt 600 flyktninger hjelp og støtte til å klare hverdagen, til å være i et godt sosialt fellesskap og til å få styrke til sitt åndelige liv. Roy går også på besøk i fengsler, for det er flere som blir tatt for ulovlige handlinger og må sone. Å være flyktning er å være i en tung situasjon der du må kjempe deg frem på egen hånd og ta ansvar for livet ditt selv. Du har ikke noe sikkerhetsnett. Med sin pastorale omsorg prøver Roy å tre støttende til slik at de vet at det finnes noen som bryr seg om dem. Og med seg har han en stab på sju personer som alle støtter på ulike måter.

Opplæring og opprør

Viktig for å finne seg til rette i et nytt land, er å lære språket godt. På senteret lærer de engelsk og kinesisk, de får også opplæring i ulike yrker og lærer å bruke PC og sosiale medier. Mange som søker politisk asyl, har ikke lov til å arbeide mens de venter på svar. De får da noe økonomisk støtte fra Vine-kirken, og frivillige medarbeidere hjelper dem med å finne steder å bo. De får penger til mat, transport og husleien som er skyhøy. I det siste har også mange flyktninger opplevd opprøret mot myndighetene i Hongkong og det vekker vonde minner. Men de er fra før vant til at overmakten begår overgrep mot sivilbefolkningen, så dette forskrekker dem ikke, samtidig som de ønsker en fredelig løsning. Vi kan ikke gjøre så mye fra eller til, men vi kan be for Hongkong.

Hjelper medmennesker

Mange muslimer kommer til Vine-kirken for å få hjelp. Vi hjelper dem alltid uten å kreve noen tilbake. Noen kommer da og spør oss: Hvorfor i all verden vil dere hjelpe oss? Da forteller vi dem at vi støtter dem fordi de er medmennesker som trenger hjelp, ikke fordi de er muslimer. Dette ba Jesus oss å gjøre. Noen kommer da tilbake og ber om å få vite mer om denne Jesus, og da forteller vi dem om Jesu kjærlighet som er større enn alt, som favner alle og som ser den enkeltes situasjon. De er ikke alene i verden. Vi stikker ikke under en stol at vi er en kristen kirke, samtidig presser vi ikke troen vår på andre. Gjennom dette arbeidet har mange funnet troen. Det gleder meg mest av alt, sier Roy Njuabe.

Vine-kirkens ROAD-arbeid er en mulig samarbeidspartner når NMS i Kina tar imot praktikanter fra NMS.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp