Tilbake til nms.no Kinablogg
Meny
Last ned

Kina-utsendingen som dro til Madagaskar

Marieke Rode-Christoffersen er prosjektleder for arbeidsmetoden «Use Your Talents (UYT)» i NMS, Kina. Hun har derfor besøkt Madagaskar for å få mer innsikt i den - og har deltatt på flere internasjonale konferanser for å lære mer og spre informasjon om prosjektmodellen videre.
Del Facebook Twitter E-post

Jeg treffer henne i Hong Kong. Som misjonærdatter, vokst opp i Argentina med engelsk – nederlandske foreldre, lærte hun tidlig ulike kulturer å kjenne. Før hun og mannen ble antatt som utsendinger i NMS, arbeidet de i det vestlige Kina. Skikkene er ulike, men mye er felles for menneskene på jorda. Vi ønsker å være selvhjulpne og leve av det vi skaper selv. Å arbeide for å få mennesker ut av fattigdom, har lenge vært en viktig misjonsoppgave, sier hun.

Det som slo henne da hun fikk se den gassiske landsbygda, var den gjennomgripende fattigdommen. Hun kunne konstatere at lokalsamfunnene er mye mer avhengig av utenlandsk støtte enn de er i Kina. Samtidig ble hun imponert over hvor mye «Use-Your-Talents»(UYT)- modellen hadde betydd for mange landsbyer. Hun dro til tre ulike prosjektområder der NMS jobber, blant annet til utviklingsprogram startet av «Malagasy Integrated Rural Development» (MIRD) som bruker UYT – metoden.  Alle de frivillige var skolerte og delt opp i mange ulike grupper som hadde fått opplæring i prosjektmodellen.  De underviste de lokale i blant annet å bygge bord for å gjøre hjemmet renere, vaske hender eller arbeide for at barneekteskap skulle unngås. Her ble foreldrene oppmuntret til å holde jentene hjemme til de var eldre. Det er ikke lett, når fattigdommen er stor.

NMS utsending Marieke Rode-Christoffersen

– De fattigste landsbyene hadde gravd sju kilometer med dreneringskanaler og økt avlingen ti ganger. De hadde også gravd sin egen brønn, men den hadde blitt oversvømt, så man må ha kunnskap om geologi for å gjennomføre slike prosjekt, sier Marieke.

Et gassisk ektepar hun møtte, var veldig entusiastiske – de dyrka tre-planter ved en vannbeholder. Det var blitt så populært at FN kjøpte trespirer av dem. Avskoging; erosjon og miljøforringelse på Madagaskar er omfattende og skaper problemer for jordbruk og bosetting. En slik, tilsynelatende liten innsats, viste seg å ha stor betydning.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp