Fornying av vennskapsbånd og en styrking av relasjonen: Et tegn på over 40 års samarbeid
Helge Gaard, Emmanuelle Syboldt, Ulrich Weinhold, Sandra Bischler og Haakon Kessel. Foto: Maria Indrøy Risanger
Tradisjonelt er det NMS-ledelsen som reiser til partnerens hovedkontor for å fornye partnerskapsavtalene. Denne gangen ble det imidlertid foreslått en ny tilnærming, og dermed fikk vi i NMS anledning til å være vertskap for ledelsen i Den Forente Protestantiske Kirken i Frankrike (EPUdF) her i Norge. At kirkepresident Emmanuelle Seyboldt og ansvarlig for internasjonale relasjoner, Ulrich Weinhold, faktisk tok seg tid til å bruke fem dager sammen med oss her i Norge ble møtt med ekte takknemlighet og begeistring fra NMS sin side. For oss var dette en unik mulighet til å vise frem både organisasjonens bredde og dybde, samtidig som besøket gav mulighet til litt større innblikk i den rike variasjonen av norsk kirkeliv.
Reisen startet i Oslo, der de besøkende ble introdusert for Lilleborg kirke – som både rommer NMS-kontorer og samtidig er et symbol på NMS sitt samfunnsengasjement og diakonale aktiviteter i hovedstaden. Delegasjonen fikk utforsket temaer om bærekraft og sosialt ansvar, og fikk være vitne til den transformative kraften av tro satt ut i praksis. Et møte med preses Olav Fykse Tveit og hans team på Kirkens Hus understreket også betydningen av tverrkirkelig dialog og samarbeid.
På besøk hos Den norske kirke: Helge Gaard, Haakon Kessel, Sandra Bischler, Einar Tjelle, Mirijam Syltebø Endalew, Beate Fagerli, Emmanuelle Syboldt, Olav Fykse Tveit og Ulrich Weinhold
Deretter fortsatte turen til Karmøy med en omvisning i Avaldsnes kirke, hvor generalsekretær, Helge Gaard, gav oss litt innblikk i regionens rike historiske og kirkelige arv. Oppholdet i Stavanger viste seg å være like givende, med møter som spente fra diskusjoner med NMS-ansatte til engasjement med lokale kirkeledere og ungdomsgrupper. Reiseplanen inkluderte blant annet et besøk til Ålgård kirke og meningsfulle utvekslinger med både Stavanger-biskop, Anne Lise Ådnøy og organisasjoner som NMSU og IMI-kirken – hver med sitt unike perspektiv på troens betydning i praksis.
Et av flere høydepunkter på turen var besøket til Ukirke i Stavanger sentrum, etterfulgt av en omvisning ved VID og Misjonsarkivet – et historisk arkiv som dokumenterer NMS sitt arbeid siden oppstarten i Paris i 1983. Etter hvert som uken gikk med et tettpakket program, ble det klart at ut over formelle avtaler, var reisen et bevis på varige vennskapsbånd og en felles visjon.
I etterkant av besøket sitter vi i NMS igjen med en opplevelse av et styrket partnerskap og vennskap mellom NMS og EPUdF. Denne styrken ligger ikke bare i relasjonens lange levetid, men i gjensidig inspirasjon som tenner håp for fremtiden også i en europeisk kontekst. Når NMS ser frem mot de neste seks årene med misjonssamarbeid med EPUdF, gjør vi det med fornyet styrke og en dyp tro på den transformative kraften i enhet og felles mål.
Kristin Tjelle viser oss arkivamteriale fra NMS sitt arbeid i Paris på 80-tallet