Tilbake til nms.no Frankrikeblogg
Meny
Last ned

Ungdommene fra Montbéliard besøker Taizé

Forelseren på Taizé, Broder Alois, kom med fire forslag til hvordan vi kan forholde oss til temaet GLEDE: 1) Grave kilder til glede; 2) Hør gråten til de mest sårbare; 3) Del prøvelser og gleder og 4) Glede oss over andres nådegaver.
Del Facebook Twitter E-post

I flere år har pastorer og unge fra Doubs-dalen tilbrakt noen dager i Taizé i løpet av våren. I år deltok rundt 40 ungdommer, pastorer og ledere for forbundene Blamont og Auducourt, samt representanter fra sognene Besançon, Dijon og Belfort, i en ukes opphold i Taizé. På denne tiden av året var vi mellom 1000 mennesker på stedet i løpet av uken og 1300 i helgen. Det skal sies at når skoleferien sammenfaller med påskehelgen, kan man være mer enn 4500 personer tilstede dette retreat-senteret. Slik var det i fjor.

Taizé er et fredelig sted på landet, hvor livsrytmen deles inn i forskjellige tider.

 

Bønnetider

Tre ganger om dagen høres klokkene i Taizé campementet, da ringes det inn til bønn. Når klokkene ringer om morgenen, om middag og om kvelden, stopper aktivitetene og alle inviteres da til å bli med inn på kapellet. Der sitter man på bakken og bli båret av sangene på de forskjellige europeiske språkene. Etter en bønnvakt rundt korset på langfredagen, var lørdagsbønnen en lysmesse.

Lysmesse Taizé

Tid for bibeltime og refleksjon

Hver morgen foreslår brødrene undervisning rundt ulike bibelske tekster. Her er det mulighet for utveksling mellom unge protestanter og katolikker fra forskjellige kulturer.

På ettermiddagen er de største invitert til en samling kalt «veikrysset». Her reflekterer man over ulike samfunnsemner, etikk og ting som opptar ungdommen.

 

Oppleve fellesskapet

Alle de unge som er tilstede på senteret deltar i felleskapet og bidrar til det praktiske. De rydder uteområdet, vasker toaletter, distribuerer måltidene, tar oppvasken osv.

Det er altså de unge som tar ansvar for de daglige gjøremålene på senteret. Brødrene er kun til stede når det er bønnetid. Men brødrene engasjerer seg allikevel i møte med de unge, og mange vakre møter fant sted spesielt under bibelundervisningen og refleksjonsstundene på morgenen. Våre ungdommer ble blandet i grupper sammen med andre kristne fra det katolske sør-vest-Frankrike (Pau, Bordeaux, Bayonne), som dermed tillot interessante utvekslinger og debatter mellom unge protestanter og katolikker. Det er interessant å lære og bedre forstå likheter og forskjeller mellom våre to kirkesamfunn.

Et av høydepunktene var vårt møte med broder Benoît, som de unge hadde muligheten til å stille alle mulige spørsmål om samfunnet og livet generelt. Broder Benoît har vært ansvarlig for relasjonen til den Den Forente Protestantiske Kirken i Frankrike (EPUdF) i noen år, og er til stor støtte for grupper av unge som kommer til Taizé i noen dager eller mer.

Til tross for at været ikke var det beste, så var 2018-turen til Taizé veldig vellykket. De som var innom til Taizé-senteret denne uka vektlegger alle betydningen av sangene, stillheten og glede av å møte andre kristne ungdommer de kunne dele tanker og liv sammen med. Vårt mål er å komme tilbake neste år med enda flere av ungdommene fra regionen for å oppleve nye eventyr sammen i Taizé.

 

Tekst og bilder av ungdomsarbeideren i Montbéliard, Dalip Hugon.

Ungdomsarbeider i Montbéliard er et NMS støttet prosjekt.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp