Disippelopplæring i Uganda
Programmet omfatter mest minoritetsgrupper ulike kirker i forskjellige land, men de fleste ungdommene som får støtte til disippeltrening ved UiO kommer fra den nyetablerte Mekane Yesus synoden i Blånildalen, Dall Dambe. De første to som fikk muligheten til å delta på dette inspirerende programmet i Sør Afrika i 2017 var Hambisa Ayana fra Kamashi og Lozran Ayana fra Sedal. Hambisa har vært en dyktig medarbeider i mange år, han leder ungdomssenteret i Kamashi og er i dag regnskapsfører i Dall Dambe synoden. Lozran har vært ungdomsleder og er med i teamet som oversetter bibelen til gumuz. Begge ser tilbake på tiden i Sør-Afrika med stor takknemlighet. I 2023 besto gruppen av fem ungdommer fra Kamashi draktene som fikk trening i Uganda. I dag jobber de aktivt i lokalsamfunnene sine med bl.a. forkynnelse, korledelse og ungdomsveiledning.
For tiden mottar seks lovende unge ledere, fire menn og to kvinner, opplæring ved UiO-senteret «Hopeland» i Jinja, Uganda. Ifølge skoledirektøren skiller 2024-kullet seg ut for sin lærelyst og sin ydmyke holdning. De har vist sterkt engasjement for bønn og bibelstudium, utvikler et økende tillit til å dele evangeliet og viser god helse og motstandskraft. Det viktigste er at de støtter og oppmuntrer hverandre på deres åndelige reise.
Til tross for språkbarrierer i begynnelsen har disse ungdommene gjort enorme fremskritt. De har utviklet ferdigheter i offentlig tale og forkynnelse, bønn og bibelundervisning, tverrkulturell kommunikasjon, diakoni og lederorganisasjon. Deres engasjement for læring har imponert både instruktører og jevnaldrende.
Programmet har ført til stor interesse for videre teologisk utdanning blant deltakerne.
To studenter, Dora Biratu og Mesfin Elias, har vist spesielt gode lederegenskaper. For vanlig er Dora elev ved yrkesskolen i Kamashi og holder på med å ta «diplom» i Human Resource Management. Mesfin tok eksamen i informasjon og kommunikasjon ved yrkesskolen i Kamashi og underviser nå i gumuz som morsmål som frivillig ved Kamashi ungdomssenter . Belaynesh Aberiham viser spesielt talent og stor interesse for arbeid med de kvinnelige deltakerne. Hun er regnskapsstudent i Asosa og skal uteksamineres neste år. Veksten og entusiasmen til disse studentene inspirerer andre i programmet.
Til tross for utfordringer som språkbarrierer, kulturelle forskjeller, forholdsvis få kvinnelige deltakere og kompleks pass- og reiselogistikk, viser studentene stor fremgang. Godt samarbeid med Dall Dambe synoden har også bidratt til å overvinne disse hindringene og sikret programmets fortsatte suksess.
Denne investeringen i å istandsette nye ungdomsledere bærer stor frukt når disse kommer tilbake for å tjene lokalsamfunnet sitt og inspirere andre unge mennesker. De uttrykker dyp takknemlighet til NMS for denne livsendrende muligheten og er mer enn villige for fremtidig tjeneste i kirken. Ringvirkningen av denne disippeltreningen går langt utover individuell vekst og styrker hele kirkesamfunnet.
NMS støtten bidrar til å skape morgendagens kirkeledere og sikrer at evangeliet fortsetter å forvandle liv. Gjennom dette programmet blir unge ledere utstyrt med verktøy, kunnskap og det åndelige grunnlaget som trengs for å videreføre kirkens misjon i en verden i stadig endring.