Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Last ned

Lov ham med trommer og dans. Lov ham med strengespill og fløyte. Salmene 150,4

Musikkstudioet i Kamashi er klart til bruk med Yohannes Mogess som leder. Fokus er på kristen musikk i gumuz-tradisjonen og på gumuz-språket.
Del Facebook Twitter E-post


Studioet ved ungdomssenteret i Kamashi er ferdig til bruk.

Gumuz-prosjektet i Kamashi har i mange år jobbet med bruken av gumuz-språket i sang og forkynnelse. Dette ble drevet frem av unge mennesker som ikke lot seg skremme til tross for motstand og vanskeligheter som forbudet av gumuz-musikk i kirken. I det siste har bruken av sanger på gumuz i menighetene økt betraktelig. Folk bare nyter det.

Kamashi ungdomssenter kommer nå til å tilby opplæring i gumuz-musikk for unge mennesker. Det er en viktig del av oppdraget til senteret i Kamashi å fremme gumuz-kultur og språk. For å etterkomme dette oppdraget, ble unge mennesker sent til Addis Abeba på trening, og et eget innspillingsstudio ble etablert i Kamashi. Studioet er nå ferdig og tatt i bruk, og Yohannes Moges er tilsatt som leder for studioet i Kamashi.


Yohannes Mogess er leder for musikkstudioet ved senteret.

Yohannes er 26 år gammel. Han har fire brødre og fire søstre. Ved siden av å være sykepleier, er han en talentfull musiker med utdanning i keyboard. Sammen med andre ungdommer fra Kamashi dro han til Madagaskar i 2016 på musikkutveksling og erfaringsdeling om bruk av musikk i kirken.

Skoleåret 2021/2022 ble Yohannes valgt ut blant mange unge musikere fra Kamashi til å gå på Mekane Yesus School for Music and Media. Der fikk han muligheten til å lære mer om ulike typer musikkstiler. Hovedutfordringen på skolen var mangelen på musikkinstrumenter for å øve etter timen. På grunn av økonomiske begrensninger kunne han ikke kjøpe instrumenter selv, og prosjektet hadde ikke ressurser til å gjøre det. Etter å ha kommet hjem til Kamashi var han ivrig etter å praktisere det han hadde lært på skolen. Nå har han planer om å fordype seg i noe som kalles «kulturmusikk» og spesielt om å utvide kunnskapen om gumuz-musikken.

Han håper å bringe gumuz-musikken og kulturen tilbake til folket sitt i fremtiden. Musikken og sangene som er en del av vår identitet er noe vi ikke kan leve foruten. Å miste dem vil være et tap av glede, stolthet og verdi. I tillegg til mer faglig kompetanse innen musikk, har det alltid vært et ønske av Yohannes å spille inn musikk. Han vil gjerne dele denne gleden og å gi sin musikk til hele folket.

Da Yohannes var ferdig med studiene, dro han tilbake til Kamashi og hjalp til å etablere et studio ved ungdomssenteret. Nå kan han dele sine kunnskaper om gumuz-musikk med andre unge mennesker i Kamashi. Han sier:

Tenk, nå hører folk på gumuz-sanger i radioen eller telefonen sine. Det er noe som virkelig gjør meg glad. I tillegg hjelper det til å utvikle gumuz-språk og -kultur. Det er som en drøm for meg, å se smilet og gleden i ansiktene til menneskene.

Ifølge Yohannes burde flere musikere i området jobbe med «kulturmusikk» for å øke forståelsen av og stoltheten over kulturen sin og skape samhold i samfunnet. Det er viktig å prise Gud med de talentene en har!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp