Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Gerd Marie Ådna Last ned

Seniorvolontøroppdrag i Etiopia

Mannen min, Jostein, og jeg som er pensjonerte lærere fra VID vitenskapelige høyskole, underviste gjerne på MYS i Addis Abeba.
Del Facebook Twitter E-post


Lederen av Mekane Yesus Seminaret, Dr. Bruk, overrekker Jostein en bok.

Fra 29.10. til 18.11.2023 underviste vi masterstudenter på Mekane Yesus Seminary (MYS). Jostein underviste i Det nye testamente og paulinsk teologi, og Gerd Marie i kvalitative forskningsmetoder og om profetene i islam. Jostein holdt dessuten tre forelesninger over emnet «Én bibel – to testamenter» i regi av Gudina Tumsa Research Center. Disse forelesningene, som også ble strømmet, samlet nærmere 300 tilhørere, og i januar skal de bli publisert og oversatt til amharisk, arabisk og kinesisk.

Vi bodde og jobbet inne på Mekane Yesus Seminary sitt grønne og vakre område, kun tre minutter å gå til seminarets største bygning der NMS Etiopia har sitt kontor i femte etasje. Staben på fem visste ikke hva godt de kunne gjøre for oss, og sørget for at vi fikk alt vi trengte. Det aller beste var at vi fikk et eget kontor med raskt internett, der vi kunne forberede forelesningene og holde kontakten med familien i Norge. I første etasje av dette store bygget ligger en god kafé som vi benyttet daglig.

I helgene tok vi turer til den anglikanske St.Matthew-kirken og den lokale Shalom-kirken drevet av Mekane Yesus-kirken, det etnologiske museet, nasjonalmuseet, og bydelene Piazza og Shole. I begge kirkene ble vi bedt om å komme med en hilsen og vi traff mennesker som vi holder kontakt med etterpå.


Eyvind Aalborg (t.v.) fra Kirkens Nødhjelp sammen med studentene Melese og Bekele, Gerd Marie og KN-medarbeider Yemane.

Gerd Marie ble invitert sammen med to masterstudenter til å besøke Kirkens Nødhjelps hovedkontor ved leder Eivind Aalborg. Her hørte vi om treplantingsprosjektet rundt 1400 ortodokse, katolske og evangeliske kirker og muslimske moskéer, som i regi av KN har pågått siden 2017. Denne idéen bygger på en eldgammel etiopisk tradisjon om at klostrene skulle omgis av en hellig skog. Slik har gamle tresorter blitt bevart, og vanntilførsel og matproduksjon opprettholdt. Gjennom dette arbeidet møtes mennesker fra ulik tro og tilhørighet. Den norske stat synes arbeidet er så vellykket at den nylig har støttet prosjektet med 40 millioner kroner. Kanskje vil kommende studenter i VID skrive master- og PhD-avhandlinger om disse hellige skogene og menneskene som holder dem ved like.


Her er jeg sammen med to masterstudenter.

I disse tre ukene traff vi kunnskapsrike, visjonære og hyggelige studenter og lærere. Noen tok kontakt utenom undervisningen, og vi fikk høre om krevende livshistorier, krig og uro, inflasjon og knappe ressurser. Men vi ble også innviet i deres planer om etter studiet å fortsette som pastorer i menigheter og landsbyer som kan ha opptil 90% muslimer og 10% kristne. Noen håper å fortsette med en PhD-avhandling etter oppnådd mastergrad. Hvis MYS får det slik de ønsker, vil de opprette et doktorprogram i teologi. Her trengs det enda flere gode veiledere og et forbedret bibliotek på campus.

Vi er takknemlige for at NMS spurte oss om å bli seniorvolontører da vi var blitt pensjonister fra våre stillinger som professor og førsteamanuensis ved VID høsten 2022. Det oppleves som en god fortsettelse å få lov til å dele vår kompetanse med andre når helsa er god. Kanskje blir det nye oppdrag til Madagaskar og Sør-Afrika de neste årene?

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp