Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Espen Schiager Topland Last ned

En ny start i livet

Migrasjonsprosjektet SIM, «Safe From Irregular Migration», går i 2024 inn i sitt siste år som NMS/Digni-prosjekt. Håpet er at DASSC (Mekane Yesus kirkens diakonale organisasjon) kan fortsette med dette arbeidet videre også etter at NMS trekker seg ut.
Del Facebook Twitter E-post

Som rådgiver Migrasjon, er det jeg som følger opp SIM i samarbeid med prosjektstaben, og jeg besøker prosjektet et par ganger i året. Sist nå i oktober 2023.

Hver gang jeg er på besøk, treffer jeg på nye kvinner som har fått mulighet til å få en ny start på livet etter at de kom tilbake til Addis Abeba. Dette er kvinner som har migrert irregulært til et annet land, hvor de har vært utsatt for menneskehandel, overgrep og moderne slaveri, ofte som hushjelp i et av Gulf-landene. Reisen til disse landene er også svært risikofull, både fordi de ofte reiser gjennom krigsområder, men også fordi de er utsatt for kidnapping, seksuelle overgrep og andre farer.

I samarbeid med lokale myndigheter i Addis Abeba, får kvinnene et tre måneders kurs i et yrkesfag på en stor yrkesskole. De kan for eksempel velge mellom frisør, skredder og matlaging. Etter å ha gjennomført kurset, blir de feiret med en flott seremoni der alle får utdelt diplom som bevis på gjennomført kurs.


Prestene og imamen hilser på seremonien.

Jeg var så heldig å få være med på en slik seremoni nå i oktober, og det var flott å se hvordan disse kvinnene ble sett og anerkjent. Det var hilsener og gratulasjoner fra representanter fra lokale myndigheter, rektor på yrkesskolen, prosjektansatte i SIM, ledelsen i DASSC, prester fra Mekane Yesus-kirken, fra den ortodokse kirken, og fra en muslimsk leder.

Flere av kvinnene var muslimer, og det var fint å se at prosjektet inkluderer uansett tro og bakgrunn, selv om det er en kristen organisasjon som driver prosjektet. Det er tydelig at dette prosjektet har høy anerkjennelse både blant kristne og muslimske ledere, og lokale myndigheter.

Etter kurset hjelper myndighetene med å finne passende lokaler, der kvinnene kan starte sine egne små bedrifter. De fleste kvinnene gjør dette sammen i grupper, mens noen få starter for seg selv.


Kuleni til venstre er prosjektleder, støttet av medarbeiderne Aiynaddis og Nebiyu.

Håpet er at disse bedriftene etter hvert skal gå med overskudd, slik at det kan bli et levebrød for dem, og at de ikke trenger å reise til andre land for å finne arbeid. Og det ser ut til at flere klarer seg bra.

Da jeg besøkte prosjektet i mars 2023, møtte jeg en gruppe på fem kvinner som hadde startet en liten kafé, der de solgte tradisjonell etiopisk mat som injera. Nå, i oktober, hadde de utvidet, flyttet til et større lokale, og ansatt flere kvinner. De hadde fremdeles en liten kafe, men hovedaktiviteten er produksjon av injera, og de hadde fått til avtaler med større restauranter om å levere. Flere tusen injera blir produsert hvert døgn.

Derfor er SIM-prosjektet et viktig og bærekraftig prosjekt, der kvinner får hjelp til selvhjelp.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp