Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Mparany Rakotondrainy Last ned

Morsmål! Til tross for regn.

Selv om regntiden har startet og de fleste barna egentlig skal hjelpe til på gården hjemme, registrerer læreren Jamal ganske godt oppmøte på skolen. Dette er fordi elever og foreldre ser nytten av opplæring på morsmålet og forstår at barna lærer noe viktig for fremtiden. Plantesesong og skole - i år er begge to en prioritet.
Del Facebook Twitter E-post

Læreren Jamal på vei inn til første time

Omtrent to timer utenfor regionhovedstaden i Benishangul Gumuz regionen, Asosa, ligger landsbyen Mus’a Shewera. Skolen i Mus’a Shewera har blitt valgt ut til å bli en modellskole der en ny læreplan på morsmålet prøves ut. Språket heter Mao-Bambasi og er ett av de minste Mao-språkene. Det snakkes bare av ca. 3000 mennesker i Bambasi området. Skolen får god oppfølging av prosjektet som samarbeider tett med det statlige utdanningskontoret, og lærerne er motiverte.

Regntiden i Asosa starter i mai, og det betyr at jordbrukssesongen nå er i full sving. Mange Mao barn må hjelpe foreldrene sine hjemme på gården. Likevel ønsker foreldrene at barna skal fortsette på skolen og oppmøtet er ikke så lavt som fryktet. Siden alle klassene på skolen undervises på sitt eget språk, går barna gjerne på skolen og de trives bedre enn om undervisningen hadde vært på et annet språk.

Bambasi Mao er et Omotisk språk med ca. 3000 brukere

Jamal er morsmålslæreren for Mao-Bambasi-språket. Han gikk på lærerskolen i Gigel Beles, nordøst for Asosa. Prosjektet har gitt ham opplæring i å lese og skrive på Mao-Bambasi språket og hvordan han kan bruke det nyutviklede morsmålsmateriellet. Jamal underviser nå første klasse på skolen i Mus’a Shewera.

Det kommer til å regne i dag også, men elevene kommer på skolen likevel

Jamal merker at regntiden har begynt på manglende oppmøte. I dag begynte det å regne allerede om morgenen, så de fleste barna kom ikke. Men utover dagen kommer antallet opp i 14 elever. Jamal lærer dem å lese og skrive, regne og andre viktige ferdigheter. Barna er veldig ivrige og liker Jamal fordi han ofte smiler, oppmuntrer dem og anerkjenner innsatsen deres.

Barna sier at de er veldig takknemlige for å kunne gå på skolen og for å ha en lærer som er entusiastisk. Det er spesielt flott at de får lære på sitt eget språk. Og det er litt greit å slippe unna planting innimellom også.

Tekst og bilder: Mparany Rakotondrainy, redigering: Sophie Küspert-Rakotondrainy

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp