Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: EECMY medieavdeling Last ned

Innvielse av EECMY Dall Dambe synoden

Lørdag, den 29. april 2023 ble Dall Dambe synoden offisielt innviet. Seremonien fant sted i Asosa på grunn av problematisk sikkerhetssituasjon i Blånildalen.
Del Facebook Twitter E-post
Bildet viser koret

Gumuz-koret besto av sangere fra Kamashi og Asosa.

Dall Dambe synoden er den 40. synoden i Mekane Yesus kirken (EECMY). Dall Dambe er gumuz og står for de to store elvene Blånil (Dall) og Didessa (Dambe) som renner gjennom lavlandet vest i Etiopia. Synodesenteret er lokalisert i Kamashi, administrasjonsbyen i Kamashi sonen i Benishangul Gumuz regionalstat; Asosa er delstatens hovedstad. Majoriteten av befolkningen i den nye synoden er gumuz, en av over 80 etniske grupper i Etiopia. NMS kan se tilbake på 50 år vellykket historie med «gumuz-misjon», hvor mange misjonærer har gjort et utmerket arbeid i «dalen» og gode prosjekter er blitt gjennomført.

Bildet viser den kvinnelige viselederen for DASSC, Ayantu Taye og Rev Melkamu Tolina

Rev Melkamu Tolina (t.h.) fra Asosa ledet gjennom programmet. Med på bildet er Ayantu Taye, som er visedirektøren i DASSC, utviklingsavdelingen i EECMY.

Innvielsesgudstjenesten ble åpnet med bønn og velsignelse av presidenten i Mekane Yesus, Rev. Dr. Yonas Yigezu Dibisa, etter at koret hadde sunget flere sanger på gumuz. Deretter startet det offisielle åpningsprogrammet. Det ledende verset var fra Matteus 28, 19 – 20:

Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellig ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.

Bildet viser kirkepresidenten Rev Dr Yonas Yigezu Dibisa og den nye synodepresidenten Rev Abera

Kirkepresidenten Rev Dr Yonas Yigezu Dibisa innvier høytidelig Rev. Abera  som ny synodepresident.

Prosessen med å etablere en ny synode startet allerede før 2013, så det tok mer enn 10 år inntil synoden endelig kunne opprettes. Området var under Western Synod på høylandet og befolkningen som etter hvert fikk mer selvtillit og styrket sin identitet ønsket en større kirkelig uavhengighet og mer medbestemmelse. Ved hjelp av NMS og Frikirka ble det allerede for en del år siden bygget synodekontorer i Kamashi by.

Bildet viser kirkepresidenten og visepresidenten Rev Beke Hirpa

Visepresident Beke Hirpa avlegger embetseden.

Under den nye synoden er det fem prostier: Zayi (før: Yaso), Kamashi, Tsedal, (før:  Sirba Abeya); Miziga (før: Belo Didessa) og Dambe som vi kjenner som Agalo. Til sammen har den nye synoden 69 menigheter.

Rev Abera Negeri ble valgt til synodepresident, Rev Beke Hirpa til visepresident og Beke Ferenji til kasserer i den nyopprettede Dall Dambe synoden. Det ble også konstituert et synoderåd som har 22 medlemmer fra de fem prostiene. Bildet øverst viser noen av medlemmene med kirkepresidenten i midten.

Bildet viser kirkepresidenten og Beke Ferenji, kassereren

Beke Ferenji, kassereren, avlegger embetseden.

På innvielsesfesten deltok også ledere og presidenter fra nabosynodene. NMS ble representert av NMS Feltkoordinatoren Worknesh Genno og kontormedarbeider Elias Chemada. På førstkommende lørdag blir det en markering av denne store begivenheten i Kamashi og til oktober er det planlagt å ha en stor fest. Forhåpentlig er den politiske situasjonen inntil da bedre, slik at mange kan delta.

Gjester fra nabosynodene: f.v.: fra Abay Dabus synode (Mendi ): Rev. Getahun Tekle (fungerende synodepresident) og fra Western Synod: Abraham Hile (kasserer), Rev. Yemane Teresa (generalsekretær) og Rev. Tamiru Tadese (synodepresident).

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp