Får en ny fremtid
Ungdommene emigrer ofte til Saudi Arabia, Qatar eller i Emiratene, og ikke bare de selv håper på en lysere fremtid, men også familien og venner som sender dem og samlet inn penger for reisen forventer at de skal tjene mye penger. I stedet for blir mange utnyttet og opplever fysiske, seksuelle og psykiske overgrep fra deres arbeidsgiver eller av menneskehandlere. Dette gjelder spesielt kvinner som er et lettere bytte.
Når de kommer tilbake til Etiopia møter de skuffelsen fra familien og har verken jobb-muligheter eller et nettverk som fanger dem opp. Det er her prosjektet kommer inn. Det gir dem startkapital for å starte en ny virksomhet og reintegrere dem i lokalsamfunnet slik at de kan leve deres liv i verdighet. Hvis nødvendig får de en yrkesfaglig og teknisk opplæring, som for eksempel som frisør.
Men prosjektet er ikke bare en «brannslukker» for dem som sårt trenger hjelp, men jobber også preventivt og tar sikte på å redusere irregulær migrasjon ved å skape et levebrød for potensielle migranter, spesielt kvinner, og å skape bevissthet om irregulær migrasjon i samfunnet for øvrig. Religiøse ledere og samfunnsbaserte organisasjoner blir kurset om emnet og disse i sin tur videreformidler dette i de bydelene i Addis Abeba der prosjektet er aktivt. Sårbare ungdommer blir spesielt inkludert for at deres planer og interesse i å migrere irregulært blir utfordret. De gis også mulighet for å melde seg på yrkesfaglig og teknisk opplæringsprogram, og lære om hvordan de kan starte egen business for å tjene penger.
Prosjektet støttet i løpet av de siste tre år direkte 9 371 personer, hvorav 4685 var kvinner og 4687 menn.
Hamelmal er en av dem som gjennom prosjektet fikk hjelp til et nytt og verdig liv. Hun har vært fire ganger i Midtøsten-landene som hushjelp. Etter å ha opplevd gjentatte overgrep og ekstremt hardt arbeid, orket hun ikke lenger og kom tomhendt tilbake. Nå eier hun en liten butikk og kan også støtte sin eldre far.
Tizita tok en utdanning som regnskapsfører, men klarte ikke å finne en jobb, så hun emigrerte til Dubai og jobbet der i et privathushold. Men arbeidet var for hardt og overbelastende og arbeidsgiveren slem, så hun orket ikke lenger. Etter fire år kom hun tilbake til Etiopia. Igjen prøvde hun å finne en jobb innen hennes utdanning, men på grunn av høy konkurranse på arbeidsmarkedet lyktes hun ikke. Med hjelp av prosjektet startet hun sin egen butikk.
Også Ehite jobbet som hushjelp. Hun var ca. 6 år i Libanon, i Beirut. Drømmen hun og familien hadde kunne ikke oppnås, så hun kom tilbake til Etiopia. I et lite rom driver hun nå en frisørbutikk og klarer å mestre dagliglivet.
Tekst: Sonja Küspert, foto: Kuleni Fikiru