Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Last ned

Konfliktanalyse i konflikt-tider i Etiopia

Byen Dilla ble et samlested for 6 synoder i Sør-Etiopia som sendte sine medlemmer i synodens "fredskomitee" for å lære om konfliktanalyse. Det har vært mange konflikter i området, og de som jobber på grasrota er nærmest på.
Del Facebook Twitter E-post

Historien fortsetter under bildet

Yihun snakker om hvor viktig det er at hver synode har en fredskomitee

En evangelist fra South Synod viser hvordan en konflikt-faktor påvirker den neste og hvordan synoden kan gå inn for å redusere denne vonde sirkelen

Dagen Etiopia gikk inn i en ny konflikt, nord i landet, var dagen vi avsluttet vår workshop i Dilla. Det var litt surrealistisk å avslutte en workshop samtidig som nyhetene på TV gikk om og om igjen. Nyhetene viste statsminister Abiy Ahmed gå inn i en militær offensiv i Tigray regionen som i verste fall kan utvikle seg til å bli borgerkrig. Samtidig var det ingen tvil om at det Mekane Yesus’ fredskontor gjør er relevant og har bidratt til å roe ned mange lokale konflikter.

Workshopen fokuserte på å lære forskjellige måter å gjøre konfliktanalyse på og hvordan vi kan bruke dette for å planlegge arbeid som har maksimum effekt for redusering av spenninger og bevaring av

Gruppearbeid der deltakerne prøver å sette ulike faktorer for konflikt inn i et logisk system

fred. Deltakerne ble delt inn i tre grupper som jobbet med et konfliktsenario hver, og alle tre valgte konflikter mellom ulike etniske grupper i området.

Resultatet var at deltakerne ble kjent med verktøyene og fikk et første innblikk i hvor viktig en god konfliktanalyse er for et vellykket arbeid med fred og konfliktløsning. De fikk også ideer om hvor og hvordan de best kan gripe inn i en konflikt. Vi så på hvilke faktorer som har mest effekt på konflikten (basert på analysen), og i hvilken stor grad disse kan påvirkes av kirken, og brukte dette som utgangspunkt til å diskutere muligheter til en positiv innflytelse kirken kan ha.

Sophie og presten Rev Habtewold diskuterer faktorer som øker spenninger mellom grupper som definerer seg som Gedeo og Sidama

Teamet vårt fra Mekane Yesus Peace Office fikk mye ros, spesielt for det gode samarbeidet. Lederen av teamet var Yihun Berhanemeskel som er team medlem i Conflict Awareness prosjektet. Keneni Jibat, som også jobber i fredskontoret, underviste i det teoretiske grunnlaget for den konfliktanalysen. Undertegnete var ansvarlig for undervisningen i hvordan man kan gjøre en konfliktanalyse og ta gruppene gjennom ulike steg for å komme fram til et resultat. Alle tre i teamet var til stede hele tiden og hjalp hverandre med å forklare og følge opp gruppearbeidet.

På bildet under er teamet fra fredskontoret sammen med presidenten for South Synod, Reverend Wolde: Fra venstre til høyre: Keneni, Rev Wolde, Sophie, Tihun (fra EECMY kvinnedepartment) og Yihun.

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy

Foto: Sophie Küspert-Rakotondrainy og Tihun Biratu

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp