Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Last ned

Endelig trygt hjemme igjen!

Mange av dere var med å støtte koronatiltakene som ble dratt i gang gjennom prosjektet som jobber for å styrke kvinners posisjon i kirke og samfunn i Vest-Etiopia. Her er en oppdatering!
Del Facebook Twitter E-post

Siden siste blogginnlegg om oppstarten av dette initiativet, har staben lyktes i å nå rundt til alle kommuner og nettverk og levert fra seg det innkjøpte materiellet som nå skal distribueres. Distribueringen foregår hovedsakelig gjennom koordineringen som myndighetene har satt opp gjennom helsedepartementet i hver kommune.

Viruset kommer stadig nærmere
Staben hadde i utgangspunktet bestemt seg for å starte med kommunen der koordineringskontoret befinner seg, men da de forstod at viruset stadig sprer seg nærmere Vest-Etiopia (fra Addis Ababa) valgte de å starte i området nærmest Addis. Per 25.juni er det 5034 registrert smittede i Etiopia, 78 døde, og tallet for smittede stiger mer nå enn tidligere. Det ryktes at smittede nå befinner seg også på landsbygda, og i byer lengre vekk fra Addis og andre byer der smitten har vært høyest til nå. Dette henger sannsynligvis sammen med evnen til å teste og registrere tilfeller. Men når jeg snakker med våre kollegaer i vest forteller de at ennå har de ikke hørt om personer som har korona-symptomer eller om økt dødelighet i sine områder. Vi får håpe dette betyr at smitten foreløpig begrenser seg, og at man evner å beskytte områder utover på landsbygda. Men her er mye uvisst og folk lever mer og mer i frykt for hvordan dette skal utvikle seg framover.

Overrekkelse av materiell i Mendi. Her er det synodepresidenten som overrekker til en representant fra den tekniske komiteen i kommunen

Jeritu viser fram flasker av antibac ved helsemyndighetenes kontor. Central Gibe synodens president står ved siden av og blir slik en viktig representant for kirken og viser dens engasjement

Informasjonsmøte om bruk av materiell (før regelen om at ikke flere enn fire personer har lov til å samles)

Ber om forbønn og takker for støtten
Staben har bedt om forbønn hele veien når de har reist rundt til områdene for å levere materiell. Av bildene ser vi at de synes å beskytte seg og ta forhåndsregler. Hyppig håndvask og avstand er også her de mest effektive forebyggende tiltakene, men de er sjelden enkle å overholde når man er slik på reise til områder der vann ikke alltid er lett tilgjengelig, ei heller såpe, og folk lever tett på hverandre. Helsemyndighetene er ansvarlig for COVID 19-respons og koordinering av denne i hver kommune gjennom såkalte tekniske komiteer. Gjennom nettverket som det NMS-støttede prosjektet har opprettet med sentrale instanser i kommunen, for å forebygge vold mot kvinner og tradisjonelt skadelige tradisjoner, observeres det at samarbeidet med helsemyndighetene fungerer veldig bra. I flere kommuner har staben sett at de fleste som er med i disse nettverkene nå også er medlemmer av de tekniske komiteene. De er derfor godt kjent med at kirken stiller seg til disposisjon og deltar i samfunnet. Flere ber staben hilse tilbake til kirkeledelsen og NMS og takk for den viktige støtten.

Overrekkelse til en av de tekniske komiteene

Kjemper to kamper
Tross utfordringene opplever man et samhold når man drar i samme retning på denne måten. Kanskje kan tiltakene også bidra positivt til å skape fredelige allianser blant grupperinger som står mot hverandre? I Vest-Etiopia fortsetter nemlig den politiske konflikten mellom opposisjonen og myndighetene å utspille seg med voldelige kamper mellom soldater på hver side. Dette har også gjort det vanskelig å reise rundt å foreta innkjøp og distribuere materiell, men heldigvis er staben nå trygt tilbake i sine hjem, uten smitte. Jeritu, leder for prosjektet og også initiativtaker til koronatiltakene, uttrykker dette som at «vi kjemper mellom to ulike kamper»: Viruset og kampen mellom soldatene. Sistnevnte er det omtrent umulig å komme unna, da soldater ber om skyss når man er på reise, eller de kommer på døra di og ber om vann eller mat. Det er ingen tvil om at våre venner i Vest Etiopia trenger vår støtte og bønn i denne tiden.

 

 

Teamet var lenge usikre på om de evnet å nå Begi området med materiell på grunn av den pågående politiske konflikten. Men bildet viser at de lyktes også her. Til høyre i bildet er Begi Gidami’s synodepresident.

Overrekkelse til helsepersonell i Begi

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp